Το μείγμα οξυγόνου και αζωτούχου οξειδίου, γνωστό ως «αέριο του γέλιου», δοκιμάζεται και ως μέσο αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Το συγκεκριμένο αέριο ήδη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό π.χ., σε οδοντιατρικές επεμβάσεις ή κατά τη διάρκεια του τοκετού για τους πόνους. Τα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο αποκαλύπτουν ότι μπορεί να αποτελέσει και μια λύση για την κατάθλιψη.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει κλινική δοκιμή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινκγτον όπου οι συμμετέχοντες θα εισπνεύσουν ένα μείγμα του συγκεκριμένου αερίου ή ένα αέριο placebo για μια ώρα. Μετά από κάθε θεραπεία θα αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων τους μετά από μισή ώρα, καθώς και μετά από δύο ώρες.

Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο αέριο παρεμποδίζει το νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη να προσδεθεί στους αντίστοιχους υποδοχείς του εγκεφάλου. Η γλουταμάτη η οποία έχει συσχετιστεί με τη μνήμη, τη μάθηση και την αντίληψη, θεωρείται ότι σχετίζεται και με την κατάθλιψη.

Προηγούμενη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας φαρμακευτική ουσία (AZD6765) χορηγήθηκε ενδοφλεβίως με σκοπό να παρεμποδίσει τη γλουταμάτη να προσδεθεί στους αντίστοιχους υποδοχείς του εγκεφάλου, έδειξε βελτίωση των συμπτωμάτων των 22 συμμετεχόντων κατά 32% μέσα σε 80 λεπτά μετά την λήψη του φαρμάκου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αζωτούχο οξείδιο μπορεί να έχει παρόμοια δράση, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται ενδοφλέβια χορήγηση και με λιγότερες παρενέργειες.

Πηγή: vita.gr