Η αποχώρηση τόσων πολλών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, που διαφωνούσαν με τον τρόπο που ασκούσε την προεδρία ο Στέφανος Κασσελάκης, «ήταν επιλογή επώδυνη, αλλά επιβεβλημένη» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, που αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα συγκροτηθεί από βδομάδα. Ο ίδιος έκανε, μάλιστα, λόγο για «απόφαση ευθύνης αλλά και ελπίδας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για ποιο λόγο δε διεκδίκησε και ο ίδιος την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα αναλαμβάνει θέση ευθύνης ως επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απάντησε πως «προχωράμε στις κινήσεις τις οποίες κάνουμε για τη συγκρότηση του νέου φορέα συλλογικά και συντεταγμένα. Δεν είναι αποφάσεις τις οποίες τις παίρνει κάποιος απλώς και μόνο, για να το πω πολύ απλά, με το μαξιλάρι του. Έχει γίνει μια συγκεκριμένη προεργασία, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι. Προχωρούμε σε αυτές τις αποφάσεις λοιπόν, με έναν τρόπο που θέλουμε να είναι σοβαρός και συγκροτημένος και όχι με λογικές προσωπικών διαγκωνισμών. Έτσι λοιπόν είχαμε τη συνάντηση και τη συνεδρίαση (σ.σ. των συνολικά 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ) και εκεί ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις για το πώς».

Ξεκαθάρισε δε πως το μοντέλο κόμματος με το οποίο θέλουν να προχωρήσουν δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό. «Θέλουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και θα το δείτε το επόμενο διάστημα, ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί και αυτή είναι και η δύναμή μας, μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από στελέχη τα οποία έχουν εμπειρία, τα οποία έχουν θητεύσει σε υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 -2019, τα οποία μπορούν να καλύψουν ένα πάρα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων ζητημάτων που αφορούν την κοινοβουλευτική δουλειά. Νομίζω ότι θα μας δώσει η σύνθεση αυτής της ομάδας τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας θέσεις, το προγραμματικό μας βάθος, αλλά και να δώσουμε ένα πολιτικό στίγμα το οποίο απουσιάζει αυτή τη στιγμή από το πολιτικό σύστημα».

Όσον αφορά την παρουσία του νέου φορέα στις επερχόμενες ευρωεκλογές τόνισε πως το κόμμα που θα σχηματιστεί πράγματι θα συμμετέχει σε αυτές. «Ο στόχος είναι ακριβώς αυτό, στις ευρωεκλογές να υπάρξει ένα σχήμα, μια λίστα, ένα ψηφοδέλτιο το οποίο ακριβώς θα αντανακλά το πολιτικό μας στίγμα, τη δουλειά την οποία θα έχουμε κάνει στο Κοινοβούλιο, αλλά βεβαίως και την ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια στο αριστερό προοδευτικό σκέλος του πολιτικού φάσματος που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Να καλυφθεί, δηλαδή, ένα σημαντικό πολιτικό κενό και αντιπολιτευτικό, αλλά και ως προς την πρόταση, την οποία πρέπει να ακούσει η ελληνική κοινωνία για το μέλλον της. Δεν μπορεί η μόνη πρόταση την οποία ακούει να είναι πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη» όπως είπε.