Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του εντόμου του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικόδεντρα της πόλης των Χανίων. Το καταστροφικό έντομο έχει ήδη προσβάλει και ξεράνει δεκάδες διάσπαρτα φοινικόδεντρα, τις συστάδες με φοίνικες στη συνοικία Νέα Χώρα, στην Πλατεία 1866 και στον αύλειο χώρο στο Ωδείο της πόλης, αλλά και τους φοίνικες στην Πλατεία Δικαστηρίων, ενώ εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο Νομό Χανίων.

Το σκαθάρι εμφανίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο στον Πλατανιά και ήδη έχει φτάσει στις Καλύβες και στα δυτικά του νομού έως τον Δραπανιά.

Παράλληλα, έχει προσβάλει φοινικόδεντρα και στους Δήμους Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Ακρωτηρίου και Μουσούρων. Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η ευθύνη και η δαπάνη για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού βαραίνει τους ιδιοκτήτες των φοινικόδεντρων.

Όμως, οι ιδιοκτήτες στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό, το οποίο είναι απαγορευτικό, καθώς απαιτεί ψεκασμούς, κλαδέματα και χρήση καλαθοφόρου οχήματος και ξεκινά από 300 ευρώ ανά δέντρο.