Συμφωνία σε πολλά σημεία με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων διαπίστωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Συνόδου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ωστόσο, πως υπάρχουν και πολλές διαφωνίες που θα πρέπει να συζητηθούν με διάλογο ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστήμια και τα κόμματα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας, αλλάζει το τοπίο από τον Σεπτέμβριο στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς προβλέπει επτά σημαντικές αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων τον χρόνο σπουδών, τους «αιώνιους» φοιτητές, τη χρηματοδότηση αλλά και τα κίνητρα που θα δίνονται στα ιδρύματα για πρόσθετους πόρους από το κράτος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο προσχέδιο νόμου, κλείνει το κεφάλαιο των «αιώνιων φοιτητών», καθώς εφεξής θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν το πτυχίο τους έως τα έξι χρόνια από τη στιγμή που θα εισαχθούν.

Αν υπερβαίνουν τα έξι χρόνια σπουδών, τότε το ίδρυμα θα καθορίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούν να συνεχίσουν, ενώ εάν φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα διαγράφεται.