Newsroom

Την ανησυχία τους αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού, τα κρούσματα και τους θανάτους που είναι αυξημένοι εξέφρασαν οι επιστήμονες Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Σπύρος Πουρνάρας την Πέμπτη (3/2) επιβεβαιώνοντας πως στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας.

«Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας. Η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ και τόνισε πως «στα τέλη του μήνα θα έχουμε κορύφωση με 31.000 κρούσματα».

«Με τόσους πολλούς νεκρούς είναι φυσικό να μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής κατά έξι μήνες» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας.

Ασθενείς με κορονοϊό

«Πρέπει να δούμε πόσοι ήταν οι νεκροί και από τις άλλες παθήσεις για να σας το πω με λεπτομέρεια», είπε και πρόσθεσε «οι ασθενείς άργησαν να πάνε στο νοσοκομείο, οι καρκινοπαθείς δεν διαγνώστηκαν εγκαίρως», επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι η πρόληψης της υγείας των ασθενών -ιδίως το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας– έχει πάει πίσω.

«Στα νοσοκομεία είναι ελάχιστες οι εισαγωγές των κοινών περιστατικών. Ήταν σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό» επεσήμανε.

«Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας»

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι ορισμένα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί γιατί αυτή την στιγμή είμαστε επισήμως σε αύξηση της πανδημίας. «Ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο. Αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή» ανέφερε.

«Ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης. Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος» εξήγησε.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κυκλοφορούν κάθε μέρα στην κοινότητα τέσσερις φορές περισσότεροι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση από κορονοϊό.

«Τα παιδιά αποτελούν δεξαμενή μολύνσεων»

Εμβόλιο παιδί

Μιλώντας για τα κρούσματα σε παιδιά ο κ. Πουρνάρας υπογράμμισε «αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Οι παιδίατροι το θεωρούν απαραίτητο. Τα ελληνόπουλα, σε σχέση με άλλες χώρες, είναι εμβολιασμένα σε μικρό αριθμό. Τα παιδιά δεν έχουν κανένα κίνδυνο αν εμβολιαστούν. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γονείς. Είναι μία δεξαμενή μολύνσεων που θα αργήσει να ελαττωθεί όσο τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα».

Απαντώντας για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού ο κ. Πουρνάρας δήλωσε ότι οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε υποχώρηση της πανδημίας. «Είναι συνάρτηση των εμβολιασμένων και των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Είναι πολύπλοκο γεγονός. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί» είπε.

Εστιάζοντας στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και το πόσο αποτελεσματική δήλωσε «η επικρατούσα άποψη είναι να κάνουμε τρεις δόσεις πλην των ανοσοκατασταλμένων. Αυτή την στιγμή θεωρούμαστε προστατευμένοι, αν δεν έχουμε άλλα νοσήματα. Πρέπει να εστιάσουμε να κάνει ο κόσμος την πρώτη και δεύτερη δόση. Αν χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη θα το κάνουμε. Πρέπει να εστιάσουμε τη δύναμή μας να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει».

«Θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι τέλη Μαρτίου θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, είπε χαρακτηριστικά: «Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό». «Θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο, αν όχι για μηδενικά» συμπλήρωσε.

«Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλωτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω. Αυτό χάσαμε με τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού» είπε κλείνοντας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.