Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν για πρώτη φορά διεθνώς μια νέα τεχνική, η οποία κάποια μέρα μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να αναγεννούν τις κατεστραμμένες ή άρρωστες αρθρώσεις ασθενών.

Προς το παρόν η τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε κουνέλια αλλά εκτιμάται πως στο μέλλον θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις.

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και το BBC, ήταν η πρώτη φορά που αναγεννήθηκε μια ολόκληρη άρθρωση, με πλήρως
αποκατεστημένες λειτουργίες και η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και στους ανθρώπους για
την αντικατάσταση αρθρώσεων ισχίων, ώμων, γονάτων, δαχτύλων κ.α.

Οι
αναγεννημένες αρθρώσεις θεωρούνται ανώτερες από τις μεταλλικές από άποψη
ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τα άκρα δέκα κουνελιών και τα αντικατέστησαν με ένα τεχνητό σκελετό παρόμοιου σχήματος από βιο-υλικό, τον οποίο εμπότισαν με χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια προσέλκυσαν βλαστικά κύτταρα οστών και χόνδρων. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι αρθρώσεις των κουνελιών είχαν αναγεννηθεί πλήρως και τα ζώα μπορούσαν να κινηθούν κανονικά.

Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν ηθικής φύσης ζητήματα, λόγω του ρίσκου που θα αναλάβουν οι εθελοντές, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν εξίσου καλά όπως εξελίχθηκαν στα κουνέλια.