Την ικανοποίησή της για την εξάρθρωση, από την Οικονομική Αστυνομία, οργανωμένου κυκλώματος το οποίο με την έκδοση πλαστών ή παραποιημένων πιστοποιητικών αναπηρίας πετύχαινε την παράνομη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.

Το ΙΚΑ χαρακτηρίζει την επιτυχία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος «καίριο και αποφασιστικό κτύπημα», ενώ αναφέρει ότι είχε θέσει υπόψη της Οικονομικής Αστυνομίας τα στοιχεία που αποδείκνυαν την παραβατική συμπεριφορά των μελών του κυκλώματος.

Η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε πριν λίγες μέρες στη σύλληψη επτά ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν ένας 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και ένας 66χρονος καρδιολόγος.

Το κύκλωμα δρούσε επί σειρά ετών, χορηγώντας πλαστές γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε μη δικαιούχους, με τις οποίες ελάμβαναν επιδόματα και συντάξεις από διάφορους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 253 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν παράνομα προνοιακά επιδόματα, ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται στα 700.000 ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι θα απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων αυτών και επισημαίνει ότι «για τον εμπλεκόμενο στο κύκλωμα υπάλληλο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κινήθηκαν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες προκειμένου να τεθεί σε αργία».

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ επαναλαμβάνει ότι οι υπηρεσίες του Ιδρύματος είναι «σταθερά προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας», ενώ για την εξάλειψη της πλαστότητας των γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών, το Ίδρυμα, από τις 12 Νοεμβρίου 2013, έχει διαθέσει στους πιστοποιημένους φορείς τη διαδικτυακή εφαρμογή από την οποία μπορούν να αντλούν όλες τις γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ.