Στη μνήμη του πρώην διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνεται στις 11 του μήνα, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλειά του.

Το 1999 ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέλαβε τη Διεύθυνση του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου και βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση, της ολοκληρωτικής αλλαγής του Μουσείου. Χωρίς να ξεχνά και να παραβλέπει τον επιστημονικό του ρόλο, ο Κωνστάντιος κυριολεκτικά μεταμόρφωσε το Μουσείο. Ξεκινώντας από τις υποδομές, τη μορφή και διαμόρφωση των χώρων, συνεχίζοντας με την ανανέωση, οργάνωση και στελέχωση με νέες ειδικότητες των τμημάτων και καταλήγοντας στις πάμπολλες εξωστρεφείς δράσεις (περιοδικές εκθέσεις, προγράμματα, εκδόσεις, συνέδρια κ.ο.κ.) και στην επανέκθεση των μόνιμων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών κυριολεκτικά απογείωσε το Βυζαντινό Μουσείο.

Άλλωστε όπως έγραφε και ο ίδιος «Το μουσείο δεν μπορεί να εφησυχάζει. Μεταλλάσσει συνεχώς. Άλλοτε είναι πομπός και άλλοτε δέκτης. Ανοίγει τον χώρο του στη δράση όχι ευτελίζοντας ενέργειες, αλλά δίνοντας κύρος, με τη βαρύτητα της ύπαρξής του, σε νέες δράσεις, σε νέες πρωτοβουλίες, σε νέους ανθρώπους. Εφαρμόζει επικοινωνιακή πολιτική, καθώς και πολιτιστική διαχείριση, όχι για να κάνει το μουσείο χώρο κοσμικών εκδηλώσεων, αλλά να κάνει τις εκδηλώσεις τμήμα της συνολικής του δραστηριότητας, που παράγουν πολιτισμό, αισθητική απόλαυση, γνώση, και συνδέουν τον υλικό πολιτισμό του παρελθόντος με το σήμερα. Το μουσείο συμμετέχει στο σήμερα, με καθαρούς στόχους, με ταυτότητα, χωρίς όμως να φοβάται τις αλλαγές και τις μεταμορφώσεις».