Με το ένα μάτι… ανοικτό κοιμούνται εδώ και μέρες οι κάτοικοι του Δρυμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς σχεδόν καθημερινά θρασύτατοι διαρρήκτες «μπουκάρουν» στα σπίτια τους. Πολλές φορές, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες όχι μόνο βρίσκονται μέσα στο σπίτι αλλά δεν έχουν καν κοιμηθεί, με τους δράστες να κλέβουν ή να… τρώνε, ό,τι βρουν!

«Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουμε μία κλοπή ανά περίπου τρεις ημέρες», λέει αγανακτισμένος στο GRTimes ο πρόεδρος της Κοινότητας Δρυμού, Κωνσταντίνος Πατσαλάς.

«Μπαίνουν μέσα σε καταστήματα, αλλά και στα σπίτια, την ώρα που οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι είναι μέσα. Πριν από λίγο καιρό, οι άνθρωποι έβλεπαν τηλεόραση και οι δράστες έκλεβαν στην κρεβατοκάμαρα. Σε ένα άλλο περιστατικό, ο ιδιοκτήτης σηκώθηκε να πιει νερό και μόλις οι διαρρήκτες τον αντιλήφθηκαν, πήδηξαν από το… παράθυρο», περιγράφει παραστατικά ο κ. Πατσαλάς.

Ωστόσο, οι θρασύτατοι κλέφτες φαίνεται ότι δεν διστάζουν εκτός από την τσέπη τους, να γεμίσουν ακόμη και το… στομάχι τους!

«Πρόσφατα, μου ανέφεραν ότι οι διαρρήκτες μπήκαν μέσα σε ένα σπίτι και εκτός από την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων, φρόντισαν να ανοίξουν το ψυγείο και να… φάνε!».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό ο ιδιοκτήτης σπιτιού που έπεσε θύμα διάρρηξης την ώρα που ο ίδιος και η σύζυγός του κοιμόντουσαν στην κρεβατοκάμαρα ανέφερε στο lagadas.net: «Ούτε καταλάβαμε πώς μπήκαν. Πρέπει να ήταν ξημερώματα. Πήγαν στην κουζίνα και άνοιξαν κύριοι το ψυγείο, έφτιαξαν κάτι να φάνε και στη συνέχεια έφυγαν αφού πήραν μαζί τους και τρόφιμα. Προηγουμένως είχαν μπει και στα δωμάτια ενώ κοιμόμασταν μέσα και μας έκλεψαν τα κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα».

Σε άλλο σπίτι, οι διαρρήκτες μπήκαν την ώρα που οι ένοικοι έβλεπαν τηλεόραση στο σαλόνι τους. Εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι μια μπαλκονόπορτα ήταν ανοιχτή, μπήκαν μέσα σε ένα από τα υπνοδωμάτια του σπιτιού και έκλεψαν μπουφάν και άλλα ρούχα πριν εξαφανιστούν. Από μονοκατοικία έκλεψαν κοσμήματα και μετρητά πριν από 2 περίπου εβδομάδες, την ώρα που οι ιδιοκτήτες έλειπαν.

Βέβαια οι διαρρήκτες δεν ορέγονται μόνο σπίτια, αλλά και επιχειρήσεις, από όπου συνεχίζουν την ίδια τακτική, αρπάζοντας κυριολεκτικά ό,τι βρουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα κομμωτήριο από όπου άρπαξαν σύνεργα κομμωτικής (κουρευτική μηχανή, συσκευή ισιώματος μαλλιών κτλ) και προϊόντα από κατάστημα πληροφορικής.

Αρκετά στοιχεία, φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Πατσαλάς, «οι πληροφορίες που έρχονται από τους κατοίκους του Δρυμού, μιλούν για δύο άτομα». Οι ίδιοι οι κάτοικοι, μάλιστα, έχουν προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων, σε περίπου 10 περιπτώσεις.

Η τοπική κοινότητα του Δρυμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες αναζητούν επισταμένως τους δράστες.

Οι κάτοικοι επιτηρούσαν παλαιότερα το χωριό

Ο Δρυμός, αποτελεί μία κοινότητα 4.000 κατοίκων και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Κρούσματα κλοπών και ληστειών ταλαιπωρούσαν ανέκαθεν τους κατοίκους, οι οποίοι, όπως μεταφέρει στο GRTimes ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ωραιοκάστρου, Χρήστος Καρατζιάς, «πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, είχαν συστήσει ομάδες επιτήρησης και γυρνούσαν στο χωριό με δικά τους οχήματα. Σκοπός, ήταν να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση που θα εντόπιζαν ύποπτη κινητικότητα, όπως -για παράδειγμα- κάποιο άτομο που μπορεί να περιεργάζονταν οικίες».

Το συγκεκριμένο μέτρο ατόνησε λόγω της πανδημίας. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Καρατζιά, «η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ακούμε πάρα πολύ συχνά για κλοπές και ληστείες, με τους διαρρήκτες να παίρνουν ό,τι βρουν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προτείνει «οι πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση, έτσι ώστε να καταγγέλλουν ύποπτες κινήσεις στην Αστυνομία, εγκαίρως». Ένα ακόμη μέτρο που προτείνει ο ίδιος, είναι «η επανασύσταση της δημοτικής Αστυνομίας».

Η ανησυχία, πάντως, στην περιοχή είναι μεγάλη, με τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Ωραιοκάστρου να μεταφέρει πως «πλέον, συζητείται πολύ έντονα το ενδεχόμενο να επανασυσταθούν οι ομάδες επιτήρησης των κατοίκων»…