Όλοι έχουμε ακούσει πως ο θυρεοειδής μπορεί να μας κάνει να «βάλουμε» κιλά άθελά μας. Τι ισχύει όμως πραγματικά και ποια είναι η σχέση του θυρεοειδή με το σωματικό βάρος;

Όταν ο θυρεοειδής δεν δουλεύει σωστά, έχει επίπτωση στον λεγόμενο βασικό μεταβολικό ρυθμό. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς των οποίων ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί έχουν χαμηλό βασικό μεταβολικό ρυθμό, ενώ εκείνοι με υπερδραστικούς θυρεοειδείς αδένες έχουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό. Οι αλλαγές στο βασικό μεταβολικό ρυθμό σχετίζονται με αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή την ισορροπία μεταξύ του αριθμού των θερμίδων που τρώει κανείς και του αριθμού των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα μας.

Υπερθυρεοειδισμός και απώλεια βάρους

Σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι αυξημένος και σχετίζεται με απώλεια βάρους. Γενικά, όσο πιο σοβαρός είναι ο υπερθυρεοειδισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους που παρατηρείται. Η απώλεια βάρους παρατηρείται επίσης εάν η δόση των χαπιών του θυρεοειδή είναι πολύ υψηλή για έναν ασθενή. Δεδομένου ότι ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει επίσης την όρεξη, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μην χάσουν βάρος και μερικοί μπορεί στην πραγματικότητα να βάλουν κιλά, ανάλογα με το εάν και το κατά πόσο αυξάνουν την ποσότητα του φαγητού τους. Επειδή η απώλεια βάρους στον ασθενή με υπερθυρεοειδισμό δεν είναι φυσιολογική, όταν αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός το χαμένο βάρος επανέρχεται. Η αύξηση βάρους μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν υπήρχε μικρή ή καθόλου απώλεια βάρους, επειδή οι ασθενείς μπορεί να έχουν συνηθίσει να τρώνε περισσότερες θερμίδες λόγω της αυξημένης όρεξης που προκαλεί ο υπερθυρεοειδισμός.

Υποθυρεοειδισμός και αύξηση βάρους

Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται γενικά με αύξηση βάρους, η οποία είναι συχνά μεγαλύτερη σε εκείνα τα άτομα που πάσχουν από σοβαρότερο υποθυρεοειδισμό. Η αιτία της αύξησης βάρους σε άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι πολύπλοκη, με ένα σημαντικό μέρος των επιπλέον κιλών να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και στην μείωση της σωματικής δραστηριότητας λόγω συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού όπως η κόπωση. Όταν αντιμετωπίζεται ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί κανείς να αναμένει μια μικρή απώλεια βάρους. Επειδή όμως η αύξηση βάρους μπορεί να έχει πολλές αιτίες και αναπτύσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά διαπιστώνεται ότι η απώλεια βάρους δεν είναι όσο θα περίμενε κανείς μετά από την επιτυχή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Αντίθετα με αυτά που διαβάζουμε και ακούμε πολλές φορές, μόλις αντιμετωπιστεί ο υποθυρεοειδισμός και τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδή βρίσκονται πάλι στο φυσιολογικό, η ικανότητα αύξησης ή απώλειας βάρους είναι η ίδια με εκείνη των ατόμων που δεν έχουν προβλήματα θυρεοειδή.

Η σημασία της σωστής αντιμετώπισης

Όταν υπάρχει παχυσαρκία δεν οφείλεται πάντα σε έναν απορυθμισμένο θυροειδή, αλλά σίγουρα για την σωστή αντιμετώπισή της χρειάζεται έλεγχος και ρύθμιση της λειτουργείας του. Από εκεί και πέρα, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική και βασίζεται στη σωστά δομημένη διατροφή. Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει και η δυνατότητα φαρμακοθεραπείας που οδηγεί σε μείωση της όρεξης και αύξηση του μεταβολισμού, βοηθώντας μας να φτάσουμε στους στόχους μας. Τέλος, υπάρχουν και μη-επεμβατικές τεχνικές βαριατρικής θεραπείας, όπως το καταπινόμενο γαστρικό μπαλόνι, που οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους με μεγάλη ασφάλεια. Πρόκειται για μια θεραπεία που δεν απαιτεί κάποια επέμβαση, καθώς η τοποθέτηση γίνεται με μια απλή διαδικασία κατάποσης, ενώ αποβάλλεται μετά από 4 μήνες με φυσικό τρόπο. Έτσι, με τη σωστή θεραπευτική επιλογή και με συστηματική ιατρική παρακολούθηση, τα παραπανίσια κιλά του θυρεοειδή αλλά και το αυξημένο σωματικό βάρος γενικά μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Ενδοκρινολόγο- Διαβητολόγο, Δρ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, MD DPhil (Oxford) FRCP.

Info:

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια Bochum και Düsseldorf Γερμανίας, όπου αποφοίτησε το 2004. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία, Διαβητολογία και Γενική Εσωτερική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bochum Γερμανίας. Το 2007 εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έγινε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism) του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Από το 2007 μέχρι το 2011 εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα τον ανθρώπινο μεταβολισμό, και το 2011 έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (D.Phil.).

Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: endokrinologia.gr και στο τηλέφωνο 2160026799.