Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός από χθες, όπου συμμετείχε σε δείπνο εργασίας των «27» ηγετών της Ε.Ε. και των «6» των Δυτικών Βαλκανίων, με κεντρικό θέμα τη διεύρυνση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, θέτοντας την κόκκινη γραμμή για άμεση πρόοδο στο θέμα του Φρέντυ Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ο φακός μετά το δείπνο «έπιασε» τους Μητσοτάκη – Ράμα να συνομιλούν, περπατώντας προς το σημείο που θα έβγαινε η οικογενειακή φωτογραφία. Και ενώ ήταν αδύνατον να ακούσουμε η γλώσσα του σώματος του Έλληνα πρωθυπουργού «μιλούσε» από μόνη της. Μια ένταση υπήρχε με τον Ράμα να δείχνει… απολογητικός. Πάντως, στη συνέχεια ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε τον «μαέστρο», προκειμένου να συντονίσει τους ηγέτες, για να πατηθεί το αναμνηστικό «κλικ».

Η Οικονομία στις ράγες

Η έναρξη της συζήτησης επί του προϋπολογισμού πάντα είναι μια καθαρά πολιτική μάχη στο Κοινοβούλιο και δίνει την ευκαιρία να αναμετρηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Βέβαια, πως θα αναμετρηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Στέφανο Κασσσελάκη, αφού δεν είναι εκλεγμένος; Αυτό από μόνο του είναι μείον στη συγκεκριμένη διαδικασία και αυτόματα τα βλέμματα θα πέσουν σε άλλα πρόσωπα, με ένα από αυτά να είναι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο να βάλει την οικονομία σε άλλες ράγες. Και θα το πετύχει, όπως λέει σε συνομιλητές του, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο φορολογικό, καθώς επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με σημαντική μερίδα παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Είναι ο λεγόμενος κύκλος των νοικοκυραίων, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, ιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.α.

Αδιάφορο το κόστος

Ο Κ. Χατζηδάκης, που έχει βάλει πλώρη να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, λέει σε συνομιλητές του ότι του είναι αδιάφορο το πολιτικό κόστος. Ξέρει ότι μακροπρόθεσμα, όπως λέει, θα βγει και η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος με κέρδη. «Αυτός ήμουν και δεν άλλαξα ποτέ. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την ιστορία του και η δική μου είναι συγκεκριμένη με ίδιες απόψεις διαχρονικά», φέρεται να λέει. Και αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο πρωθυπουργός τον στηρίζει απόλυτα.

Το στοίχημα των επενδύσεων

Το βάρος κατά τον ίδιο θα δοθεί στην αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων και αυτό θα γίνει μόνο εάν η χώρα γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί με εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και ξέρει- και το λέει σε όσους μιλάει- ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα είναι πλέον περισσότερο ελκυστική για επενδύσεις τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς επενδυτές.

Με όπλο την οικονομία ο Κυριάκος

Αυτό το θετικό κλίμα μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς να κρύβει βέβαια τις δυσκολίες που υπάρχουν όπως στο πεδίο της ακρίβειας, θα το επικαλεστεί, όπως μαθαίνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, που, κατά τον πρωθυπουργό, θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα άλλο επίπεδο, που θα αφήσει οριστικά πίσω του τις μίζερες μέρες του παρελθόντος.

Ο Κατρίνης και οι κρατικές εγγυήσεις

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην ολομέλεια της βουλής ο Θάνος Πετραλιάς στριμώχτηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει τις κρατικές εγγυήσεις, δηλώνοντας ότι το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο που μας πέρασε στο τέλος του 2022 ήταν 29,6 δισ. και όχι 8 δισ., που λέει μέσα ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε.

Καρφιά Κασσελάκη σε Τσίπρα

Και επειδή σας ανέφερα την αναμόχλευση του παρελθόντος, ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση και στον Γιώργο Κουβαρά (εκπομπή στο Κέντρο), ξεσηκώνοντας, όπως μου είπαν, μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος. Και όχι άδικα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το κρεβάτι για την κυβέρνηση της ΝΔ» λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, για να συμπληρώσει πως «προφανώς και έκανε λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά», προσθέτοντας ότι «το 41% από τη δική μας αποχή βγήκε». Καταλαβαίνετε μετά από αυτό τι γίνεται από χθες στο συριζαίικο παρασκήνιο, αν και έγινε προσπάθεια να μείνει στα ψηλά.

Ταμείο στις Ευρωεκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας, έμαθα, δεν είπε τίποτα όταν του ανέφεραν τις επισημάνσεις Κασσελάκη. Έχει πει -και εμμένει σε αυτό- πως ταμείο θα γίνει στις ευρωεκλογές και δίνει μεγάλη έμφαση στο δημοκρατικό μέτωπο έναντι της ακροδεξιάς και βέβαια στις πολιτικές λιτότητας. Δεν έχει χρόνο, όπως μου λένε άνθρωποί του, να μείνει στα μικρά και εφήμερα και βλέπει το μέλλον με ό,τι αυτό σημαίνει ευρύτερα για τον προοδευτικό χώρο, με φόντο τη μάχη των ευρωεκλογών.

Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ

Και επειδή σας ανέφερα για ευρωεκλογές, τι έμαθα χθες; Κλείδωσε οριστικά η συμμετοχή της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που ήταν επί χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Και η πηγή μου ήταν ξεκάθαρη επ’ αυτού: Δεν δέχομαι αμφισβήτηση. Μάλιστα μου είπε να ψάξω εάν θα κάνει το άλμα και η Σοφία Ζαχαράκη και μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, κάτι που δεν αποκλείεται, όπως μου ανέφερε πρόσωπο με βαθιά γνώση του νεοδημοκρατικού παρασκηνίου, που μου επισήμανε το πρόσφατο ταξίδι της στη Μεγάλη Βρετανία.

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Σαχινίδη

Μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζεται να διεκδικήσει ο Φίλιππος Σαχινίδης στις κάλπες της 9ης Ιουνίου 2024. Μαθαίνω πως το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών ανήκει σε αυτά που φέρεται να έχουν «κλειδώσει» στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει της επερχόμενης αναμέτρησης, όπου το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης διεκδικεί και πάλι μετά από καιρό τη δεύτερη θέση. Σας θυμίζω ότι ο Σαχινίδης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Επανεξελέγη το 2009 και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Στις 17 Ιουνίου 2011 ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ στις 21 Μαρτίου 2012 ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών. Επανεξελέγη στις εθνικές εκλογές στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012 και παρέμεινε βουλευτής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, οπότε και παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ, για να προσχωρήσει λίγες μέρες αργότερα στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», το κόμμα που είχε ιδρύσει εκείνη την εποχή ο Γιώργος Παπανδρέου. Μέλος του Κινήματος Αλλαγής, που μετονομάστηκε σε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του φορέα. Μάλιστα, το 2019 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ακολούθως μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου. Είχε κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής και πάλι στη Λάρισα, στις κάλπες του 2019, αλλά δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί, καθώς κατετάγη τρίτος.

Άνθρωπος της Ντόρας δίπλα στον Κουρέτα

Προ ημερών σας έλεγα για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, που εξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα από τον θεσσαλικό κάμπο ότι στενή συνεργάτη θα έχει πλέον έναν άλλοτε άνθρωπο της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Θέκλα Παρασκεούδη, στέλεχος της ΝΔ, που πριν χρόνια είχε ακολουθήσει την πρώην υπουργό στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Τα χαμόγελα του Κουτσούμπα

Σας περιέγραψα τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το εσωκομματικό πλάκωμα, που όμως δεν τον επηρεάζει ιδιαίτερα, μαθαίνω ότι χαμογελά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ευελπιστεί ακόμα και σε δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Ξέρει ότι η εκλογή Κασσελάκη διαμόρφωσε ένα νέο πρωτόγνωρο τοπίο, που παράγει νέα δεδομένα, καθώς ένα απογοητευμένο αριστερό ακροατήριο εμφανίζεται από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να αναζητά ασφαλές λιμάνι στον Περισσό. Ίδωμεν.

Ξεκίνησε να πηγαίνει γυμναστήριο ο Πολάκης

Στον υγιεινό τρόπο ζωής το έχει ρίξει τον τελευταίο καιρό, όπως μου λένε, ο βουλευτής Χανίων και συντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης. Ο αψύς Κρητικός πολιτικός καταρχάς έκοψε το τσιγάρο, αυτό είναι λίγο-πολύ γνωστό, αφού το έχει ανακοινώσει επισήμως και ο ίδιος από το βήμα του Κοινοβουλίου στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ποιος θα ξεχάσει την εντονότατη κριτική που δεχόταν για το γεγονός ότι ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν εφάρμοζε το νόμο, καπνίζοντας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και εντός του Υπουργείου; Το δεύτερο βήμα που έκανε ήταν να ξεκινήσει να τρώει λιγότερο βλαβερές τροφές ή… για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, κάνει φιλότιμες προσπάθειες να τις περιορίσει. Το τρίτο βήμα στο οποίο μου είπανε ότι προέβη ήταν να ξεκινήσει γυμναστήριο! Ακόμη δεν έχουμε δει φωτογραφίες να τρέχει στον διάδρομο ή να σηκώνει βάρη, αλλά την αρχή την έχει κάνει. Ποιος ξέρει, μπορεί να τον επηρέασε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, που είναι εξπέρ σε αυτά και να θέλησε να του μοιάσει.

Λείπουν 8.000 εργαζόμενοι από τα σούπερ μάρκετ

Περίπου 8.000 άτομα προσωπικό υπολογίζεται από τα στελέχη των αλυσίδων ότι λείπουν αυτή τη στιγμή από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Σχετική αναφορά, μάλιστα, έγινε και από τον επικεφαλής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ και ιδιοκτήτη της αλυσίδας My market και Metro Cash & Carry, Aριστοτέλη Παντελιάδη, σε ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν, αλλά γενικά το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές στη διάρκεια της σεζόν, «ενώ κινδυνεύουμε να μην προσφέρουμε τη σωστή εξυπηρέτηση στον πελάτη μας και να απογοητεύσουμε. Έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα και δε διαθέτουμε χρόνο, για να χάσουμε. Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν περίπου 8.000 εργαζόμενοι από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρέπει να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους ζωής, για να έχουν οι εργαζόμενοι ένα ανεκτό κόστος διαβίωσης. Βλέποντας τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί από κάποιες αλυσίδες στον κλάδο προς τους εργαζόμενους, αυτές θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, που θα έχουμε την επόμενη χρονιά. Δεν λύσαμε το πρόβλημα, αλλά η αύξηση του πληθωρισμού ήταν πολύ μεγάλη».

Τριγμοί στο «καλάθι» της OK Anytime Markets

Η ΟΚ Anytime Markets είναι η πιο γνωστή εταιρεία στην ανάπτυξη καταστημάτων γειτονιάς. Θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια ο Μαρινόπουλος είχε μερίδιο συμμετοχής σε αυτήν και μετά την πτώση του το ποσοστό αγόρασαν η Δέσποινα Ξυνού και ο Κώστας Κορκιδάκης. Ακούω τώρα ότι πριν λίγες ημέρες εστάλη ειδοποίηση από την Πειραιώς Factoring ότι η εξόφληση των τιμολογίων προς τους προμηθευτές σταματάει, διότι η εταιρεία έχει εμφανιστεί ασυνεπής προς τις υποχρεώσεις της. Μία εξέλιξη, που εάν ισχύει, θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εταιρεία δέχεται πιέσεις, αλλά γιατί θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μελλοντικά και κάποιες εταιρικές εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η Carrefour του Νίκου Βαρδινογιάννη αναζητά την επέκτασή της και επικεφαλής της είναι ο Βασίλης Στασινούλιας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Carrefour Μαρινόπουλος, επομένως γνωρίζει καλά την ΟΚ, η οποία εν μέρει ανήκε στον Μαρινόπουλο.

Η HIG μπαίνει στην ανάπτυξη ακινήτων για τρίτους

Υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγκόσμια βάση έχει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο της HIG Capital, η οποία έχει ισχυρή παρουσία με επενδύσεις και στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόσφατα μαθαίνω ότι επεκτείνεται μέσω ενός νέου βραχίονα της Inventio Edge και στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, δηλαδή κάτι σαν αυτό που κάνει σήμερα η Dimand και η Ten Brinke. Η αγορά των developers ανοίγει σταδιακά όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, καθώς πριν από μερικά χρόνια θα κοίταζε κάποιος και δεν θα έβλεπε κανέναν σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα υφίστανται τρεις ισχυροί παίκτες στην αγορά και αναμένεται το επόμενο διάστημα να μπουν και άλλοι.

Ο άγνωστος μέτοχος στη Funky Buddha

Το κύριο πακέτο των μετοχών στην εταιρεία ρούχων Funky Buddha ανήκει στην οικογένεια Αλεξίου, που την έχει ιδρύσει. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι μεταξύ των μετόχων της είναι ο Θωμάς Ρούμπας, ο οποίος σχετίζεται έντονα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη σε αρκετές από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες έχει θητεύσει ο Ρούμπας ως στέλεχος είναι ο όμιλος Dionic αλλά και πιο πρόσφατα ο όμιλος AVE, που επίσης ανήκει στη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια της χώρας. Ο ίδιος ξέρει να αναζητά τις κατάλληλες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να συμμετέχει εκεί που βλέπει προοπτική. Κάτι που φαίνεται και στην περίπτωση της Funky Buddha, η οποία κινείται διαρκώς ανοδικά και φέτος θα κλείσει με τζίρο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και περιθώριο EBITDA κοντά στο 17%.

Σε κλίμα εορτών η Eurobank

Γιώργος Ζανιάς, Φωκίων Καραβίας, Τάσος Αναστασάτος. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank βρέθηκαν χθες το βράδυ σε ποτό εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας με δημοσιογράφους. Είναι καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια η Eurobank να κλείνει με ποτό τη χρονιά. Άλλωστε τα στελέχη της έχουν κάθε λόγο να είναι απολύτως ευχαριστημένα τον τελευταίο καιρό με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρυθμούς ανάπτυξης, έσοδα από επιτόκια και άλλες πηγές. Οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει προς το παρόν στην άκρη. Επομένως, υπάρχει χρόνος για χαλάρωση και ευχές λίγο πριν τα Χριστούγεννα.