Σήμερα λήγει η προθεσμία για τους ετεροδημότες προκειμένου να καταθέσουν αίτηση και να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν καταθέσουν αίτηση, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών (25 Μαΐου) θα πρέπει ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές σε δύο διαφορετικά μέρη της χώρας.

Για παράδειγμα, εάν ένας ετεροδημότης που μένει στην Αθήνα είναι εγγεγραμμένος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, πρέπει να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές στο ειδικό εκλογικό τμήμα της Αθήνας και την ίδια ημέρα να βρεθεί και στην Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κι αυτό γιατί οι ετεροδημότες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να μεταβούν στον τόπο, όπου είναι δηλωμένοι ως δημότες.

Σήμερα επίσης λήγει και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των 18χρονων νέων εκλογέων (έτος γέννησης 1996) που θέλουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την ένταξη τους στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών αποτελεί η εγγραφή τους επίσης μέχρι σήμερα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.