Μπόρα είναι και θα περάσει σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου για την ιστορία με την τροπολογία για τη νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών, που θα εργαστούν ως εργάτες γης. Το πρωθυπουργικό σύστημα θέλει να ηρεμήσει η κατάσταση και ξέρει πολύ καλά, όπως έλεγε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι ουδείς βουλευτής θα θελήσει να πάει κόντρα στον πρωθυπουργό, ειδικά λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, που ισοδυναμεί παραδοσιακά με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα «είπαν» Σαμαράς – Παπασταύρου

Να σας πληροφορήσω πως το δίαυλο ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, προκειμένου να εξηγήσει στον πρώην πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην τροπολογία για τους μετανάστες. Έμαθα ότι είχαν μια εκτενή συζήτηση, με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη», καθώς στόχος είναι σήμερα κατά την ψηφοφορία να μην περάσει προς τα έξω ότι το αρραγές κυβερνητικό μέτωπο δεν υφίσταται. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και περίπου 3 μήνες συζητείτο έντονα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το θέμα. Μάλιστα, επρόκειτο να περάσει από υπουργικό συμβούλιο και υπήρξαν κάποιες διαρροές που είχαν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε ανοίξει η συζήτηση για νέα στρατιά ελληνοποιήσεων. Η κυβέρνηση έχει ανιχνεύσει εδώ και καιρό το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών και ο πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο έχει αναφερθεί σε αυτό. Για αυτό σήμερα αποτελεί στοίχημα η υπερψήφιση της τροπολογίας και άνθρωπός μου στο Μαξίμου μού έλεγε ότι δεν αποκλείεται να πάει στη βουλή, για να υπεραμυνθεί αυτής και να εξηγήσει τη σοβαρότητα του θέματος.

Κομματική πειθαρχία

Η κομματική πειθαρχία που ετέθη ήταν μονόδρομος για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μου είπε άνθρωπός μου, ο οποίος επισήμανε στη συνομιλία μας πως δεν ήθελαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να υπάρξει πρόβλημα με την εικόνα της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η κομματική πειθαρχία ήταν η ενδεδειγμένη λύση όπως λένε, με την εξαίρεση του Αντώνη Σαμαρά.

Οι… κυανόκρανοι

Ρόλο παίζουν στο παρασκήνιο, για να πέσουν οι τόνοι, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, οι οποίοι ανέλαβαν το καθήκον κατευνασμού των ανησυχιών που άρχισαν να εκδηλώνονται στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Είναι έκπτωση από τη μεταναστευτική μας πολιτική» μου έλεγε βουλευτής του σαμαρικού περιβάλλοντος, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Δεν ξέρω, αν αυτό αποτελεί λόγο για αντάρτικο στον Μητσοτάκη». Ειδικά ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρατεύτηκε από το Μαξίμου σε ρόλο «πυροσβέστη», για να απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά -«στον αγαπημένο μου, που του έχω λατρεία», «στον σεβαστό μου», όπως είπε χαρακτηριστικά- επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολλαπλών προεκτάσεων πολιτική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.

Μια μεγάλη αλήθεια για τα εργατικά χέρια

Πάντως να σας πω μια μεγάλη αλήθεια; Μπορεί να φωνάζουν διάφοροι, αλλά ειδικά οι βουλευτές της Περιφέρειας πίεζαν για τέτοια ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστούν εργατικά χέρια, στα οποία, όπως είπε και ο Γεωργιάδης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Μάλιστα, από την κυβέρνηση μου είπαν ότι παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί, προκειμένου να εργαστούν ως εργάτες γης Έλληνες μακροχρόνια άνεργοι, το ενδιαφέρον είναι μηδενικό. Να σας πω και κάτι καινούργιο που δεν ακούστηκε; Εκτός από τους περίπου 30.000 μετανάστες που θα νομιμοποιηθούν ως εργάτες γης, με την ίδια τροπολογία δίνεται άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς, που βρίσκονται με ειδικό καθεστώς στην Ελλάδα, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν.

Η επόμενη μέρα

Και λόγω της υπόθεσης Σαμαρά, ρώτησα συνεργάτη του πρωθυπουργού τι σηματοδοτεί η ψήφιση του προϋπολογισμού. Μου είπε ότι αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Βέβαια έσπευσε να με προσγειώσει, λέγοντας ότι η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια, αλλά η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τον όσο δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Κατήφεια στο ΣΥΡΙΖΑ

Και από τα χαμόγελα της ΝΔ να πάω στην κατήφεια που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ και για τη νέα δημοσκόπηση. Τι μου επισήμαναν χθες βράδυ; Το στοιχείο ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 44,3% πιστεύει ότι το κόμμα μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, το 44,3% θεωρεί ότι θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις και το 11,3% δεν απαντά. Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24 εμφανίζει τρίτο κόμμα -καθηλωμένο- το ΣΥΡΙΖΑ με νέες απώλειες, ενώ η Νέα Αριστερά εμφανίζεται με ποσοστό κάτω του 3%, στοιχείο που μόνο αυτό χαροποιεί την Κουμουνδούρου.

Ο δρόμος Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη είναι να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να καταγράψει επί της ουσίας ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Πήχης δεν τίθεται, όπως είναι αυτονόητο, για πολλούς λόγους. Πάντως με την ομιλία του στην ΚΟ το πρωί της Κυριακής έδειξε ότι σε αυτή την κάλπη επενδύει πολλά, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός και ούτε και το τέλος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε πριν τρεις μήνες. Αν και υπάρχουν αντίθετες γνώμες πάνω σε αυτό.

Η κριτική Καρτερού

Ερωτηματικά προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η νέα παρέμβαση -ιδιαίτερα επικριτική για τον Κασσελάκη- από τον στενό συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα και αρθρογράφο Θανάση Καρτερό, που μιλά για την περιφρόνηση των μελών στις κομματικές οργανώσεις, για τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του προέδρου του κόμματος σε διάφορες περιοχές και την ανάδειξη στελεχών πρώτης γραμμής χωρίς αυτοί να περνούν καν από τη βάσανο της συλλογικότητας. «Νόμιμος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και κατάλληλος. Το τελευταίο ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να το αποδείξει. Ίσως να βοηθούσαν περισσότερη συλλογικότητα, βάρος, σοβαρότητα στον λόγο και στην πράξη του» έγραψε ο Θ. Καρτερός, που απηχεί τις απόψεις πολλών υποστηρικτών του ΑλέξηΤσίπρα.

Η γκάφα

Και μέσα σε όλα αυτά, ο διαβασμένος, που μαθαίνει γρήγορα, Στέφανος Κασσελάκης έκανε την γκάφα του. Και αυτό διότι είπε χθες το απόφθεγμα «τα πάντα ρει και ουδέν μένει», που αποδίδεται στον φιλόσοφο Ηράκλειτο, μόνο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Digital Economy Forum, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το απέδωσε στον Ηρόδοτο.

Αλλάζει γραμματέα το ΠΑΣΟΚ;

Η έλευση του νέου έτους φέρνει τα κόμματα προ των ευρωεκλογών και με δεδομένο ότι η χώρα είναι μια ενιαία περιφέρεια σημαίνει πως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν πολύ τρέξιμο. Ένας από αυτούς είναι και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, που θα είναι υποψήφιος και ως εκ τούτου ο κολλητός του φίλος, ο πρόεδρος του κόμματος, σκέπτεται τον αντικαταστάτη του. Μαθαίνω ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δε θα ξεφύγει από την πεπατημένη, δηλ. να παίζει με πρόσωπα που τον υποστηρίζουν σκληρά, μη θέλοντας να ανοιχτεί. Γι’ αυτό και μου είπαν πως ετοιμάζει, εκτός απροόπτου, έναν άλλο κοντινό άνθρωπό του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Νίκο Μήλη, που προέρχεται από το ΤΕΕ.

Τραπέζωμα από τον Ανδρουλάκη

Σε ιταλικό ρεστοράν στα Ιλίσια θα βρεθεί σήμερα το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο πρόεδρος του κόμματος θα κεράσει τους βουλευτές για την ονομαστική του γιορτή, συνδυάζοντας τη βραδιά και με το κλίμα των Χριστουγέννων. Σπάνια βγαίνουν ειδήσεις σε τέτοιες μαζώξεις, έτσι το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο σε συγκεκριμένα πρόσωπα, των οποίων οι σχέσεις με τον πρόεδρο δε θα έλεγε κάποιος πως είναι στα φόρτε τους. Θα μάθω και θα σας πω.

Ο Ζέρβας αποχαιρετά με μεγάλη αξιοπρέπεια

Έδωσε τον αγώνα του με ανοιχτά χαρτιά, πάνω από το τραπέζι. Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ηττήθηκε. Αυτή η εξέλιξη δεν άλλαξε στο παραμικρό το σχεδιασμό του μέχρι το τέλος. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν αφήνει το Δήμο Θεσσαλονίκης απλά με το κεφάλι ψηλά, αλλά το κάνει με μεγάλη αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κάποιος ως τον πολιτικό παλιάς κοπής. Το αντίθετο. Είναι ένας τεχνοκράτης που βλέπει τα πράγματα με τη δική του ματιά. Με αυτή τη ματιά και μια εγκάρδια χειραψία χαιρέτησε και υποδέχτηκε τον Στέλιο Αγγελούδη στη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Οι ισολογισμοί της Wolt

Σημαντικές καθυστερήσεις που αγγίζουν το ένα έτος παρουσιάζονται ως προς τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας διανομών, Wolt. Πηγές κοντά στην εταιρεία κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, που οφείλονται στην εξαγορά της μητρικής Wolt από τον όμιλο DoorDash το 2022. Ήδη πάντως η Wolt βρέθηκε υπό αναστολή στο ΓΕΜΗ λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης και σχετικά πρόσφατα, στο τέλος Νοεμβρίου, δημοσίευσε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον ισολογισμό του 2021. Εκκρεμεί, πάντως, η δημοσίευση ισολογισμού για τη χρήση του 2022, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει πράξει η εταιρεία έως και το τέλος του φετινού Νοεμβρίου, ωστόσο αυτό δε συνέβη. Για να ξέρετε τι έκανε το 2021, η εταιρεία είχε τζίρο 25,5 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση 333% από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ του 2020. Τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως προ φόρων για τη συγκεκριμένη δωδεκάμηνη χρήση ανήλθαν σε κέρδος 537 χιλ. ευρώ έναντι 372 χιλ. ευρώ της προηγούμενης.

Οι άδειες για το Park Rise στο Ελληνικό

Ζεστό είναι ακόμα το «μελάνι» από την έγκριση των οικοδομικών αδειών για το εμβληματικό κτίριο κατοικιών των 13 ορόφων με την ονομασία Park Rise εντός του Ελληνικού, όπως μαθαίνω αρμοδίως. Στο κτίριο του Park Rise πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 88 πολυτελείς κατοικίες, που θα διαθέτουν από ένα έως και πέντε υπνοδωμάτια. Οι κατοικίες θα προσφέρουν πανοραμική θέα στη θάλασσα, το πάρκο και το βουνό, ενώ στους τελευταίους ορόφους τα διαμερίσματα θα διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η έναρξη της κατασκευής προβλέπεται για τους πρώτους μήνες του 2024 και η ολοκλήρωση τοποθετείται χρονικά για το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Πώς θα γυρίσει ο ΑΒ το νόμισμα

Να χτυπήσει τους ανταγωνιστές του εκεί ακριβώς που «πονούν» επιδιώκει ο ΑΒ Βασιλόπουλος. Στον τομέα, δηλαδή, που ονομάζεται ρευστότητα, όπου αυτός και η Lidl λόγω του ότι πίσω τους βρίσκονται δύο πολυεθνικοί κολοσσοί διαθέτουν άφθονη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέα καταστήματα όπως κάνουν και οι δύο ήδη. Στον ΑΒ εκτιμούν ότι η πορεία των τελευταίων ετών, όπου παρουσίασε ακόμα και ζημίες το 2022, μπορεί πλέον να αντιστραφεί, τόσο με τα νέα καταστήματα που δημιουργήθηκαν όσο και με τη σταδιακή τροποποίηση του μείγματος προϊόντων και την έναρξη πώλησης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με βασικό στοιχείο τους την ποιότητα που πρεσβεύουν. Μένει, ωστόσο, να φανεί εάν στο τέλος της ημέρας αυτοί που πιστεύουν στην αντιστροφή της εικόνας θα δικαιωθούν. Αναμένουμε να το δούμε.

Ελλάκτωρ: Το διοικητικό συμβούλιο θα δώσει τη «βούλα» για το 25% της Anemos

Στις 11 Ιανουαρίου, όταν και προγραμματίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου Ελλάκτωρ, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις δια της ψηφοφορίας των μετόχων του ομίλου, που καθορίζουν την έγκριση πώλησης του 25% της Anemos Res στη Motor Oil. Είναι ουσιαστικά το ποσοστό που δεν είχε αποκτήσει η Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil) και υπολειπόταν η πώλησή του. Η υπόθεση θεωρείται καθαρά τυπική διαδικασία, ωστόσο βάσει διαδικασιών θεωρείται απαραίτητη και η τελική έγκριση των μετόχων δια του επίσημου οργάνου λήψης αποφάσεων που είναι η γενική συνέλευση.

Στη Space Hellas τα data centers του ΥΠΕΞ

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία τεχνολογίας Space Hellas έχει μεγαλώσει μέσα από τα δημόσια έργα που κατά καιρούς αναλαμβάνει, σε συνδυασμό βέβαια με τα ιδιωτικά αλλά και την εξαγορά της Singular Logic. Αυτή τη φορά ήταν εκείνη που επιφορτίζεται με το έργο για την «επέκταση και αναβάθμιση κέντρων δεδομένων (Data Centers) του υπουργείου Εξωτερικών, που φιλοξενούν εξοπλισμό των συστημάτων EES, ETIAS, VIS και λοιπών συστημάτων Διαλειτουργικότητας». Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 1,98 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Όχι και άσχημα για την εταιρεία, που το 2022 είχε τζίρο 128,58 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις έργων, που έχει στη διάθεσή της, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το 2023. Για την ιστορία, τα καθαρά της κέρδη το 2022 μετά από τους φόρους ήταν 5,7 εκατομμύρια ευρώ.