Και εκεί που η κυβέρνηση πήγαινε για την αυριανή ψήφιση του προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη, η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά άλλαξε για λίγο την ατζέντα. Ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός τάραξε τα νερά όταν παρενέβη το απόγευμα της Παρασκευής και εξέφρασε την αντίθεσή του με κυβερνητική τροπολογία σχετικά με την χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών. Ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια, έλεγαν υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του υπουργείου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης με τη σειρά του, ήταν κατηγορηματικός: Ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου

Για την αντίδραση Σαμαρά έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ επέστρεφε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Τα τηλεφωνήματα πήραν φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και να ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, αλλά είναι μια διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όσους βρίσκονται εδώ τρία χρόνια, με βεβαίωση, να πάρουν άδεια διαμονής εργασίας, η οποία λήγει αν σταματήσει να δουλεύει. Και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι αυτή η ρύθμιση δεν είναι για πάντα, αφορά έως και 28.000 άτομα και πως η η λήψη άδειας δίνεται στα 7 χρόνια.

Απαντήσεις σε όλα

Στο σημαντικό θέμα του προϋπολογισμού, τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει αύριο με την ομιλία του να απαντήσει σε όλα όσα προσάπτουν στην κυβέρνηση κυρίως για την οικονομική πολιτική. Θα υπάρξει όπως μου είπαν, συνολική τοποθέτηση και θα δοθούν απαντήσεις σε όλα. Θα παίξει πολύ δυνατά το χαρτί της οικονομίας, θεωρώντας πως είναι και το σημαντικό όπλο τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης.

Η ατάκα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για την οπαδική βία

Σε μια ερώτηση μη αναμενόμενη απάντησε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και το λέω αυτό γιατί ρωτήθηκε για την οπαδική βία, ενώ στην ατζέντα ήταν η Ουκρανία, η διεύρυνση, και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός με τον ίδιο να ζητά περισσότερα κονδύλια για μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές. Και μπορεί η ευρωπαϊκή στρόφιγγα να μην άνοιξε ακόμα (παραπέμπεται για νέα σύνοδο), ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε δίστασε να τοποθετηθεί και για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την ριζική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Δεν παίρνουμε αποφάσεις με βάση τις δημοσκοπήσεις» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι απαιτούνταν τολμηρές αποφάσεις ειδικά για το ποδόσφαιρο, καθώς η κατάσταση είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Μάλιστα έκανε και την αυτοκριτική του, λέγοντας ότι τα μέτρα του καλοκαιριού δεν ήταν αρκετά. «Η ορθότητα των μέτρων μας θα κριθεί στην πορεία, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη» είπε χαρακτηριστικά.

Μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ

Άνω – κάτω έγιναν στο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά, αλλά και πάλι βρέθηκε στο επίκεντρο η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη που δεν είναι πλέον στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Για να φανταστείτε το χάος που έγινε ήταν ότι οι εργαζόμενοι του σταθμού ζήτησαν με ανακοίνωσή τους την επιστροφή της Λουπάκη. Η ανακοίνωση δε δημοσιεύτηκε στην Αυγή, την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και στο παρασκήνιο έγινε χαμός. Τι ακολούθησε; Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο γνωστός αρθρογράφος έβαλε στη στήλη του στην Αυγή, στην τελευταία σελίδα, ολόκληρη την ανακοίνωση με αιχμές στον διευθυντή Αδάμ Γιαννίκο με την ειρωνική διαπίστωση την αναφέρω «με κίνδυνο να χαρακτηριστώ συνταξιούχος που παραγοντίζει». Ήταν και μια αιχμή για την διεύθυνση της εφημερίδας από τον Θανάση Καρτερό που επί χρόνια ήταν σύζυγος της Ευγενίας Λουπάκη.

Δώρο Χριστουγέννων

Πάντως επειδή υπάρχει πίεση οικονομική στο ΣΥΡΙΖΑ, έμαθα ότι ο νέος πρόεδρος κατάφερε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για να πληρωθεί το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους σε Αυγή και στο Κόκκινο.

Κρας τεστ

Σας έλεγα για τις δυσκολίες της Νέας Αριστεράς και μου είπαν ότι ακόμα και στην Α’ Αθηνών που είναι προνομιακό πεδίο για αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει και πάλι να σηκώσει κεφάλι. Μάλιστα, έμαθα ότι προχθές έγινε η πρώτη, μετά τις αποχωρήσεις μελών και στελεχών, συνεδρίαση με διευρυμένη σύνθεση, της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, της Γραμματέως Ράνια Σβίγκου, των μελών της ΠΓ Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος ήταν και βασικός εισηγητής και Ελένης Συμεωνίδου, μελών της ΚΕ, των Συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών καθώς και πλήθους μελών του κόμματος. Ο πολυχώρος Σπούτνικ γέμισε, καθώς η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και σε κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Αθήνα.

Φοβάται την αποτυχία ο Κόκκαλης

Πάντως, σχετικά με τη Νέα Αριστερά, μαθαίνω πως οι δημοσκοπήσεις που τρέχουν, δίνουν μια έδρα στην Ευρωβουλή – που είναι και το ζητούμενο για το νεοσύστατο κόμμα, αλλά το βγάζουν και εκτός Ευρωβουλής. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα – το αντίθετο, θα έλεγα. Οι 11 βουλευτές που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ, μην ξεχνάμε πως έγιναν βουλευτές με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι θα αποφασίσει να κάνει ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Νέα Αριστερά ή θα επιλέξει κάτι άλλο; Κακά τα ψέμματα, το νέο κόμμα δεν έχει δυναμική και ο Π. Κόκκαλης φοβάται μη γίνει μέρος αυτής της αποτυχίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει βιασύνη και όλα είναι ανοιχτά.

Δεν πάει Νέα Υόρκη ο πρόεδρος

Να σας πω τώρα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επειδή έχουν κυκλοφορήσει πολλά για το που θα κάνει Χριστούγεννα, δεν ισχύει η πληροφορία περί Νέας Υόρκης. Ο ίδιος το διέψευσε προχθές το βράδυ στην Αναστασία Γιάμαλη στο Κόντρα, λέγοντας ότι έχουμε και εμείς οικογένειες να πάμε. Ρώτησα λοιπόν που θα πάει και μου είπαν ότι στη μια εβδομάδα που θα μείνει στις ΗΠΑ, αφού θα φύγει την παραμονή των Χριστουγέννων, θα καθίσουν μαζί με τον σύζυγό του, λίγες μέρες στους γονείς του Τάιλερ και τις υπόλοιπες στους γονείς του.

Κινητοποίηση Μπακογιάννη

Μαθαίνω πως ο Κώστας Μπακογιάννης προετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα του με ορίζοντα τετραετίας. Ο απερχόμενος δήμαρχος της Αθήνας δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Και γατί να το κάνει άλλωστε καθώς έχει πιστούς ψηφοφόρους στην Αθήνα, ένα σεβαστό μέγεθος σε ψήφους – κι αυτό δεν αλλάζει παρά την ήττα από τον Χάρη Δούκα. Άκουσα πως τους επόμενους μήνες, ο Κ. Μπακογιάννης θα έχει έτοιμο το νέο πολιτικό του γραφείο – το στρατηγείο του για την επόμενη κίνηση.

Προστασία για δημοσιογράφους και κακόβουλα λογισμικά

Να σας δώσω και μια είδηση που αφορά τους δημοσιογράφους. Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και επήλθε συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Πράξη για την Ελευθερία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ». Αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη και ουσιαστικά θα διαμορφωθεί ένα ικανό καθεστώς προστασίας για τους δημοσιογράφους, τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια στην ψηφιακή εποχή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Θα εξασφαλίζεται η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και θα παρέχονται οι αναγκαίες εξασφαλίσεις για την αποτροπή χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών σε βάρος δημοσιογράφων. Κυβερνήσεις και κακόβουλες εξουσίες δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται την «εθνική ασφάλειας». Η ακριβής και τελική μορφή της Πράξης θα γίνει γνωστή με όλες τις λεπτομέρειες μετά την τεχνική επεξεργασία και αφού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γιος του Γιώργου Νίκα και της Μιράντας Πατέρα μαζί με τον Γιαννακόπουλο

Χθες σας είπα ότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με την ονομασία Satin Line Construction και κύριο αντικείμενό της την παροχή υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας και παραλιών, αλλά και τις κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια. Μαθαίνω τώρα από νεότερες πληροφορίες ότι στην ίδια εταιρεία συμμετέχει και ένα ακόμα πρόσωπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο γιος του πρώην αλλαντοβιομήχανου, Γιώργου Νίκα και της κόρης του εφοπλιστή, Νίκου Πατέρα, Μιράντας. Ο Παναγιώτης Νίκας έχει πάρει ένα ποσοστό 35% στη νέα εταιρεία μέσω εταιρείας συμφερόντων του, επιδιώκοντας να κάνει βήμα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον Γιαννακόπουλο.

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο έργο στο Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής, όπου θα γίνει ο κεντρικός υποδοχέας της Αττικής για τις 391 μεταφορικές εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στον Ελαιώνα και που θα μεταφερθούν εκεί. Θα αποσυμφορήσει σημαντικά το κέντρο της πόλης και τον Κηφισό, ενώ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπλασης του Ελαιώνα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έως το καλοκαίρι θα βγει το όνομα του αναδόχου που θα αναλάβει να επενδύσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή εγκαταστάσεων 80.000 τετραγωνικών μέτρων που θα είναι η αρχική υποχρέωση από πλευράς του με βάση τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης που θα έχει υπογράψει με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη διαδικασία και θα τρέξει τον διαγωνισμό. Να σας θυμίσω ότι η έκταση αυτή θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση με το Θριάσιο και το Ικόνιο και φυσικά θα παρέχει πρόσβαση προς τους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού και της περιφερειακής Αιγάλεω. Τα οφέλη της επένδυσης θα είναι πολλαπλά και όχι μόνο θα αλλάξουν το τοπίο στις μεταφορές, αλλά και την εικόνα της περιοχής του Ελαιώνα τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη επένδυση έλαβε προέγκριση η συγκεκριμένη επένδυση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και πλέον βαίνει προς την ολοκλήρωση και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Γιγαντώνεται ο στόλος της CPLP του Μαρινάκη σε πλοία LNC

Η Capital Product Partners (CPLP) του Βαγγέλη Μαρινάκη ολοκλήρωσε μια προσφορά μετοχών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί μέρος της μετασχηματισμού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από εταιρεία μεταφοράς κοντέινερ σε ιδιοκτήτρια σύγχρονων πλοίων LNG. Η Capital Product Partners αγοράζει 11 πλοία μεταφοράς LNG για 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια με κίνηση από καθαρό φυσικό αέριο. Η συντριπτική πλειονότητα της προαναφερόμενης προσφοράς καλύφθηκε από την CPLP, την Capital Maritime & Trading Corp που επίσης ελέγχεται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία αγόρασε νέες κοινές μονάδες αξίας σχεδόν 494 εκατομμυρίων δολαρίων με τιμή αγοράς στα 14,25 δολάρια. Μέσα από την απόκτηση των 11 πλοίων μεταφοράς LNG που θα παραδοθούν από το 2023 έως το 2027, η CPLP δημιουργεί στόλο με 18 πλοία LNG τελευταίας γενιάς, ενώ και ο Μαρινάκης παραμένει μέτοχος πλειοψηφίας στην εν λόγω εταιρεία μέσω της συγκεκριμένης κίνησης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια πλοίων μεταφοράς LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες με εταιρική αξία (enterprise value) 5,8 δισ. δολάρια.

Πού θα κάτσει η μπίλια για τα σούπερ μάρκετ

Κι εκεί που τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα υπολόγιζαν ότι η χρονιά σε επίπεδο κατανάλωσης, κάτι που αποτυπώνεται στον όγκο πωλήσεών τους, θα ήταν αρνητική, φαίνεται ότι τα πράγματα τελικά αλλάζουν. Οι αλυσίδες τρίβουν τα χέρια τους καθώς με πληροφορούν ότι εκτός από ανάπτυξη τζίρου κατά περίπου 8%-9% φέτος θα δουν και τον όγκο πωλήσεών τους να κινείται θετικά -οριακά μεν- σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2022.

Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο στο Ωνάσειο

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη δημιουργίας του Ωνάσειο Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, παραδόθηκε αισίως προς λειτουργία. Το νέο κτίριο του Ωνασείου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει ως αντικείμενο τη δωρεά και μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, όπου μαζί με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα αποτελούν δύο απόλυτα ψηφιοποιημένα νοσηλευτικά κέντρα με αντικείμενο την καινοτομία και την ιατρική έρευνα. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Ωνάση. Στα επόμενα βήματα είναι πλέον η δημιουργία σύγχρονης παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας καθώς και παιδοκαρδιολογικής εντός του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Το κτίριο του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου θα είναι ένα οικοδόμημα 7.000 τ. μ. και 4 ορόφων, ενώ θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, εκ των οποίων 33 αποκλειστικά για παιδιά, και 12 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ των οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.