«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας» εισηγείται ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Προτείνει ως επόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας τον Φώτη Κουβέλη και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη ΔΗΜΑΡ για να ακολουθήσει τους “58” παρόλο που τους στηρίζει θερμά.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Πόση ζωή έχει ακόμη αυτή η κυβέρνηση;

Η πορεία της χώρας θα καθορίσει τις εξελίξεις και η πορεία αυτή δεν είναι ευθύγραμμη και με τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή της δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Είμαι κι εγώ ανήσυχος όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι εντός και εκτός βουλής, εντός και εκτός κομμάτων άσε δε που και τα κόμματα δεν έχουν ευθύγραμμες πορείες και δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα είναι τα ίδια. Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο διπλών, μάλιστα, εκλογών αλλά και βέβαια μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης κάποιους μήνες αργότερα. Και αναφέρομαι στις εθνικές εκλογές που θεωρώ πιθανό να γίνουν εντός του ‘14, γιατί βεβαίως δεν έχει πολλή ζωή ακόμα αυτή η κυβέρνηση, αποκλείεται να εξαντλήσει την τετραετία και το θέμα είναι αν θα γίνουν στο τέλος του ‘14, ή την άνοιξη του ‘15 με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

-Είναι ή όχι οι ευρωεκλογές ορόσημο των πολιτικών εξελίξεων;

Το αποτέλεσμα των ευρω-αυτοδιοικητικών εκλογών προφανώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις, ελπίζω προς θετική κατεύθυνση και θετική κατεύθυνση εννοώ την σταθερότητα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την επανεκλογή των πραγματικά καλών δημάρχων δηλαδή του Καμίνη, του Μπουτάρη, του Σκοτινιώτη, του Φίλιου και ελπίζω και για την εκλογή και άλλων καλών, και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που να διαχειριστεί πιο δίκαια, πιο δημοκρατικά, πιο αποτελεσματικά τα δημόσια πράγματα με γενναίες μεταρρυθμίσεις, θεσμικές αλλαγές, ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με αναπτυξιακό προσανατολισμό, για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα – για όλα αυτά έως τώρα έχουμε κάνει λίγα πράγματα. Ως γνωστόν, όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση, και ανεξάρτητα από τα δομικά λάθη των συνταγών των μνημονίων, έσπευσαν να κάνουν πράγματα που δεν ζητούσαν πάντα τα μνημόνια δηλαδή εξοντωτικές περικοπές, ακραίες υπερφορολογήσεις πάντα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και μεσαίων επιχειρήσεων, των «συνήθων υπόπτων» δηλαδή, παρουσιάζοντας μάλιστα μερικά από αυτά ως προαπαιτούμενα, χωρίς από την άλλη να κάνουν πράγματα που δικαίως ζητούσαν τα μνημόνια και που θα έπρεπε από μόνοι μας να έχουμε κάνει. Έτσι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη δικαιοσύνη, στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στο λαθρεμπόριο καυσίμων, σε οργανισμούς και ιδρύματα χωρίς αντικείμενο που ακόμα υπάρχουν και χρυσοπληρώνονται, δεν υπάρχει πουθενά αξιολόγηση – άσε δε που έχουν απολυθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορείς να διώξεις έναν δολοφόνο ή έναν παιδεραστή από το δημόσιο – δεν έχουμε ακόμα κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, διευθέτηση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας.Δεν έχουμε ακόμα ένα συγκροτημένο σχέδιο στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, δεν έχουμε ακουμπήσει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και το κορυφαίο: υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμοί δεν επικοινωνούν ακόμα μεταξύ τους. Όλα αυτά βεβαίως μπορούν εύκολα να γίνουν αλλά κάποιοι δεν θέλουν να γίνουν και δεν εννοώ μόνο τους κυβερνώντες.

-Ποιο είναι το εκλογικό δίλημμα κατά τη γνώμη σας; Δέχεστε το “ναι ή όχι στην Ευρώπη” που θέτει ο πρωθυπουργός;

Είναι αλυσίδα διλημμάτων: ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ, στις μεταρρυθμίσεις, στον εκσυγχρονισμό, στην καλύτερη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, στις κυβερνήσεις συνεργασίας, στις συναινετικές διαδικασίες και σε πολλά άλλα. Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσουμε αποφασιστικά ναι. Ναι σε όλα. Και εδώ να πούμε ότι υπάρχουν και κόμματα και οργανωμένες κινήσεις που για να μην πουν αυτό το «ναι» κατασκευάζουν ψευτοδιλήμματα και αρνούμενοι τις συνεργασίες επιδιώκουν πάλι αυτοδυναμίες, σαν αυτές δηλαδή που μας κατάστρεψαν.

-Η “επιχείρηση κάθαρση” που παρακολουθούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι ακόμη μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια;

Ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα και προχωράει με βήματα σημειωτόν και ευθύνονται γι αυτό οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα και η δικαιοσύνη και οι κοινωνικοί φορείς. Πρέπει να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς αυτές οι διαδικασίες για να αποκατασταθεί και το «περί δικαίου» αίσθημα των πολιτών οι οποίοι και υποφέρουν από την κρίση και αισθάνονται ότι οι εξουσίες τους κοροϊδεύουν. Με έναν τρόπο δίκαιο και όχι ανθρωποφαγικό πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα που λεηλατήθηκαν. Εξονυχιστικός έλεγχος σε όλες τις λίστες, στις εξωχώριες εταιρείες, οφειλές, θαλασσοδάνεια, διατραπεζικά κόλπα, μίζες, εξοπλιστικά και χωρίς μαϊμουδιές. Πρέπει να πειστεί ο μέσος πολίτης ότι το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε. Και μαζί του το πελατειακό σύστημα. Θέλουμε πολίτες και όχι πελάτες (αυτό το είπαμε πριν το κάνετε σύνθημα στην «Δράση» κύριε Σκυλακάκη μου).

-Είναι ρεαλιστικό το σενάριο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι απαραίτητη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και είναι ο μόνος δρόμος. Και επειδή αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς μετά την πιθανή καταστροφή καλύτερα να γίνει τώρα για να αποφύγουμε την καταστροφή και μακάρι και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ Βρυξελλών ή των διαλέξεων του Τέξας και όχι βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ «γιούρια στον ταμπλά με τα κουλούρια» και «ντου από παντού». Ο Ευρωτσίπρας πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρος.

-Είστε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στηρίζετε τους “58”. Ποιο από τα δύο ευρωψηφοδέλτια θα στηρίξετε, εφόσον ο Φ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους στην αποχή του από το σχήμα της “Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης”;

Μάλιστα, είμαι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στηρίζω τους «58» και όλες τις κινήσεις που γίνονται για την συγκρότηση μιας δημοκρατικής συμπαράταξης, μιας κεντροαριστεράς ή του τρίτου πόλου ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε. Και αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και ελπίζω να έχει σύντομα αποτελέσματα. Όσο για τα δύο ευρωψηφοδέλτια, που λέτε, ποιά είναι αυτά , έχετε κάτι υπόψη σας γιατί εγώ δεν έχω δει κανένα. Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή , δηλαδή από την ίδρυσή της μιλάει για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και σωστά το είπε και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.

-Θα μείνετε μέχρι τέλους στη ΔΗΜΑΡ ή θα “μετακομίσετε” στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη;

Μα τι ερώτηση είναι αυτή, τώρα τα είπαμε αυτά, εμείς στην ΔΗΜΑΡ ούτε πήγαμε, ούτε βρεθήκαμε, ούτε καταφύγαμε. Την ιδρύσαμε την Δημοκρατική Αριστερά εμείς φεύγοντας από ένα σχήμα που είχε προκαλέσει μετάλλαξη στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και σε αυτά δεν γυρίζουμε.

-Είναι ο Βενιζέλος το πρόβλημα για την εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ;

Δεν μας ενδιαφέρει η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ούτε η περιστασιακή συνένωση μικρομάγαζων, ούτε οι συμφωνίες αρχηγών. Μας ενδιαφέρει η συγκρότηση μιας δημοκρατικής συμπαράταξης που ξεκινάει από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει ως τις παρυφές του φιλελεύθερου κέντρου, οπότε δεν είναι ο Βενιζέλος το πρόβλημα. Βέβαια ο Βενιζέλος και το παλιό ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνετε τι εννοώ, προκαλούν πρόβλημα στην πρωτοβουλία των 58 με τον τρόπο που προσπαθούν να το οικειοποιηθούν, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση ο οποία ξεκίνησε και συνεχίζεται.

-Ποιος θα θέλατε να προταθεί για πρόεδρος της δημοκρατίας;

Μα τι ερώτηση είναι αυτή , θέλει και ρώτημα; Ο Φώτης Κουβέλης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.