«Δεν κάνω πίσω. Δεν με νοιάζει το κόστος». Αυτό μαθαίνω από καλή πηγή ότι λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Ο ίδιος, όπως μου είπαν οι πηγές μου στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πεπεισμένος ότι θα κερδίσει πόντους από αυτή την υπόθεση και δεν τον ενδιαφέρει εάν αυτή την περίοδο είναι ουσιαστικά απέναντι και στις ομάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και δεν μπορούσε τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση συνολικά να μην αντιδράσει. Και, όπως μου είπαν, έρχονται και άλλα πιο δυναμικά μέτρα, που θα δώσουν ένα πιο ηχηρό χτύπημα στους χούλιγκαν. Και όπως μου είπε σταθερός συνομιλητής του πρωθυπουργού, «τώρα είναι η ώρα, ή τώρα ή ποτέ».

Ο παράγοντας Μαρινάκης

Σας είχα προϊδεάσει από χθες για την πίεση που υπήρχε από ιδιοκτήτες μεγάλων ΠΑΕ όπως o ΠΑΟ, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Υπήρξε έντονο παρασκήνιο και μεγάλη πίεση προς τον Β. Μαρινάκη, που το απόγευμα χθες, μετά τις εξελίξεις, παραιτήθηκε. Ρώτησα να μάθω τι γίνεται και άντλησα πολλά για όσα λέει και ο ίδιος και το ευρύτερο περιβάλλον. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι τονίζουν πως αυτή η εξέλιξη ζημιώνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε πιο επιτυχημένος πρόεδρος της Super League όλα αυτά τα χρόνια.

Η Super League του Μαρινάκη

Ο ίδιος στις συζητήσεις του αλλά και οι άνθρωποι το λένε πως επί προεδρίας Μαρινάκη στη Super League, που ήταν υπό διάλυση, την έβαλε ξανά όχι στον «χάρτη» αλλά σε μεγάλα τραπέζια διαπραγματεύσεων. «Σε διεκδικήσεις και τελικά σε έσοδα για όλες τις ομάδες. Αλλά και απέναντι σε αυτή τη «λαίλαπα» που ακούει στο όνομα ΕΠΟ» λένε από το περιβάλλον του και συμπληρώνουν: «Δικές του προσωπικές ενέργειες έφεραν στο Συνεταιρισμό τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών: τη χορηγία της Stoiximan για την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος. Μπήκαν στα ταμεία της Λίγκας (και κατ επέκταση των ΠΑΕ) από αυτή την κίνηση κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ (9,4 για την ακρίβεια). Και τι γίνεται από εδώ και πέρα; Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στις εξελίξεις το μιντιακό συγκρότημα της Alter Ego.

Οι εκπλήξεις Κασσελάκη

Να σας πάω τώρα λίγο στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει και ξαφνιάζει πολλούς με τις κινήσεις του. Και μάλιστα θετικά. Χθες, για παράδειγμα, απροειδοποίητα μαζί με τον αστυνομικό και τον οδηγό του πήγε στην Αιτωλοακαρνανία. Μου είπε άνθρωπος που τον είδε ότι έκανε στάση στην Αμφιλοχία, όπου το κλίμα ήταν πολύ θερμό και μάλιστα όλοι σχεδόν εξεπλάγησαν, ακόμα και τα τοπικά στελέχη του κόμματος, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να κάνει πράξη το σχέδιό του για αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες. Και εκεί, βέβαια, selfies και πολλές χειραψίες και φιλιά. Πάντως βλέπω να απολαμβάνει να είναι εκτός κομματικών γραφείων.

Τα οφίτσια στην αυτοδιοίκηση

Αυτές τις ημέρες γίνονται πολλές επαφές για τις εκλογές στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και στην Ένωση Δήμων Ελλάδος. Τι έμαθα; Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πάει για πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Στην ΠΕΔ Αττικής θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος. Για την ΚΕΔ, για να συμπληρωθεί το γαλάζιο τρίο, υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και σημερινός πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που έχει το χρίσμα της ΝΔ και, μαθαίνω, ότι λόγω αυτού ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας και Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μάλλον θα κάνει πίσω και δε θα είναι αντάρτης υποψήφιος.

Στο κόλπο και ο Δούκας

Αυτό, όμως, που μαθαίνω από μια βόλτα που έκανα χθες είναι ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, που θα ορκισθεί στις 27 Δεκεμβρίου, εξετάζει το σενάριο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Και μάλιστα ήδη το συζητάνε πολλοί και αυτό άκουσα και προχθές στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα του Ινστιτούτου Insocial του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη. Στα πηγαδάκια ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης και έχει ελπίδες, εάν μπει στο κόλπο!

Αγιορείτικες μηχανορραφίες

Και επειδή λέμε για υποψηφιότητες, να σας πω ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους μετά την απόφαση του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Στο τραπέζι υπάρχει το όνομα του πρώην υπουργού, Αλκιβιάδη Στεφανή, αν θυμάστε κάτι σας είχα πει πριν δυο μήνες. Στη λίστα είναι ο Λευτέρης Οικονόμου, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θεωρείται πνευματικό τέκνο του Εφραίμ του Βατοπεδινού, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο τραπεζίτης και πρόεδρος της Optima Bank, Γιώργος Τανισκίδης, άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, αν και επιμένει πως δεν το επιθυμεί, αλλά τον θέλουν και ο διπλωμάτης και πρώην Γ΄ Υποδιοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης ε.τ. Αναστάσιος Μητσιάλης. Τα ονόματα όλα έσβησαν προ ημερών και τώρα είναι μεταξύ δυο η επιλογή: Στεφανής ή Μητσιάλης.

Ο Παπαστεργίου και ο εξ απορρήτων του

Το alter ego του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, μαθαίνω ακούει στο όνομα Γιάννης Κωτούλας. Οι δύο άνδρες είχαν ξεκινήσει μαζί στο δήμο Τρικκαίων και συνεχίζουν, καθώς ο υπουργός τον έχει ως εξ απορρήτων του στο Υπουργείο στη Συγγρού και, μου μεταφέρουν, ότι όλα περνούν πρώτα από αυτόν, καθώς ξέρει να κρατά τις ισορροπίες. Και επειδή το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο -όπως καταλαβαίνετε- έχει τεράστιο όγκο εργασιών, τα ραντεβού δίνουν και παίρνουν στο υπουργείο, ενώ εσχάτως πληροφορήθηκα ότι έχουν αυξηθεί και τα μέτρα ασφαλείας.

Κάποιοι αστυνομικοί της Βουλής το παίζουν άρρωστοι τον τελευταίο καιρό

Έξαλλος είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο φρούραρχος της Βουλής, ταξίαρχος Φώτης Ντουίτσης, καθώς υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν στο Κοινοβουλευτικό Μέγαρο, αλλά τις τελευταίες ημέρες… το παίζουν άρρωστοι. Στέλνουν χαρτί γιατρού και τίθενται εκτός υπηρεσίας. Ο Φ. Νουίτσης προσπαθεί να βγάλει βάρδιες, ιδίως αυτές τις ημέρες, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024, και δεν του βγαίνουν. Αυτήκοος μάρτυρας τον άκουσε, όπως μου είπε, να φωνάζει έξαλλος, μιλώντας στο τηλέφωνο πως «θα πρέπει να σταματήσει αυτό. Τι νομίζουν; Πως έχω κανένα σακούλι, που από ‘κει μέσα βγάζω αστυνομικούς; Δε μου βγαίνουν οι βάρδιες». Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ) είναι από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, για ευνόητους λόγους, και υπάρχουν περίοδοι, όπως η τρέχουσα, που τα μέτρα ασφαλείας είναι περισσότερο αυξημένα λόγω του γεγονότος πως θα υπάρχουν συνεδριάσεις, που θα βρίσκονται στην αίθουσα του βουλευτηρίου και οι 300 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

Νέο μοντέλο καταστημάτων φέρνει 44 σημεία για τη Vodafone

Αλλάζει το μοντέλο επέκτασης της Vodafone στην Ελλάδα, καθώς μετά τη συμφωνία με τα Public θα δημιουργήσει σε διάστημα 18 μηνών 44 σημεία πώλησης με τη μορφή shops in a shop, εντός των σημείων πώλησης της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Τα νέα καταστήματα που θα δημιουργηθούν θα φέρουν προσεχώς τον αριθμό των καταστημάτων της Vodafone από 250 που είναι σήμερα σε συνολικά 294 και θα τελούν υπό τη διαχείριση αποκλειστικά των franchisees, με του οποίους ήδη συνεργάζεται η εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για μία συμφωνία που έρχεται στην επόμενη μέρα της διακοπής συνεργασίας με τη Nova και ουσιαστικά μεταβάλλει τα δεδομένα στην αγορά τηλεπικοινωνιών, συστήνοντας ένα νέο σχήμα αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών προς τους καταναλωτές από πλευράς της Vodafone. Θυμίζω εδώ ότι η Public έχει κάνει ανάλογες κινήσεις με σημεία εξυπηρέτησης της εταιρείας επισκευών iRepair μέσα στα καταστήματά της. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση υφίσταται εξαγορά του 50% της iRepair, ενώ στην περίπτωση της Vodafone δεν υπάρχει μετοχική σχέση των δύο, Public και Vodafone.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σε αναμονή της απόφασης της ολλανδικής δικαιοσύνης

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken) για την ακύρωση του προστίμου που της είχε επιβάλει πριν από μερικά χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δεν δικαίωσε τελικά την εταιρεία, ένα ακόμα μέτωπο παραμένει αυτή τη στιγμή ανοιχτό. Η ανταγωνιστική εταιρεία, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, ευρύτερα γνωστή ως Βεργίνα αλλά και ο έτερος μεγάλος ανταγωνιστής, η Carsberg, έχουν προσφύγει με την κατάθεση αγωγής στα ολλανδικά δικαστήρια, διεκδικώντας ποσό 478 εκατομμυρίων από τη μητρική Heineken ως αποζημίωση για θέματα ανταγωνισμού. Χθες, ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο εκδήλωσης και αρκέστηκε να αναφέρει ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε αναμονή για τις αποφάσεις της ολλανδικής δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να θέλει να σχολιάσει περισσότερα για το θέμα.

Η αγωνιώδης προσπάθεια των σούπερ μάρκετ

Σε αγωνιώδη προσπάθεια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ εξελίσσεται το εγχείρημά τους να πείσουν ότι δεν ευθύνονται για την ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που πωλούνται στα ράφια τους. Το θέμα αναμένεται και σήμερα να τεθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, στην οποία συμμετέχουν όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα μέλη του Ρουβίκωνα βρέθηκαν στα σπίτια των επιχειρηματιών Αριστοτέλη Παντελιάδη και Μάκη Σκλαβενίτη (My market και όμιλος Σκλαβενίτη αντίστοιχα), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την πορεία της ακρίβειας στη χώρα σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Επομένως τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους επιδιώκουν να αναπτύξουν μία ευρύτερη επιχειρηματολογία, που να δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί από τους καταναλωτές. Περισσότερα όμως θα έχω να σας πω αύριο.

Η Ten Brinke μεταφέρει τη δραστηριότητά της στην Κηφισιά

Μέχρι τώρα η Ten Brinke «χτυπούσε» ό,τι ακίνητα έβρισκε και έκανε νέες κατασκευές στα νότια προάστια. Πρόσφατα, μάλιστα, ολοκλήρωσε και το νέο κτίριο του Μασούτη στη Γλυφάδα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Μου λένε ότι έκανε μία κίνηση μέσω της Ten Tec, της θυγατρικής της εταιρείας, συστήνοντας νέα εταιρεία με την ονομασία Tentec Kifisia Residences. Τι θέλει να κάνει; Μα να αναπτύξει οικιστικά ακίνητα στην Κηφισιά, ανοίγοντας ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο στην Ελλάδα. Για το διάστημα των ετών 2024-2025 η Ten Brinke έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει στην Ελλάδα συνολικές επενδύσεις, που θα αγγίξουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Στη χώρα η Ten Brinke διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας κατασκευάσει συνολικά 617.900 τετραγωνικά μέτρα έργων.

Υποτονικό το κλίμα στην αγορά παρά το εορταστικό ωράριο

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων στα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, την πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων υπό αυτή τη συνθήκη, η κίνηση ήταν κάτι περισσότερο από υποτονική. Όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς με επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, η κίνηση θα ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο, που έρχεται και κυρίως από την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα κατατεθεί το βασικό οικονομικό κίνητρο των χριστουγεννιάτικων αγορών, το δώρο των εργαζομένων. Έως τότε λοιπόν όλοι οι λιανέμποροι τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας το χριστουγεννιάτικο δώρο, που θα δώσει καύσιμο στην αγορά για να κινηθεί.