Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουφλί πραγματοποίησαν σήμερα κτηνοτρόφοι του Νομού Έβρου, ζητώντας τη σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους που έχουν προκύψει εξαιτίας της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού και οδηγούν στον αφανισμό του κλάδου, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κτηνοτρόφος, Χρήστος Στεργιάννης, τόνισε χαρακτηριστικά: «τα κοπάδια μας θανατώνονται λόγω ευλογιάς και καταρροϊκού πυρετού, οι τιμές στα προϊόντα ολοένα και μειώνονται, το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη και τώρα μας κόβουν την εξισωτική αποζημίωση σε ποσοστό άνω του 60% και της ενιαίας άνω του 30%». Τη σημερινή κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η Ενότητα». Στο νομό ο αριθμός των κτηνοτρόφων υπολογίζεται σε συνολικά 2.000 οικογένειες.

Μερικά από τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα εξής: να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα, να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε χώρους ελεγχόμενους, για προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, ο κτηνοτροφικός κόσμος ζητά αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής και στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.