Μια πρώτη συστηματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες και τα οποία η κυβέρνηση τα καταλαβαίνει «πάρα πολύ καλά» είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Είναι υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις. Το πρώτο ζήτημα όμως είναι, με ασφάλεια και σταθερότητα, να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, γιατί αυτό είναι που θα ωφελήσει πραγματικά κάθε Έλληνα, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση, και τους ανέργους» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτεραιότητες του έθνους, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να ενωθεί ξανά γιατί είναι διχασμένο σε λάθος βάση και πρέπει όλες οι δημιουργικές δυνάμεις να συστρατευθούν για να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα αναλάβουμε μία σειρά μεγάλων πρωτοβουλιών, στις οποίες ο ίδιος έχει αναφερθεί, και ως προς τις οποίες, όπως είπε, κινούνται φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό. Και ο ανασχηματισμός φυσικά είναι μέσα σε αυτές τις μεγάλες πολιτικές κινήσεις αλλά όχι αποσπασματικά είπε. Τόνισε ότι χρειάζεται μια προετοιμασία γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κοινοβουλευτικού έργου, και ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει με όρους δημοσιογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς.

Ερωτηθείς εάν θα γίνει μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, απάντησε: «Όχι δεν είναι κριτήριο η λήξη της προεδρίας με την τυπική έννοια, αλλά πάντως πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως προεδρία».

Για το εάν η Ευρωομάδα (Eurogroup) του Ιουνίου (σ.σ. 19/6/2014) αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο για τον ανασχηματισμό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι και αυτό μία από τις υποχρεώσεις της προεδρίας για την οποία μίλησε προηγουμένως.

Ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση είπε ότι το κόμμα του είναι ένας από τους δύο παράγοντες της κυβέρνησης, εγγυητής της σταθερότητας, ο προοδευτικός πόλος και ότι «για εμάς έχει σημασία το προοδευτικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής και η προοδευτική σταθερότητα, που δεν είναι στασιμότητα αλλά κίνηση προς τα εμπρός, αποκατάσταση αδικιών, προστασία των ευπαθών ομάδων, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Για το εάν συζήτησαν για το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι όχι, δεν συζήτησαν εις βάθος και ότι όμως τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν τα επιβεβαίωσαν σήμερα. Για το εάν συζητήθηκε αλλαγή εκλογικού νόμου και το «μπόνους» των 50 εδρών, είπε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία.

Ο κ. Βενιζέλος ανάφερε ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε νωρίτερα από το μέγαρο Μαξίμου λόγω μιας κοινωνικής υποχρέωσης και ότι μετά, υπό την προεδρία του (σ.σ. του κ. Βενιζέλου) έγινε μία σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Πρόκειται, όπως είπε, για πολύ μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, γιατί καθορίζονται οι όροι διεξαγωγής των αστικών και εμπορικών δικών. Εκεί, συνέχισε, θα κινηθούμε με απόλυτα συναινετικό τρόπο, σε στενή συνεννόηση και με το δικηγορικό και με το δικαστικό σώμα, και με τις παραγωγικές δυνάμεις.