Μικρότερο το κόστος των φετινών εκλογών

Το 2009 τα έξοδα είχαν χτυπήσει «κόκκινο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΛΟΓΕΣ 2014
10:18
05/06/2014
Μικρότερο το κόστος των φετινών εκλογών
2
loading

Στα 75 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών το κόστος των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελικό νούμερο μπορεί να φτάσει και τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου διενεργήθηκαν με δραστικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις προηγούμενων ετών.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», κρατικά εκλογικά έξοδα ρεκόρ είχαν γίνει για τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στοίχισαν 148,7 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος των εκλογικών αναμετρήσεων εκείνη τη χρονιά μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είχαν φτάσει τα 195,138 εκατομμύρια ευρώ. Ορισμένοι, πάντως, από το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης ανεβάζουν τον πήχη στα 244 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση διενεργήθηκε σε δύο Κυριακές, -μάλιστα τη δεύτερη Κυριακή η εκλογική αναμέτρηση ήταν τριπλή- γεγονός που σημαίνει ότι ο κρατικός και γενικότερα ο εκλογικός μηχανισμός έπρεπε να κινητοποιηθεί και να δουλέψει διπλά. Πρακτικά επρόκειτο για δύο εκλογικές διαδικασίες το κόστος της καθεμιάς εκ των οποίων ακόμα και με τους πιο «πολυέξοδους» υπολογισμούς δεν θα ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν με ακόμα λιγότερα χρήματα, κυρίως αν υπάρξει εκσυγχρονισμός των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4071/2012 κατά απαίτηση της τρόικας το κόστος της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα μας έχει καθοριστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Β.Β

    Σίγουρα δεν ήταν μικρότερο για τον Σύριζα το κόστος ... παντού έβλεπα αφίσες κολλημένες σε στάσεις λεωφορείων και κολώνες της ΔΕΗ.

  2. avatar Ανδρεας

    Εμ βέβαια, αφού με τα λεφτά από την ΕΕ που έδωσε για της ευρωεκλογές σε κάθε Κράτος, οι δικοί μας πλήρωσαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ! Δηλαδή με τα ξένα κολυβά κάναν τρεις αναμετρήσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει