Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα του ψηφιακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, διαπιστώνοντας σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

Ο κ. Καραγκούνης ζητάει να μάθει γιατί ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του έργου, η ανάδοχος εταιρεία έχει λάβει πάνω από το 90% του απαιτούμενου ποσού.

«Σε αυτό το εμβληματικό έργο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Παρ’ όλο που η σχετική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του σε 15 μήνες, δηλαδή μέχρι τον 10/2015, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόσο με τις συνεχείς αλλαγές στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου όσο και με το να μην επιδεικνύει την απαιτούμενη έμπρακτη πολιτική στήριξη σε ένα τόσο σημαντικό έργο, που αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, κατάφερε 4,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί» τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ενώ «σύμφωνα με την τελευταία παράταση του έργου ως ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου 2018», τροποποιεί τους αρχικούς συμβατικούς όρους πληρωμής που αναφέρονταν στην αρχική σύμβαση και στη διακήρυξη του έργου, αποδεχόμενος το αίτημα της αναδόχου για αποπληρωμή του υπόλοιπου συμβατικού τιμήματος.

«Έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της συμβατικής αξίας του έργου, χωρίς αυτό να έχει παραληφθεί και να λειτουργεί παραγωγικά. Το συνολικό ποσό βεβαιωμένων απαιτήσεων από την Ανάδοχο Ένωση Εταιριών, φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 9.643.436,47 ευρώ ή σε ποσοστό 92,6% του συνολικού ποσού της σύμβασης» υπογραμμίζει ο κ. Καραγκούνης.