Εκτός μετεγγραφών πολύτεκνοι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών

Η τροπολογία του Δεκεμβρίου δεν έλυσε προβλήματα


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
16:14
20/01/2015
Εκτός μετεγγραφών πολύτεκνοι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών
4
loading

Εκτός μετεγγραφών έμειναν φοιτητές που είχαν εισαχθεί στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και επιθυμούσαν να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει και από επιστολή διαμαρτυρίας μας έστειλε πολύτεκνος γονέας φοιτητή στο Τμήμα των Σερρών.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε αποκαλύψει το newsbeast.gr, στα σχετικά με τις μετεγγραφές όριζε ότι η μεταφορά θέσεως εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας πολύτεκνος φοιτητής που εισήχθη στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ Σερρών να μη μπορεί να πάρει μετεγγραφή στο αντίστοιχο Τμήμα της Θεσσαλονίκης καθώς και τα δυο Τμήματα ανήκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το Δεκέμβριο ο υπουργός Παιδείας έφερε μια τροπολογία που δεν έλυσε το πρόβλημα, όπως προκύπτει και από την επιστολή του κ. Μπάρδα Αθανάσιου. Η τροπολογία όριζε ότι «η μεταφορά θέσης επιτρέπεται, εξαιρετικά για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 σε αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή του ιδίου ΑΕΙ που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις της ίδιας Περιφέρειας για τους φοιτητές που, μετά από την υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 9 έως 17 Οκτωβρίου, έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες μεταφοράς θέσης του Υπουργείου Παιδείας».

Ο υπουργός είχε δηλώσει στη Βουλή για την εν λόγω ρύθμιση τα ακόλουθα:

«Υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες. Μία ιδιαιτερότητα υπάρχει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ΤΕΦΑΑ και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη με διαφορετική μεταχείριση στο θέμα των μετεγγραφών, λόγου χάρη. Το ίδιο και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Εδώ κάνουμε ρύθμιση σχετικά με το θέμα αυτό».

Η ρύθμιση άφησε έξω όσους είχαν περάσει εξαρχής στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ Σερρών καθώς όπως γράφει ο κ. Μπάρδας Αθανάσιος μετά την κατάθεση της τροπολογίας «με έκπληξη μάθαμε ότι αφορά μόνο τους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο και πήραν μεταγραφή στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης . Αυτοί επειδή είχαν χαμηλή βαθμολογία τους τοποθέτησαν στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και τους δίνει την δυνατότητα για δεύτερη μεταγραφή (φοιτητές από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ), όπως μας ενημέρωσε η γραμματεία του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης , αφήνοντας έξω απ’ τη διαδικασία τους φοιτητές που πέτυχαν τον Ιούνιο με τις Πανελλαδικές εξετάσεις με υψηλότερη βαθμολογία και περισσότερα μετρήσιμα προσόντα (πολύτεκνοι, χαμηλό εισόδημα )».

Ακολουθεί η επιστολή του πολύτεκνου γονέα που αποτυπώνει το πρόβλημα για το οποίο ζητείται λύση από το υπουργείο Παιδείας:

«Ονομάζομαι Μπάρδας Αθανάσιος είμαι πολύτεκνος πατέρας, έχω τέσσερα (4) παιδιά , η κόρη μου σπουδάζει Παιδαγωγικά στο Βόλο και ο γιός μου πέρασε 8ος στο ΤΕΦΑΑ Σερρών. Μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ποδοσφαιριστής στην ομάδα ΠΑΕ Ηρακλής και πηγαινοέρχεται στο ΤΕΦΑΑ Σερρών με ιδιαίτερα υψηλό κόστος χρόνου και χρήματος .Στην αρχή το σύστημα δεν τον δεχόταν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταφοράς θέσης από το ΤΕΦΑΑ Σερρών στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης διότι είναι το ίδιο πανεπιστήμιο(Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο).

Σε επικοινωνία με το υπουργείο κάναμε αίτηση μεταγραφής μέσω ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και περιμέναμε μια τροπολογία του υπουργείου που θα έδινε το δικαίωμα και στους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών για μεταγραφή στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης όπως είχε διαβεβαίωση και ο ίδιος ο υπουργός όταν επισκέφτηκε το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης .

Κατατέθηκε τελικά η τροπολογία στις 25-12-2014 και με έκπληξη μάθαμε ότι αφορά μόνο τους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο και πήραν μεταγραφή στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης . Αυτοί επειδή είχαν χαμηλή βαθμολογία τους τοποθέτησαν στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και τους δίνει την δυνατότητα για δεύτερη μεταγραφή (φοιτητές από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ), όπως μας ενημέρωσε η γραμματεία του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης , αφήνοντας έξω απ’ τη διαδικασία τους φοιτητές που πέτυχαν τον Ιούνιο με τις Πανελλαδικές εξετάσεις με υψηλότερη βαθμολογία και περισσότερα μετρήσιμα προσόντα (πολύτεκνοι, χαμηλό εισόδημα).

Πού βασίζεται αυτή η αδικία και η μεροληψία;

Αξίζει να σημειωθεί πως είμαι εκπαιδευτικός και μάλιστα Διευθυντής στο 13ο Λύκειο Λάρισας και δε γνώριζα , διότι δεν αναφέρεται σε καμία εγκύκλιο στα σχολεία ότι από το ΤΕΦΑΑ Σερρών δεν επιτρέπονται μεταγραφές στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης ούτε καν σε πραγματικά σοβαρές περιπτώσεις. Αυτό θεωρείται αυθαίρετη νομοθέτηση χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των παιδιών και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τις σπουδές τους ανεμπόδιστα.

Παρακαλώ να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και να μεριμνήσουν όπως μπορούν για να δώσουν την ευκαιρία στο γιό μου να μεταγραφεί για να μη χάσει τη χρονιά του που με πολύ κόπο παρακολουθεί ανελλιπώς.

Μην τον αναγκάσετε να ξαναεισαχθεί του χρόνου με το 10% στο 1ο έτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, αφού όπως είπαμε είναι 8ος εισακτέος και οι συμφοιτητές του με χαμηλότερη βαθμολογία να ευνοηθούν και να φοιτούν στο δεύτερο έτος.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά μας».

Καλόγηρος Βασίλειος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar kostasn

  Στη σχολή μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ, δυόμισυ μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, διερωτώνται αν θα επιτρέψουν μεταφορά θέσης στο τελευταίο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, βάζοντας, ως μη όφειλαν, ηλικιακά όρια και κρατώντας σε ομηρία τον φοιτητή, ο οποίος επιπροσθέτως κινδυνεύει να χάσει το εξάμηνο στο ΕΜΠ, έστω και αν τελικά επιτραπεί η μεταφορά θέσης.
  Σημειωτέον οτι ήδη έχουν επιτρέψει την μεταφορά θέσης σε πάνω από 100 φοιτητές...
  Συμπέρασμα: στη συγκεκριμένη σχολή οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλάβει:
  α. οτι ο γονέας εφόσον αποκτήσει την πολυτεκνική ιδιότητα την διατηρεί ισοβίως και επομένως ο συγκεκριμένος φοιτητής ανήκει στην κατηγορία τέκνων πολυτέκνων,
  β. οτι έχουν υποχρέωση να απαντήσουν στον φοιτητή αν δέχονται η όχι την αίτησή του και για ποιούς λόγους εντός συντόμου χρονικού διαστήματος που ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία ώστε η οικογένειά του να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.
  γ, οτι όταν χειρίζονται τις τύχες των φοιτητών και πρέπει να είναι ταχείς και υπεύθυνοι.

 2. avatar Μ.Φ.

  Κάνει ότι μπορεί για να δώσει μετεγγραφή σε όλους εκτός των πολυτέκνων!!!!!! Οι νόμοι μεταφοράς θέσης των πολυτέκνων πάντα έχουν μια ασάφεια, ώστε να \"κολλάει\" κάπου το θέμα. Συγχαρητήρια και πάλι!

 3. avatar Γ.Κ.

  Για ακόμη μία φορά η ηγεσία του υπουργείου παιδείας δείχνει ξεκάθαρα την θέση της απέναντι στους πολύτεκνους.
  Για ακόμη μια φορά διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό ο υπουργός. Δήλωνε ότι δεν μπορούσε να διευρύνει τις μετεγγραφές διότι ήταν ήδη πολύ ανοιχτές και πριν λίγες μέρες τις διεύρυνε και άλλο εξαιρώντας βέβαια τους πολύτεκνους .
  Δηλώνει: « εμείς όλα τα κύματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας τα δεχόμαστε, υπομονετικά, συζητάμε με όλους, στηρίζουμε, το ξύλο που τρώμε είναι ανελέητο, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση ενός Πολιτικού…. » ενώ η ΑΣΠΕ του έχει στείλει 16 επιστολές και δεν νομίζω ότι έχει πάρει κάποια απάντηση!!!
  Επίσης δηλώνει για τις μετεγγραφές «.οι πολύτεκνοι είναι οι λιγότεροι. Και ίσως η κοινωνική εκείνη κατηγορία που πρέπει να προστατευθεί περισσότερο, δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα ». Προστασία όμως καμία!!!
  Αρχικά η εξαίρεση των επιτυχόντων με το 10% από την ρύθμιση των μετεγγραφών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, είναι καταστροφική για ορισμένους φοιτητές οι οποίοι μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και την επιτυχία τους σε μία νέα σχολή ξεκινώντας την διαδικασία της εγγραφής τους στην νέα τους σχολή επιτυχίας προχώρησαν στην διαγραφή τους από την προηγούμενη σχολή τους έχοντας ως προοπτική την μετεγγραφή. Στους φοιτητές αυτούς καταστρέφονται 2 χρόνια από την ζωή τους, και μάλιστα από τα πιο δημιουργικά.
  Επίσης γνωστή είναι η αδικία στις μετεγγραφές των πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων φοιτητών των προηγούμενων ετών παρόλα αυτά το υπουργείο αρνείται πεισματικά να δώσει δικαίωμα μετεγγραφής στους το πολύ 723 πολύτεκνους και υπερπολύτεκνους φοιτητές. Για τους φοιτητές αυτούς το υπουργείο παιδείας έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από τις περσινές μετεγγραφές

 4. avatar Manos

  Τα ίδια καραγκιοζιλίκια δεν έκαναν και στους πολύτεκνους φοιτητές, καταγόμενους από νησιά Κυκλάδων, που πέρασαν σε παιδαγωγικά τμήματα και τους έστειλαν στη Ρόδο, μέσω Πειραιά και όχι Αθήνα;
  -
  Επίσης δεν εφεύραν παρανόμως, κάποιες Σχολές ηλικιακά όρια στα παιδιά των πολυτέκνων(Μηχανολόγοι ΕΜΠ, Μηχανολόγοι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος) και ακόμη το υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα;;; τη στιγμή που δεν τα έθεσαν σε καμιά άλλη κατηγορία μετεγγραφόμενων!!!
  -
  Την ίδια συμπεριφορά δεν είχαν οι 723 πολύτεκνοι παρελθόντων ετών, οι πολύτεκνοι του 10%;;; με αποτέλεσμα ακόμη και υπερπολύτεκνοι φοιτητές με 7 και 13 αδέλφια (με χαμηλό εισόδημα και υψηλή βαθμολογία) να μην μπορούν να μετεγγραφούν μέχρι σήμερα!
  -
  Οι πολύτεκνοι φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών ΕΜΠ και ΑΠΘ τα ίδια και χειρότερα;;;
  Δεν ξεχνάμε ότι εδώ και 5 χρόνια οι φοιτητές μας, με υπουργούς παιδείας: Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο εμπαίζονται και λοιδορούνται!...
  Οι πολύτεκνοι, δεν ξεχνάμε ότι μας πήραν τις Μετεγγραφές, για να τις δίνουν όπου θέλουν με αδιαφανή κριτήρια... και κ. Λοβέρδος να σου λέει: «… όπου ορίσαμε ότι ο νόμος περί μετεγγραφών είναι για τους ταλαιπωρημένους οικονομικά. Δεν είναι για τα κέφια κανενός»… και τσιμουδιά για Δημογραφικό!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει