Ο Μπάρακ Ομπάμα γεννήθηκε σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου 1961, στη Χονολουλού της Χαβάης. Ο πατέρας του, Μπάρακ Ομπάμα Πρεσβύτερος, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Κένυας, ήτανε βοσκός και οικιακός βοηθός των Βρετανών.Η μητέρα του Μπάρακ, Ann Dunham, μεγάλωσε στο Κάνσας.

Οι γονείς του γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Η μητέρα του ήδη σπούδαζε και ο πατέρας του είχε κερδίσει υποτροφία που του επέτρεψε να αφήσει την Κένυα και να κυνηγήσει τα όνειρα του στην Αμερική.

Ο πατέρας του Μπάρακ τελικά επέστρεψε στην Κένυα και ο ίδιος μεγάλωσε με τη μητέρα του στη Χαβάη και για κάποια χρόνια στην Ινδονησία. Αργότερα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1983.

Από τη μητέρα του έμαθε τις αξίες της συναισθηματικής κατανόησης και της κοινωνικής υπηρεσίας. Με βάση αυτές τις αξίες, ο Μπάρακ άφησε για λίγο στην άκρη τη νομική και τις επιχειρήσεις και μετακόμισε στο Σικάγο το 1985. Σε τοπικό επίπεδο, υπήρξε μέλος μιας εκκλησιαστικής ομάδας που βοηθούσε φτωχές γειτονιές, πληγμένες από την υψηλή ανεργία και την εγκληματικότητα, να οργανωθούν και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Η ομάδα είχε επιτυχίες αλλά σύντομα ο Μπάρακ συνειδητοποίησε ότι οι αλλαγές σε τοπικό επίπεδο δεν αρκούσαν για να βελτιώσουν πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων. Οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν στους νόμους και τις πολιτικές της χώρας.

Επέστρεψε στα θρανία του Χάρβαρντ το 1991, για να πάρει το πτυχίο της νομικής. Ήταν ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός που έγινε πρόεδρος του Harvard Law Review.Αμέσως μετά, επέστρεψε στο Σικάγο για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου πολιτικών δικαιωμάτων και να διδάξει συνταγματικό δίκαιο.

Το επάγγελμα του τον έφερε στη θέση του Γερουσιαστή της πολιτείας του Ιλινόις, όπου και την υπηρέτησε για οκτώ χρόνια. Το 2004, έγινε ο τρίτος στην ιστορία Αφρο-Αμερικανός που υπηρέτησε στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Στη Γερουσία της Πολιτείας του Ιλινόις, εργάστηκε με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για να βάλουν σε εφαρμογή κοινωνικά προγράμματα που βοήθησαν τις χαμηλόμισθες οικογένειες. Επίσης, ασχολήθηκε εντατικά για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία.

Ως μέλος της Επιτροπής για τα Ζητήματα των Βετεράνων, ο Γερουσιαστής Ομπάμα πολέμησε στο πλευρό των βετεράνων για να πάρουν το επίδομα ανικανότητας που τους είχαν υποσχεθεί. Επίσης βοήθησε στην οργάνωση της επιστροφής των χιλιάδων βετεράνων που θα χρειαστούν βοήθεια μετά τη θητεία τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Στις 20 Ιανουαρίου 2009 ανακηρύχθηκε εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ανέλαβε επισήμως καθήκοντα του σε μια φαντασμαγορική τελετή ενώπιον πλήθους κόσμου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ