Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία και Σκόπια

Τι είπε κατά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρόεδρο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:48
13/03/2018
Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία και Σκόπια
11
loading

Τον ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου, άρα και της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1974, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν επιδέχονται αναθεώρησης ή επικαιροποίησης, ζήτησε από την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα. στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε, ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, διευκρίνισε ότι προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου.

«Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ΄ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης.

Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ΄ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο, «αυτό προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό.

Κατά συνέπεια, η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει Συμφωνία, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού ως προς το όνομα που θα επιλεγεί από κοινού. Πριν όμως από την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι΄ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Vaggos K

  Προκοπακο ήρθε η ώρα να φεύγεις από το πόστο σου. Παραίτηση και πάμε για εκλογές

 2. avatar Λέγε λεγε

  Κάτι θα μείνει. Αν γίνει το μπαμ με τους απέναντι, θα θέλουμε να ξέρουν και οι Πορτογάλοι πολίτες γιατί έγινε. Ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έρθει βοήθεια. Επίσης με το να τους λέμε πόσο κακοί είναι οι απέναντι τους ζημειώνουμε. Βλέπε τουρισμό.

 3. avatar ΧΨΖ

  Αμάν βρε Πάκη ...Σταμάτα πιά με τα μυνήματα ! Κανείς δεν τους δίνει σημασία
  με αποτέλεσμα να γίνεσαι γραφικός..
  Όπως λέει και το άσμα : " Οι άνδρες δεν
  μιλούν πολύ.." , εξάλλου ο κάθε ένας
  γνωρίζει , ότι τα έργα είναι προτιμότερα
  από τα λόγια..

 4. avatar ´Ιο

  Να σταματήσει τα λόγια και να περάσουμε στα έργα . Ο Ερντογαν λεει ότι τις συνθήκες τις γράφει στα παπούτσια του, τι αλλο πρεπει να πει ;τελος τα λόγια ήρθε η ωρα για έργα !

 5. avatar Alex.

  Αυταααααα......

 6. avatar alekos

  ΚΑΛΑ, ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΙΧΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ.ΓΙΑΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ? ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ??

 7. avatar Ο Αηδιασμένος.

  Σε κάτι τέτοια τσιτάτα είναι μανούλα καημένη ο κύριος Πρόεδρας της Δημιοκρατίας μας!

 8. avatar ΗΡΩΑΣΕΛΛΗΝΕΑΣ

  Σιγα τις απειλες προκοπη ετσι και αλλοις σε γραφουνε στα παλια τους παπουτσια

 9. avatar Gkortsos

  Πακη τους εκανες τα μουτρα κρεας τωρα!!

 10. avatar ετσι ε!!

  ο αλλος στα χωνι με το να μας λεει οτι μας πεταξε στην θαλασσα και συ εννοείς την ενταξει της τουρκιας.στην εε..πακη ηρεμα..οτι και να λες εσυ οι ευρωπαι δεν τους θελουν τους μογγολους

 11. avatar Φτάνει

  Με τα μυνήματα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει