Αγκυροβόλησε στην Αλεξανδρούπολη το πλοίο «Αλεξανδρούπολις», που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι το πρώτο FSRU στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας επίτευγμα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Ο υπερσύγχρονος πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, που υλοποιείται από την εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade (στην οποία ισομερώς κατέχουν μετοχικά από 20% η πρόεδρος και ιδρύτρια Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ), αναμένεται να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2024, νωρίτερα δηλαδή από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Οι δοκιμές θα γίνουν στα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε η σημαντική επένδυση του FSRU θα είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει.

Ο οραματιστής επιχειρηματίας που σχεδίασε το έργο

Για να φτάσει η μεγάλη επένδυση στο σήμερα υπήρξε ένας διορατικός επιχειρηματίας που οραματίστηκε και σχεδίασε το έργο μιάμιση δεκαετία πριν. Το ενεργειακό έργο κομβικής σημασίας για τη χώρα μας μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από τον Δημήτρη Κοπελούζο. Μάλιστα, η πρόεδρος και ιδρύτρια της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα της. «Για να φτάσουμε εδώ σήμερα συνέβαλαν πολλοί. Ιδιαίτερα, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους και τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, που στάθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν τον καιρό. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, ονομάσαμε το FSRU μας “Αλεξανδρούπολις”», είπε αρχικά, για να προσθέσει: «Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, που ο ίδιος οραματίστηκε και έβαλε σε τροχιά 15 χρόνια πριν, να μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησής του».

Το έθιμο μετά τον προϋπολογισμό

Χριστούγεννα έχουμε σε μια εβδομάδα και παραδοσιακά ένα από πιο κεντρικά νομοσχέδια που συζητείται παραμονές των Χριστουγέννων στο Κοινοβούλιο είναι ο προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε χθες βράδυ, όπως ήταν αναμενόμενο, από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εκεί γύρω στις εννέα το βράδυ ξέραμε και το αποτέλεσμα. Πάνε οι εποχές που περιμέναμε την ονομαστική ψηφοφορία -που πλέον είναι ηλεκτρονική, έως τη μία τα ξημερώματα και μετά πηγαίναμε στην Αγορά των Αθηνών, τη Βαρβάκειο, για… πατσά με τον υπουργό Οικονομικών. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αν και εγώ πρόλαβα αυτό το έθιμο, που είχε την ιδιαιτερότητά του και ξεκίνησε, να σας πω, πριν πάρα πολλά χρόνια με πρωτοβουλία των τότε κοινοβουλευτικών συντακτών, ένας εκ των οποίων ήταν ο Γιάννης Πευκιανάκης, αργότερα εκ των στενών συνεργατών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τώρα πατσά δεν έχει, αλλά κεράσματα πιο μοντέρνα. Ε, και επειδή το επέβαλε η μέρα κατέβηκα στο Κοινοβούλιο από το πρωί. Ούτε εκκλησία δεν μας άφησε να πάμε, όχι η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, αλλά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που είχε οριστεί για τις εννέα το πρωί, αν και άργησε να αρχίσει. Αυτή ήταν η αφορμή, αλλά η αιτία ήταν ο προϋπολογισμός.

Οι εκπλήξεις Κυριάκου

Ε, λοιπόν, εγκαταστάθηκα από το πρωί στο Κοινοβούλιο με μια μικρή ανάπαυλα το μεσημέρι, που κατέβηκα στη γιορτινή Ερμού. Είδα και άκουσα πολλά στο Κοινοβούλιο, αλλά θα ξεκινήσω με τις δυο ειδήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: η μια αφορούσε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και η άλλη ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών. Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024 και η κυβέρνηση φιλοδοξεί η Ελλάδα να γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Ήταν ένα θέμα που έμαθα ότι το συζήτησε με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, καιρό τώρα και το είχε δουλέψει αρκετά με την νυν υπουργό Εσωτερικών, που πριν ήταν επί της Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η λογική του Μητσοτάκη είναι ότι πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες, για να προχωρήσει το νομοσχέδιο και ποντάρει και στην πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης εξ αριστερών.

Ο μποναμάς

Το ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι είχαν κλειδώσει εδώ και καιρό, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Σταύρου Παπασταύρου, ένα σημαντικό μέτρο, αυτό της αύξησης για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, θα δοθούν και αυξήσεις 3% σε 2 εκατ. συνταξιούχους, ενώ και όσοι θέλουν να εργαστούν σε μια αγορά εργασίας, που έχει ανάγκη για συγκεκριμένες δεξιότητες, θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους.

Θετικό κλίμα

Αν και τις τελευταίες ώρες συζητήθηκε η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει την τροπολογία για τους μετανάστες, που αφορά κυρίως εργάτες γης και έργων σημαντικών, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ήταν θετικό και αυτό αποτυπώθηκε και στην ομιλία του πρωθυπουργού. Όρθιοι όλοι χειροκρότησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Ντόρα Μπακογιάννη να δίνει τον τόνο, αν και δεν σηκώθηκε λόγω προβλήματος υγείας, αλλά το χειροκρότημά της ήταν πολύ έντονο.

Οι παρέες και οι διχασμοί

Και στο καφενείο της Βουλής αλλά και στο εντευκτήριο τα χαμόγελα περίσσευαν μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών. Οι παρέες πολλές, όπως και οι συζητήσεις. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η απόσταση των παλιών συντρόφων. Αλλού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αλλού της Νέας Αριστεράς.

Οι ευχές του Χατζηδάκη

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκίνησε την ομιλία του με ευχές στους εορτάζοντες: τον Διονύση Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διοσύνη Σταμενίτη κ.λπ. Ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος στο τέλος της πενθήμερης εξαντλητικής συζήτησης, καθώς έτυχε, όπως ήταν αναμενόμενο, και της πλήρους στήριξης του πρωθυπουργού και ξέρει ότι από αυτόν περιμένει πολλά για το επόμενο διάστημα.

Αυξάνεται το αφορολόγητο

Δεν μπορούσα, όμως, να μην ρωτήσω το οικονομικό επιτελείο και στελέχη του Μαξίμου για το πρωτοσέλιδο του Βήματος, που το υπογράφει ο πρώην διευθυντής του, ότι αυξάνεται από 10 σε 20.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ουσιαστικά θα βρεθούν εκτός ΦΠΑ χιλιάδες πολίτες. «Ισχύει», μου είπαν «και απλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα γίνει· και αυτό δεν αποτυπωνόταν ούτε στο δημοσίευμα, που απλά είχε μια πληροφορία» μου είπαν, την οποία προφανώς έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, που έδωσε μεγάλο βάρος στην επενδυτική βαθμίδα την οποία εξασφάλισε η Ελλάδα και την έβγαλε στο “ξέφωτο” μετά από 14 χρόνια δύσκολης πορείας, έκανε μερικές αναφορές που έχουν τη σημασία τους. Η μια είναι η θετική μνεία στον Δημήτρη Τσάκωνα, που είναι επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Έκανε, όμως, και δυο φορές αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και μάλιστα η μία ήταν φαρμακερή και έκλεινε το μάτι στους καραμανλικούς και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Και αυτό διότι, είπε, δεν χρεοκόπησε το 2019 η χώρα, αλλά τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Και μάλιστα το είπε με έμφαση, με τη φράση, «για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια».

Με Καραμανλή και Ντόρα απέναντι σε Σαμαρά

Η αναφορά στον Κ. Καραμανλή κρίθηκε αναγκαία, για να κλείσουν οι όποιες ρωγμές υπάρχουν, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει τη στήριξη των καραμανλικών, ειδικά τώρα που ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να μην ψηφίσει την τροπολογία για τους μετανάστες. Μάλιστα, στον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό ανέλαβε να απαντήσει η Ντόρα Μπακογιάννη μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο για τους μετανάστες όσο και με την τοποθέτησή της υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. «Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι βουλευτές επαρχίας ξέρουμε ότι το πρώτο θέμα το οποίο απασχολεί όλους είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργάτες γης, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στα δημόσια έργα. Για μας, είναι όρος το να δουλέψει» είπε η Ντόρα.

Μανιάτικο από τον Σαμαρά

Η κόντρα που άνοιξε ανάμεσα στο Μαξίμου και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τους παράνομους μετανάστες, θα έχει διάρκεια. Το κατάλαβα, όταν είδα ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν ήταν στην Ολομέλεια την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού. Παρακολούθησε την ομιλία του Μητσοτάκη από το γραφείο του και μετά πήγε στην Ολομέλεια να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Το κρατάει Μανιάτικο… Πάντως ο πρωθυπουργός ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να έρθει ξανά στη Βουλή, ειδικά αν για την επίμαχη τροπολογία ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Θα έχει ενδιαφέρον η στάση του πρώην πρωθυπουργού.

Η απουσία Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως σας είπα, το πρωί είχε ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματος, το βράδυ δεν ήταν στο Κοινοβούλιο, για να παρακολουθήσει από τα έδρανα των αξιωματούχων τη συζήτηση, αλλά προτίμησε, όπως έμαθα, να πάει δεύτερη φορά στην Πάτρα μέσα σε δυο μέρες. Προχθές πήγε σε καταυλισμό Ρομά και χθες απροειδοποίητα πήγε σε διευρυμένη συνεδρίαση, όπως μου είπαν, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Το πρωί επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, γνωρίστηκε μαζί τους και αντάλλαξε ευχές.

Η αλλαγή στάσης Κασσελάκη

Κατά καιρούς σας αναφέρω τις διαφοροποιήσεις του Στέφανου Κασσελάκη από τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. Χθες είχαμε μια ακόμη, καθώς για πρώτη φορά από το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες. Ήταν μια αλλαγή πλεύσης, στην οποία έπαιξε ρόλο ο στενός σύμβουλος του Κασσελάκη, ο βουλευτής Επικρατείας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που λέει και καλά λόγια, όπως μαθαίνω, και για τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Το μετέωρο βήμα του προέδρου

Στρίβειν δια του αρραβώνος; Αυτό είπε με άλλα λόγια ο Στέλιος Κούλογλου για τον Στέφανο Κασσελάκη, εννοώντας πως θα υπάρξουν εξελίξεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές. Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, θεωρεί σίγουρο πως το κόμμα στο οποίο ανήκε μέχρι πρότινος δε θα καταφέρει να πιάσει το στόχο, που έχει θέσει ο Κασσελάκης. Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με την ανάλυση του Κούλογλου, έχει προετοιμάσει την αποχώρησή του. Την ίδια πληροφορία σας είχα μεταφέρει πριν λίγες ημέρες μέσα από τη στήλη – «Εννοείται πως στις εκλογές το κόμμα θα πορευτεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν εννοείται πως θα συνεχίσει με Κασσελάκη», έγραφα. Για να δούμε πού θα το πάει τελικά ο πρόεδρος.

Ιταλικές γεύσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Την ώρα που οι πρώτοι αρχηγοί των κομμάτων είχαν ανέβει ήδη στο βήμα της Βουλής για την ομιλία τους πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ένας πρώην αρχηγός απολάμβανε τη βόλτα του στην παγωμένη, αλλά γιορτινή Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την οικογένειά του και μια φίλη τους απολάμβανε την πίτσα του σε ρεστοράν δίπλα στο μετρό στην Ακρόπολη. Ο πρώην πρωθυπουργός, επηρεασμένος από τα πρόσφατα ταξίδια του στην Ευρώπη, σε Ρώμη και Παρίσι, επέλεξε ιταλικές γεύσεις.

Καμπάνια για την ακρίβεια μέσα στις γιορτές ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

Η ακρίβεια στην αγορά δε φαίνεται ν’ αφήνει κάποια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να κάνουν με τις οικογένειές τους Χριστούγεννα. Η Χαριλάου Τρικούπη μαθαίνουμε πως μέσα στις ημέρες των εορτών θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια στηλίτευσης των ανατιμήσεων που πλήττουν τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κλιμάκια, που θα βγουν στα διόδια, προκειμένου να μοιράσουν σχετικά φυλλάδια προς τους οδηγούς που εκδράμουν. Παράλληλα, όμως, θα τεθεί σε λειτουργία και μια νέα διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας θα μπορεί ο καθένας όχι μόνο να διαβάσει τις θέσεις του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την πάταξη της ακρίβειας αλλά και να καταθέσει τη δική του γνώμη. Μάλιστα, όσες κριθούν ορθολογικές, θα ενταχθούν στη λίστα των προτάσεων, που θα καταθέσει προς την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Θεμέλια για την κατασκευή του καζίνο στο Ελληνικό

Σε κοινή τους παρουσία την Παρασκευή στο Ελληνικό, οι εκπρόσωποι της ΓΕΚ Τέρνα και της Hard Rock παρουσιάζουν το project του καζίνο και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της επένδυσης. Ταυτόχρονα, όμως, μπαίνουν άτυπα τα θεμέλια για την έναρξη του έργου, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι δύο συνεπενδυτές θα σηματοδοτήσουν ότι τα έργα ξεκινούν παρά τα όσα κατά καιρούς είχαν ακουστεί σχετικά. Πρόκειται για μία επένδυση που θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από πλευράς κεφαλαίων που απαιτούνται γι’ αυτήν, ενώ αναμένεται να απασχοληθούν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι για την υλοποίηση του έργου. Με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμα ορόσημο στην επένδυση του Ελληνικού τίθεται σε διαδικασία υλοποίησης και σιγά σιγά τα κομμάτια ενός αρκετά μεγάλου και δαιδαλώδους παζλ φαίνεται ότι πλέον μπαίνουν στη θέση τους.

Εγκαίνια την Παρασκευή για το πρώτο κατάστημα στον Πύργο του Πειραιά

Εγκαίνια την Παρασκευή κάνει το πρώτο εμπορικό κατάστημα που έρχεται στον Πύργο του Πειραιά, όπου αυτή την περίοδο εκτελούνται ακόμη κάποιες τελευταίες εργασίες σε ορισμένους από τους ορόφους του. Ο λόγος για την JD Sports, που ανοίγει εκεί ένα ακόμα κατάστημα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ίδια και την επέκτασή της στην Ελλάδα. Σας θυμίζω εδώ ότι ο βρετανικός όμιλος της JD Sports έχει εξαγοράσει την ελληνική Cosmos Group (Cosmos Sports, Sneaker 10) και επεκτείνεται διαρκώς στην Ελλάδα με νέα καταστήματα. Η Cosmos Group εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετική ως προς την ανάπτυξή της και, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα βρεθεί πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών σε Ελλάδα και Κύπρο το 2024. Αυτό πιθανότατα θα σημάνει και την ανάληψη της πρώτης θέσης από την Intersport, η οποία έως και σήμερα κυριαρχεί.

Bic: «Ξύρισμα» στα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές παραγωγικές αγορές του γαλλικού ομίλου Bic. Στη χώρα μας δραστηριοποιείται με τη θυγατρική εταιρεία Bic Βιολέξ, η οποία εξάγει ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων, που παράγει εδώ και αποτελεί μία από τις μεγάλες βιομηχανίες, που κινούνται εδώ. Ωστόσο, το 2022 λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για την εταιρεία, η οποία είδε το τζίρο της να υποχωρεί κατά 13,4% στα 182,1 εκατομμύρια ευρώ από 210,3 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν αντίστοιχα το 2021. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Bic Βιολέξ προέρχεται από το εξωτερικό, εκεί όπου υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμα στις πωλήσεις της, οι οποίες το 2022 μειώθηκαν σε 162,8 εκατομμύρια ευρώ από 191,45 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Αντίθετη ήταν η πορεία των πωλήσεών της στην Ελλάδα που ήταν θετική, ωστόσο έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

Η ΔΕΗ και στις τηλεπικοινωνίες;

Ακούγεται αρκετά τελευταία στην αγορά, ότι η ΔΕΗ μετά την εξαγορά του Κωτσόβολου βολιδοσκοπεί και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι υποψήφιοι στην αγορά δεν είναι πολλοί. Ή μάλλον είναι αρκετά συγκεκριμένοι. Εφόσον, λοιπόν, βγουν αληθινά τα όσα μαθαίνω από ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά τα πράγματα, το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν πολλά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ΔΕΗ έχει βάλει υψηλούς στόχους και σίγουρα να αλλάξει κατά πολύ το μείγμα και το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας και υπηρεσιών στο οποίο την είχαμε συνηθίσει. Περισσότερα προσεχώς.

Ο Μασούτης ψάχνει για εξαγορά

Δεν έχει εγκαταλείψει ή μάλλον ποτέ δεν εγκατέλειψε την επιθυμία του για μία νέα εξαγορά ο Μασούτης, παρά το σχετικά πρόσφατο «φιάσκο» στην περίπτωση του Τερζή στην Ηλεία, όπου οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε όλα και τελικά το deal χάλασε κυρίως λόγω ασυνέπειας λόγων και έργων από πλευράς Τερζή, όπως μου λένε. Αυτή την περίοδο, όμως, ο Μασούτης ψάχνει διέξοδο στην Αττική και μπαίνει σε συζητήσεις όπου μπορεί, για να κάνει το βήμα μίας καινούργιας εξαγοράς, που θα του προσθέσει καταστήματα και εκτόπισμα μεγαλύτερο από αυτό που έχει έως τώρα με τα 61 μαγαζιά στο λεκανοπέδιο. Εάν το πετύχει, θα έχει κάνει ένα ακόμα βήμα να μεγαλώσει περισσότερο από το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι σήμερα ο τζίρος του. Εάν πάλι όχι, θα έχει μείνει ένα σκαλοπάτι πίσω από τους μεγάλους του ανταγωνιστές: τα My market, τον ΑΒ Βασιλόπουλο και πολύ περισσότερο από τον Σκλαβενίτη, ο οποίος απέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τζίρο από τον δεύτερο Βασιλόπουλο και τη Lidl και είναι άπιαστος.