Εντολή να διαπραγματευτεί με τους δανειστές πήρε ο Λ.Παπαδήμος από τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από την αυριανή σύνοδο κορυφής.

Ο Α.Σαμαρας ήταν κατηγορηματικός ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη εξουσιοδότηση που δίνει είναι ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση και απειλούν την κοινωνική συνοχή. «Μια σειρά μέτρων -τόνισε ο Α.Σαμαρας -δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».

Την ίδια στάση κράτησε και ο Γ.Καρατζαφέρης και συμφώνησε τελικά και ο Γ.Παπανδρέου. Ο Λ. Παπαδήμος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ζήτησε αρχικά μια γενική εξουσιοδοτήσει την οποία όμως δεν πήρε. Τόσο ο Α.Σαμαρας όσο και ο Γ.Καρατζαφέρης τόνισαν ότι η μόνη εντολή και εξουσιοδότηση που μπορούν να δώσουν είναι η διαπραγμάτευση.

Παράλληλα απέρριψαν κάθε συζήτηση για κείμενο δεσμεύσεων υπογεγραμμένο από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κοινοβούλιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί. Σ’ αυτό συμφώνησε τελικά και ο Λ.Παπαδήμος. Τα μέτρα για τα οποία ο Λ.Παπαδήμος πήρε εντολή να επαναδιαπραγματευτεί παρουσιάζοντας τα ισοδύναμα με αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι:

Η κατάργηση του 13ου 14ου μισθού, η μείωση των επικουρικών και η μείωση του κατώτατου μισθού. Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι αν το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσει και η ΝΔ. Επίσης στο μέτρο των απολύσεων που ζητά η τρόικα ο πρόεδρος της ΝΔ αντεταξε το πρόγραμμα εφεδρείας του έχει προτείνει το κόμμα του.