Βαθύτερα βάζει το χέρι στην τσέπη ο ΕΟΠΥΥ όταν πρέπει να πληρώσει διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων του που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία: ο πιο ακριβός πάροχος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων είναι το ίδιο το ΕΣΥ.

Βάσει του παράδοξου τιμοκαταλόγου -όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις διορθωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών για τον μεγαλύτερο φορέα ασφάλισης- οι τιμές στα δημόσια νοσοκομεία είναι ακριβότερες από αυτές που ισχύουν στα ιδιωτικά κέντρα.

Έτσι για παράδειγμα, κάθε μαγνητική στο ΕΣΥ κοστολογείται με 236,95 ευρώ. Όμως για την ίδια εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο, ο Οργανισμός χρεώνεται από 135 έως και 180 ευρώ. (η τιμή εξαρτάται από τα Tesla, δηλαδή την ένταση του στατικού πεδίου), όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».

Τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Κατά 75% ακριβότερο είναι και το σπινθιρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου στο ΕΣΥ (260 ευρώ) σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα (195 ευρώ). Αντίστοιχα υψηλές δημόσιες τιμές έχουν ακόμη 38 εξετάσεις πρώτης γραμμής, όπως είναι για παράδειγμα η αξονική τομογραφία, το triplex, η μέτρηση οστικής πυκνότητας, ακόμη και οι αιματολογικές εξετάσεις.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στα «Νέα», το rebate (έκπτωση) και το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων) που έχουν επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα έχουν συμπιέσει επιπλέον τα τιμολόγια των ιδιωτών προς τον οργανισμό έως και 40%.

Αντιστρόφως ανάλογα, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται σημαντικά εάν επιλέξουν να υποβληθούν σε εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αποφεύγοντας έτσι τις δημόσιες ουρές, αφού η συμμετοχή τους έχει οριστεί στο 15% του κρατικού τιμολογίου αντί των ασφαλιστικών, δηλαδή φθηνότερων, τιμών.

Το ιδιότυπο σύστημα κοστολόγησης είχαν εντοπίσει και οι δανειστές της χώρας, επισημαίνοντας πως αποτελεί μαύρη σελίδα, όμως στα δύο χρόνια και πλέον που έχουν μεσολαβήσει από τις παράδοξες ρυθμίσεις το θέμα έχει μείνει στο συρτάρι των ηγεσιών που ανέλαβαν στο μεταξύ το τιμόνι του υπουργείου Υγείας.