Αρχικά πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι αξίζει τον κόπο να το κόψετε. Καταρτίστε έναν κατάλογο με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να το κάνετε αυτό, περιλαμβάνοντας και όλα τα οφέλη. Αφού το κόψετε, ανατρέχετε σε αυτόν κάθε φορά που αισθάνεστε ότι οι αντιστάσεις σας… σας εγκαταλείπουν!

Διαλέξτε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να το κόψετε και σημειώστε τη στο ημερολόγιό σας. Είναι καλύτερο να διαλέξετε μια μέρα που δε θα έχετε υπερβολικό άγχος από εξωτερικούς παράγοντες. Όταν φτάσει αυτή η μέρα, κόψτε το κάπνισμα απότομα και ολοκληρωτικά.

Προτού φτάσει αυτή η μέρα, πετάξτε τα σταχτοδοχεία, τα σπίρτα και τους αναπτήρες. Καθαρίστε όλα τα ρούχα σας που μυρίζουν καπνό. Ζητήστε την υποστήριξη των συναδέλφων, των φίλων και της οικογένειάς σας προκειμένου να σας ενθαρρύνουν στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα. Μη διστάζετε να ζητάτε από τους άλλους να μην καπνίζουν μπροστά σας.

Αν είστε μανιώδης καπνιστής, πιθανώς θα νιώσετε συμπτώματα στέρησης, τα οποία αρχίζουν λίγες ώρες μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, εχθρότητα, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, νευρικότητα, αυξημένη όρεξη και ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα. Ίσως ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα απαλύνει αυτά τα συμπτώματα.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να καπνίσετε «μόνο ένα τσιγάρο». Το ένα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε περισσότερα, και σύντομα θα έχετε καταστρέψει όλη τη σκληρή προσπάθεια που κάνατε για να κόψετε το κάπνισμα. Ωστόσο, αν υποκύψετε και καπνίσετε ένα τσιγάρο, δεν υπάρχει λόγος να καπνίσετε και άλλο.

Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Η γεύση του νερού διώχνει την επιθυμία σας για τσιγάρο και κατά συνέπεια σας βοηθάει στον πόλεμο για να κόψετε το κάπνισμα.

Βουρτσίζετε συχνά και σχολαστικά τα δόντια σας. Ένα συνεχώς καθαρό στόμα σας βοηθάει αρκετά να κόψετε το κάπνισμα.

Εάν φοβάστε πως όταν κόψετε το κάπνισμα θα πάρετε βάρος, αρχίστε την γυμναστική και προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας.

Κάθε φορά που σας έρχεται η επιθυμία να καπνίσετε, σηκωθείτε αμέσως και κάντε κάτι. Βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας κρατήσει απασχολημένους για τα επόμενα 5 λεπτά. Εάν το καταφέρετε τότε κατά κανόνα ο «κίνδυνος» να ενδώσετε στον πειρασμό έχει εξαφανιστεί. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει ιδιαιτέρα να κόψετε το κάπνισμα.

Έχετε στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας διάφορα φρούτα και καρότα, ώστε όταν θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι, να βρίσκετε κάτι εύκολο και υγιεινό. Θα σας είναι αρκετά δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα εάν δεν έχετε κάποιο υποκατάστατο!

Προσπαθήστε να σβήνετε το τσιγάρο πριν ξεπεράσει την μέση. Είναι δύσκολο να το κάνετε αλλά θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους.

Εάν δε μπορείτε να κάνετε το παραπάνω, κάθε φορά που καπνίζετε, πριν ανάψετε το επόμενο τσιγάρο, κόψτε το στην μέση και καπνίστε μόνο το μισό!

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αρχίσετε μια μάρκα τσιγάρων που δεν σας αρέσει ιδιαιτέρα. Έτσι, η επιθυμία σας για να καπνίσετε δε θα είναι τόσο δυνατή.