Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης προειδοποιεί «Ουδείς μπορεί να καταλαμβάνει τις πλατείες της πόλης. Πολύ περισσότερο, τέτοιες καταλήψεις δεν μπορούν να οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές» και επισημαίνει ότι υπάρχει αύξηση της ακροδεξιάς βίας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη στη Real News:

– Με την πλατεία Συντάγματος τι πιστεύετε ότι τελικά πρέπει να γίνει κύριε δήμαρχε; Και τι θα πράξετε εσείς;

Δεν νοείται πόλη χωρίς κέντρο. Το κέντρο είναι η καρδιά της πόλης και η ανάσα της. Είναι ο βασικός δημόσιος χώρος. Η δυσλειτουργία του δημόσιου χώρου σημαίνει τον περιορισμό των βασικών δικαιωμάτων των δημοτών στην ελεύθερη έκφραση, στην ελεύθερη πρόσβαση και στην ελευθερία του επιχειρείν. Ο δήμος οφείλει -κι αυτό θα κάνει- να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία, η οποία θα εγγυηθεί αυτή τη βασική λειτουργία των δημόσιων χώρων. Όπως γνωρίζετε, διά της συναρμοδιότητας οδηγηθήκαμε στην ακινησία. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από τα κάτω, δηλαδή μόνο με την κινητοποίηση των δημοτών και των πολιτών για την προστασία των δημόσιων χώρων.

Ουδείς μπορεί να καταλαμβάνει τις πλατείες της πόλης. Πολύ δε περισσότερο, τέτοιες καταλήψεις δεν μπορούν να οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές. Ο δήμος μπορεί να οργανώσει αυτή τη συμμαχία και, βέβαια, μπορεί να εγγυηθεί τεχνικά την αποκατάσταση των φθορών, αλλά δεν μπορεί να επωμιστεί και το κόστος. Πώς είναι δυνατόν να στείλουμε το λογαριασμό, για παράδειγμα, στους εμπόρους του κέντρου, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω καταλήψεων ή επεισοδίων.

– Τι ποσά διεκδικείτε από την πολιτεία για τις τελευταίες καταστροφές; Και με ποιον τρόπο θα το πράξετε;

Η επιτροπή καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τα τελευταία επεισόδια υπολογίζει το ύψος σε περίπου 700.000 ευρώ.

– Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Αθήνα σας ανησυχεί; Και πως αντιμετωπίζεται;

Δεν θα μιλούσα εύκολα για άνοδο της Ακροδεξιάς. Μπορώ, όμως, να μιλήσω για αύξηση της ακροδεξιάς δράσης. Στην οποία, σχεδόν ανακλαστικά, «απαντούν» ακραίες δράσεις από την άλλη πλευρά. Πρέπει να καταλάβουμε δύο πράγματα: όταν η βία παράγει πολιτική ατζέντα, τότε όλοι παίζουμε στο παιχνίδι της Ακροδεξιάς (και όχι μόνο). Και, δεύτερον, ότι η βία θα φέρει βία. Υπάρχει ένας τεράστιος χώρος ανάμεσα στα άκρα, η μεγάλη αλλά σιωπηλή πλειονότητα των Αθηναίων, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε ακραίες δράσεις και απόψεις. Αυτή η πλειοψηφία πρέπει να αποκτήσει φωνή. Κι αυτό πρέπει να γίνει συγκροτημένα και όχι για τα μάτια του κόσμου,

Για να δείξουμε, δηλαδή, ότι κάτι κάνουμε. Χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, αλλά και τη συμμετοχή τους στις δράσεις του δήμου, Του δικού τους, του δικού μας δήμου.