Από μηδενική βάση θα εξετάσει η κυβέρνηση την χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ βάσει και των δεσμεύσεων του μνημονίου, δήμοι και περιφέρειες, θα πρέπει να κινηθούν περισσότερο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους και λιγότερο στην διαχείριση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό (όπως π.χ τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και o υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των 325 καλλικρατικών δήμων (1.034 δήμων που λειτουργούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο) και των 13 περιφερειών από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

– Το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων των δήμων είναι ετησίως 3,8 δισ. ευρώ και τα έσοδά τους 4,01 δισ. ευρώ.
– Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων υπολογίζεται στα 582,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα σταθερά τους έσοδα στα 670,2 εκατ. ευρώ.

– Το 2010 και 2011 έγιναν περικοπές 1,4 δισ € στους ΟΤΑ

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31/12/2010 στα 552 εκατ. ευρώ περίπου.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το σύνολο των υποχρεώσεων των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο κόκκινο από πλευράς χρεών και ελλειμμάτων. Οι δύο υπουργοί τόνισαν με νόημα ότι έχει φτάσει η ώρα να δούμε την κατανομή των πόρων, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον τρόπο κατανομής συγκεκριμένων εσόδων που πηγαίνουν στους δήμους, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.