Η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να εξέπληξε κάποιους, αλλά ήταν από τα σενάρια που εξετάζονταν. Να τα πάρουμε με τη σειρά και να σας δώσω λίγο παρασκήνιο τώρα για το πώς υπήρξε αυτή η απόφαση, που δεν άρεσε σε πολλούς. Στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τρεις επιλογές μέτρων κατά της οπαδικής βίας, στη σκιά του βαρύτατου τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη.

Τα τρία σενάρια

Η πρώτη επιλογή ήταν να γίνει αναστολή των πρωταθλημάτων. Η δεύτερη ήταν να διεξαχθούν τα παιχνίδια με κλειστές τις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Και η τρίτη ήταν αυτή που τελικά αποφασίστηκε και χαρακτηρίζεται από τις κυβερνητικές πηγές ως η πιο «δίκαιη».

Μηδενική ανοχή, ακόμα και φυλακή

Λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ρώτησα κορυφαίο υπουργό ποια είναι ακριβώς η στόχευση των μέτρων, δηλαδή «πού αποσκοπείτε;» Και μου απάντησε: Ο πρωθυπουργός στις «οδηγίες» του ήταν σαφής: αυτές οι παρεμβάσεις είναι η πρόγευση, εάν δεν δούμε συμμόρφωση, θα υπάρχει και συνέχεια. Επέμεινα για να καταλάβω. Τι εννοείτε ακριβώς, υπουργέ; «Όταν αρχίσουν κάποιοι να μπαίνουν στη φυλακή, τότε θα καταλάβετε πως το “μηδενική ανοχή” δεν είναι λόγια» μου απάντησε, εξηγώντας μου ότι οι αρχές έχουν αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια τους για συμμορίες παρά τις ομάδες και την εγκληματική δράση τους, που θα προσκομιστούν σήμερα στη Δικαιοσύνη από τους αρμόδιους υπουργούς. «Και δεν φοβάστε τη σκληρή αντίδραση των ιδιοκτητών;» επέμεινα. -Είμαστε μαθημένοι από αυτά, είπε. Επιχειρώντας να σας μεταφέρω λίγο το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση, θα έλεγα ότι τουλάχιστον δείχνουν ότι θέλουν να το πάνε μέχρι τέλους!

Η οργή του Μαρινάκη

Μαθαίνω, όμως, ότι η κυβερνητική απόφαση δεν άρεσε στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Από την πλευρά του Ολυμπιακού μαθαίνω ότι λένε πως η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις που δεν πείθουν τόσο για τη συνολική της απόφαση όσο και για την επιλεκτική της κίνηση, όπως μου λένε, να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μόνο ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το Europa League, την ώρα που θα διεξάγεται με κόσμο το ματς του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Χάιφα για την ίδια διοργάνωση. «Δεν ήταν εφικτό να συνυπάρξουν οι αστυνομικοί με τους οπαδούς του Ολυμπιακού» μου έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες.

Κίνηση κατά Μαρινάκη

Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης έδωσε όπλο, όπως μαθαίνω, και στα χέρια των άλλων ιδιοκτητών των ΠΑΕ, όπως του Γιάννη Αλαφούζου του Παναθηναϊκού, του Δημήτρη Μελισσανίδη της ΑΕΚ, του Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ και του Θόδωρου Καρυπίδη του Άρη. Πρόσωπο με γνώση του παρασκηνίου μού είπε ότι οι προαναφερθέντες ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και σήμερα ετοιμάζεται ένα διαφορετικό Διοικητικό Συμβούλιο στη Super League μετά την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Β. Μαρινάκη. Με 8 ψήφους έχουν την πλειοψηφία για την καθαίρεση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού από τη θέση του επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής. Και όπως έμαθα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι έτοιμος για όλα!

Θες να κάνεις τον χαβαλέ σου στις ευρωεκλογές; Πλήρωσε!

Επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου συμμετείχε σε φόρουμ κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, η Νίκη Κεραμέως στρώθηκε κατευθείαν στη δουλειά, καθώς θέλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαβούλευση με τα κόμματα στο θέμα της επιστολικής ψήφου, που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024 και, ανάμεσα στις άλλες διατάξεις που θα έχει, μαθαίνουμε ότι υπάρχει και μια, που θα βάζει επιτέλους τέλος στους πάσης φύσεως πλακατζήδες και γραφικούς τύπους, που μη έχοντας τίποτε άλλο να κάνουν, φτιάχνουν ένα κόμμα από το πουθενά και κατεβαίνουν στις εκλογές με συνθήματα όπως: «Ψηφίστε μας και θα σας χαρίσουμε σπίτια» ή «Εμείς εκφράζουμε τον Τραμπ στην Ελλάδα», για να μην μιλήσουμε για τον… πολύπειρο σε εκλογικές αναμετρήσεις Δημοσθένη Βεργή, που στην κυριολεξία δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος τον εαυτό του τον περασμένο Ιούνιο. Όλα αυτά, λοιπόν, θα σταματήσουν ή τουλάχιστον θα περιοριστούν δραματικά. Με ποιον τρόπο; Στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη πως όποιος σχηματισμός επιθυμεί να κατέλθει στις εκλογές, θα πρέπει να καταβάλει παράβολο ύψους 20.000 ευρώ. Όσοι συνδυασμοί θα λαμβάνουν ποσοστό άνω του 1,5% πανελλαδικά, θα παίρνουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν. Οι υπόλοιποι θα τα χάνουν. Για να δούμε πόσοι θα ρισκάρουν να χάσουν 20.000 ευρώ στις Ευρωεκλογές.

Το τουρ Κασσελάκη

Να σας πάω τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και στον προγραμματισμό του Στέφανου Κασσελάκη, που μαθαίνω ότι θα αρχίσει ταξίδια στην ελληνική διασπορά με αφορμή την επιστολική ψήφο. Μετά τα Χριστούγεννα, που σχεδιάζει να περάσει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό του Τάιλερ, ξεκινά περιοδείες σε Μελβούρνη και Γιοχάνεσμπουργκ, για να βρεθεί κοντά στην ομογένεια, όπως μου είπαν. Πικρόχολα, όμως, κάποιοι σχολίασαν: «Μα καλά εδώ γίνεται χαμός στο κόμμα του κι αυτός φεύγει εκτός;».

Στα χέρια του Παππά

Και επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ετοιμάζεται για το εξωτερικό, στο εσωτερικό του κόμματος μου λένε ότι το «τρέχει» ο Νίκος Παππάς. Κι αυτό το εισπράττουν πολλοί μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για τη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, όπου ο πρώην υπουργός έχει ευρύτατη πλειοψηφία με ότι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα.

Και άνοιγμα στην Καθημερινή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πήγε χθες στο δείπνο που παρέθεσε η «Καθημερινή» με τους «New York Times», για τα 25 χρόνια συνεργασίας, στην Πέτρινη Αποθήκη, στον ΟΛΠ. Μάλιστα, μου είπαν ότι είχε και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά. Πάντως, επειδή αναφέρομαι στον Κασσελάκη και τα media, δεν είδα να είναι ομιλητής στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου σήμερα και αύριο, εκτός εάν δούμε καμία έκπληξη την τελευταία στιγμή.

Το δείπνο Παπαχελά – Σακελλαροπούλου

Στο «Αυγό του Κόκκορα» στο Μεταξουργείο, έμαθα, έφαγαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Αλέξης Παπαχελάς παρουσία και σκιτσογράφων της εφημερίδας. Και όπως έμαθα, συζητήθηκαν πολλά στη σκιά της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Τσίπρας εξωτερικού

Ήταν να μην αρχίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας, που, μετά τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, από χθες βρίσκεται στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα επικεντρωθεί στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια και στη μετανάστευση. Ο πρώην πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ και τους οικονομολόγους Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζουκμάν, με τους οποίους θα συζητήσει για το κοινωνικό κράτος, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση. Και όπως μου είπε άνθρωπός του, θα συνομιλήσει με 30 γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο forum «Académie des Futurs Leaders» για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τις σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές, καθώς και τη σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς.

Η Google και η Αχτσιόγλου

Στη δέκατη θέση των αναζητήσεων της Google σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα βρέθηκε η Έφη Αχτσιόγλου. «Δεν είναι και άσχημα», μου είπε ένα πρόσωπο της Αριστεράς – όχι της Νέας Αριστεράς. «Του χρόνου δε θα την ψάχνει κανένας», συμπλήρωσε. Κοίτα που στο τέλος θα δικαιωθεί η Έλενα Κουντουρά με τη φαρμακερή ατάκα της.

Πρώτο κατάστημα Vodafone μέσα στα Public Συντάγματος

Αλλάζουν τα δεδομένα στα καταστήματα Public, τα οποία θα πρέπει να σας θυμίσω ότι μέχρι πριν λίγο καιρό διατηρούσαν συνεργασία με τη Wind και αργότερα με το νέο σχήμα, αυτό της Nova, που προέκυψε μέσα από τη συγχώνευση Wind-Nova. Ωστόσο, πλέον γίνεται και πράξη το πρώτο κατάστημα Vodafone εντός των Public στο κατάστημα του Συντάγματος. Σήμερα, μάλιστα, είναι προγραμματισμένη και σχετική ενημέρωση για τη σύμπραξη των δύο εταιρειών. Αυτό πρακτικά θα σημάνει την πώληση των υπηρεσιών της Vodafone μέσα από το δίκτυο καταστημάτων Public. Στο πλάνο αυτής της συνεργασίας είναι, μεταξύ άλλων, η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της Vodafone, δημιουργώντας νέα σημεία εξυπηρέτησης εντός των καταστημάτων Public σε όλη την Ελλάδα, στη λογική του shop-in-shop για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά και στις υπηρεσίες τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, με το πρώτο βήμα να είναι ήδη γεγονός στο κεντρικό κατάστημα της πλατείας Συντάγματος.

Οι παρόντες και οι απόντες στην είσοδο της Orilina

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας ακινήτων Orilina Properties, κατά πλειοψηφία συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή Τρύφωνα Νάτση, η οποία μπήκε από το πρωί της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρούσα ήταν Μιράντα Ξαφά, γνωστή από την παρουσία της ως πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις επί οικονομικών θεμάτων στη διάρκεια της κρίσης. Στους παρόντες καταγράφονται τα στελέχη της Optima, η οποία ήταν η σύμβουλος εισαγωγής της εταιρείας ακινήτων στο χρηματιστήριο, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Αποστολίνας. Στους απόντες καταγράφεται ο πρόεδρος της εταιρείας, Πλάτων Μονοκρούσος, καθηγητής αλλά και σύμβουλος επενδύσεων σε διεθνούς βεληνεκούς χρηματοοικονομικούς οίκους.

Επενδύσεις σε σπίτια

Prodea, Dimand, Orilina, τρεις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και οι τρεις κοιτάζουν την επέκτασή τους σε οικιστικά projects το επόμενο διάστημα. Είναι η επόμενη κίνηση που θα οδηγήσει την αγορά. Αλλά και η ισραηλινών συμφερόντων Zoia έχει δείξει το δρόμο με οικιστικές επενδύσεις όλο τον προηγούμενο καιρό, αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας ακριβά. Οι οικιστικές αναπτύξεις θα αποτελέσουν τη διέξοδο για την αγορά real estate, καθώς από τη μία είναι πολύ παλιό το κτιριακό απόθεμα της πόλης, από την άλλη έχουν περάσει πολλά χαρτοφυλάκια ακινήτων σε εταιρείες real estate μέσω των servicers των τραπεζών με κόκκινα δάνεια και η ζήτηση είναι αρκετά έντονη.

Πού πήγαν τα 124 εκατομμύρια των δανείων του Θεοδωρόπουλου

Με μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 124,5 εκατ. ευρώ επιβαρυνόταν η εταιρεία συμμετοχών Bespoke Holdings, η οποία είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ιδρυτή της Chipita. Πρόκειται για δάνεια που ως κύριο αντικείμενο είχαν τη χρηματοδότηση εξαγορών για τις εταιρείες ΙΟΝ, Αφοί Κωτσιόπουλοι, Ελληνικοί Χυμοί και την απόκτηση του 100% της Νίκας. Να σας θυμίσω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία – όχημα ετοιμάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα χρόνια. Το 2022 εμφάνισε ζημιές προ φόρων, σε επίπεδο ομίλου, που ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εταιρείας (Bespoke) σε 4,7 εκατ. ευρώ. Ακούω, πάντως, ότι ο Θεοδωρόπουλος αναζητά και νέες εξαγορές τον τελευταίο καιρό και ότι αρκετοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς του χτυπούν την πόρτα, για να πουλήσουν. Δεν έχει πει την τελευταία του λέξη πριν να μπει στο Χρηματιστήριο. Προσπάθησε, βέβαια, να κάνει το «μπαμ», εξαγοράζοντας πριν λίγο καιρό τον Φρεσκούλη, ωστόσο η αντιπρόταση που δέχτηκε από την άλλη πλευρά, όπως σας είχα ξαναπεί, ήταν πολύ «ακριβή», με αποτέλεσμα να χαλάσει η δουλειά.

Η Coffee Berry πάει Μαρόκο

Μαθαίνω ότι η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Coffee Berry, που αριθμεί περίπου 240 σημεία σε Ελλάδα, Κύπρο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ετοιμάζει την έξοδό της στο Μαρόκο, όπου έχει υπογράψει με τοπικό συνεργάτη για την επέκταση του δικτύου της το επόμενο διάστημα σε αυτή τη χώρα. Σας θυμίζω ότι η εταιρεία που ξεκίνησε το 2016, με το πρώτο της κατάστημα να βρίσκεται στη Γλυφάδα, έχει επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς και συνεχίζει να αναπτύσσεται με κύριο όχημα το franchise. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας καινούργιου εργοστασίου στο Κορωπί, με επένδυση που θα αγγίξει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.