Η επιστροφή στην κανονικότητα με νέα χαλάρωση των περιορισμών-απαλλαγή χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη Δευτέρα-περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες της νέας μετάλλαξης «Δέλτα», εγείροντας ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της μεταλλαγμένης αυτής μορφής του ιού που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό, επισπεύδονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο όσοι παραμένουν ακόμη και σήμερα διστακτικοί θα παρακινηθούν από τις διευκολύνσεις που έρχονται και θα σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, προφυλάσσοντας τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, ειδικά τώρα που ο κίνδυνος νέας έξαρσης είναι υπαρκτός λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διευκολύνσεις, προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τη θωράκιση έναντι του κορονοϊού που επιφέρει ο εμβολιασμός θα διευκολύνεται παράλληλα και η καθημερινότητά τους, αφού το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς μάσκες, θα απολαμβάνουν ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ, ταξίδια και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά, συναυλίες και γενικότερα στους χώρους ψυχαγωγίας.

Τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια. Απαραίτητη προθεσμία για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Τα σενάρια που εξετάζονται:

-Ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους

-Διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα μη υποχρέωση υποβολής εμβολιασμένων σε rapid test.

-Ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων

-Ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί στα γυμναστήρια,  τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα.

Κίνητρα για covid free καταστήματα

Πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης είναι να δοθεί το πράσινο φως και για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων, δεδομένου ότι μόνο με τους εξωτερικούς χώρους περιορίζεται ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν και συνεπώς ο τζίρος τους. Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν ορισμένα κίνητρα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε covid free. Αυτό σημαίνει ότι εναπόκειται στη δική τους ευχέρεια εάν θα επιλέξουν να δέχονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένους με δυνατότητα πληρότητας 100% ή θα επιλέξουν το μικτό μοντέλο, δηλαδή εμβολιασμένοι και μη, με την πληρότητα να πέφτει αυτόματα στο 50% και την υποχρεωτική διενέργεια self test να παραμένει για τους ανεμβολίαστους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown

Παρά τα προνόμια που θα ανακοινωθούν για τους εμβολιασμένους και τη νέα εκστρατεία πειθούς που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων τοπικών lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα έμφαση δίνεται στις περιφερειακές ενότητες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η   μόνη άμυνα απέναντι στο νέο -εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Για παράδειγμα, στην Κρήτη με εξαίρεση το Λασίθι, οι πλήρως εμβολιασμένοι σε καθένα από τους τρεις υπόλοιπους νομούς δεν ξεπερνούν το 30%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προβλέπει: επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τέλος στη μουσική, απαγόρευση ζωντανών εκδηλώσεων και πανηγυριών αλλά και αυστηρό όριο ατόμων σε εστίαση, καταστήματα και ιδιωτικές συναθροίσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.