Μια νέα πολιτική ταυτότητα με ξεκάθαρα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και πολιτική στόχευση επιχειρεί να βγάλει προς τα έξω η κυβέρνηση δίνοντας έμφαση κυρίως στους νέους που πέρασαν μια χρονιά με στερήσεις, εγκλεισμό και «στραγγαλισμό» της δημιουργίας ελέω κορονοϊού και σκληρών μέτρων με στόχο να μπει «ταφόπλακα» στην πανδημία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός καθόλου τυχαία εδώ και μήνες απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους, αναγνωρίζοντας ότι έχουν παραμεληθεί πολιτικά και επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η νεολαία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά επίπεδα όπως είναι η εκπαίδευση, η νεανική επιχειρηματικότητα, οι νέες θέσεις εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αναπτυξιακή προοπτική μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ με κονδύλια που θα διοχετευτούν για την κατάρτιση των νέων, βάζοντας τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

«Κλείνει το μάτι» στη νεολαία

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε να ανοίγει τη «βεντάλια» των προνομίων για τους εμβολιασμένους εξαγγέλοντας την προπληρωμένη κάρτα (freedom pass)  των 150 ευρώ  που δικαιούνται οι νέοι μεταξύ 18-25 ετών που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Είναι δεδομένο ότι η ηλικιακή αυτή κατηγορία των ψηφοφόρων, όπως και όσοι νέοι και νέες δεν ψηφίζουν ακόμα, αλλά θα μετέχουν στην εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά, όταν προκηρυχθούν εκλογές αποτελούν καλή δεξαμενή ψήφων και γι’ αυτό στον κυβερνητικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται δράσεις και στρατηγικές που θα αφορούν στη νεολαία. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι επισημαίνουν ότι τα επόμενα χρόνια ο μεγάλος πολιτικός διαχωρισμός θα αφορά στις γενεές και η ΝΔ επιχειρεί να «τσιμπήσει» νέους ψηφοφόρους, γνωρίζοντας τον κρίσιμο παράγοντα της νεολαίας, ο οποίος και θα καθορίσει την πολιτική κυριαρχία της. Για αυτό και έχει ανοίξει  θέματα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, την ελευθερία της έκφρασης, τη φιλοζωίας που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τη νέα γενιά.

Άλλωστε με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει και στις επικρίσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στους νέους, όπως τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, τη στοχοποίησή τους για το μερίδιο ευθυνών τους στην εξάπλωση της πανδημίας αλλά και την ανεργία.

Σύγχρονο σχολείο – ίσες ευκαιρίες

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για το «Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο» επιχείρησε να καταδείξει με ξεκάθαρο τρόπο τις ιδεολογικές διαφορές της πρότασής του σε σύγκριση με εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «είμαστε εδώ για να σπάσουμε στεγανά και αντιλήψεις που νομίζω ότι ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια» και συνέχισε περιγράφοντας το πώς εκείνος και η παράταξή του βλέπουν το σύγχρονο σχολείο: «Στον πυρήνα της δικής μας φιλοσοφίας για την εκπαίδευση είναι οι ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ασχέτως οικονομικών δυνατοτήτων, ασχέτως προέλευσης. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο σχολείο και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη συνέχεια, να επιλέξουν για το τί θα κάνουν στη ζωή τους».

Η χρήση της.. αργκό

Σε επίπεδο επικοινωνίας διαφαίνεται μια μετατόπιση του πρωθυπουργού σε μια γλώσσα πιο χαλαρή… που απευθύνεται ευθέως στους νέους, δείχνοντάς τους πως δεν είναι εκτός πραγματικότητας, διότι ως πολιτικός και πατέρας τριών παιδιών αφουγκράζεται τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους. Για παράδειγμα, η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη  «τα κορίτσια και τα αγόρια να “τσιμπήσουν” την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο» αναφερόμενος στη χρήση της κάρτας ελευθερίας δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μηνύματα μιλώντας την ίδια γλώσσα με τη νεολαία, προκειμένου το μήνυμα να απευθύνεται στην καρδιά του «παραλήπτη» και να μην αλλοιώνεται στην πορεία. Το στίγμα άλλωστε των προθέσεών του έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ειδική θεματική συζήτηση «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό» που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο πλαίσιο του «Project2030.gr» λέγοντας: «Στην Ελλάδα του 2030 θα πρωταγωνιστήσουν οι γενιές των σημερινών εικοσάρηδων, τριαντάρηδων, ενδεχομένως οι γενιές των σημερινών εφήβων, των παιδιών που μόλις έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις… Εσείς θα γράψετε την επόμενη σελίδα της πατρίδας μας και εμείς είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές, για να μπορέσετε τελικά να έχετε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς σας».