Ένα απλό τεστ θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα θα παίρνουν την κατάλληλη δόση φαρμάκου, έτσι ώστε να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις άσθματος.

Το τεστ μετρά με ακρίβεια τα επίπεδα της φλεγμονής στα ούρα, τα οποία δίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια της επικείμενης «επίθεσης».

Η έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «μετασχηματιστικό» βήμα για την πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τους θανάτους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 73 παιδιά ηλικίας 7-15 ετών, για να διερευνήσουν τον πιο αποτελεσματικό και μη επεμβατικό τρόπο που θα μπορούσε να παρέχει βέλτιστο επίπεδο αντιφλεγμονώδους θεραπείας για το άσθμα.

Για το λόγο αυτό ανέλυσαν τα επίπεδα των μεταβολιτών προσταγλανδίνης –χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται στο άσθμα- στα ούρα.

Μία από τις «προστατευτικές» προσταγλανδίνες μειώθηκε σημαντικά στα παιδιά που εμφάνισαν κρίση άσθματος μέσα σε τρεις μήνες, παρέχοντας ένα πρώιμο, προειδοποιητικό σημάδι για την επερχόμενη επιδείνωση της κατάστασής τους.

Οι ερευνητές συνέχισαν τις εξετάσεις και τις ημέρες που τα παιδιά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτές άλλων παιδιών, που δεν υπέφεραν από άσθμα.

«Το σημείο-κλειδί για τη θεραπεία παιδιών που υποφέρουν από άσθμα, είναι να μετρά κανείς την ποσότητα φαρμάκων που παίρνουν με ακρίβεια, διασφαλίζοντας ότι χορηγούνται οι κατάλληλες δόσεις αντιφλεγμονωδών φαρμάκων» ανέφερε η Dr Rossa Brugha, σύμφωνα με τη MailOnline.