Για κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στο σπίτι την πρώτη εβδομάδα του lockdown, έκανε λόγο ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που επιβάλλονται στην Αττική από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.

«Άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, μπαίνουν μέσα στο σπίτι και αρχίζουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί, επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δεν σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε», επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «είναι πρόβλημα πώς θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα».

Ειδικά για τα παιδιά είπε ότι «το να κάτσει το παιδί στο σπίτι, μετά από μια περίοδο που είναι έξω, αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει τον κορονοϊό».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά»

Αναφορικά με τα κρούσματα στα παιδιά, είπε ότι «ότι έχουμε μπερδέψει πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία, και έχουμε μπερδέψει ενδείξεις με αποδείξεις ή σοβαρές ενδείξεις με απλώς κάποια απόχρωση ένδειξης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά. Λόγω του ότι υπήρχε η εντύπωση για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερα νόσηση στα παιδιά γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά, που σημαίνει αν κάνουμε περισσότερα τεστ προφανώς θα βρίσκουμε περισσότερους θετικούς από ό,τι πριν». Τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο, συμμετέχουν λιγότερο στη μετάδοση.

«Αυτό δε σημαίνει ότι δε συμμετέχουν καθόλου, γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να φοράνε μάσκες, ακόμα και του δημοτικού» ξεκαθάρισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Το πρόβλημα είναι αν το lockdown θα έχει την απόδοση που θέλουμε»

Αναφορικά με το σκληρό lockdown σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει αυτό το lockdown με τη μορφή που ανακοινώθηκε να έχει την απόδοση που θέλουμε στο χρόνο που θέλουμε. Είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, το Νοέμβριο, θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε 3 – 4 εβδομάδες».

Χρειάζεται και τη συμμετοχή του κόσμου για να πετύχει το lockdown, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του, συμπλήρωσε.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική όπου εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δεν θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση, αλλά αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το λοκντάουν του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στη Θεσσαλονίκη. Κι από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση» εξήγησε.

«Δεν έγινε έξυπνη διαχείριση της πανδημίας»

Όπως τόνισε, «σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, δεν έγινε έξυπνη διαχείριση της πανδημίας, κάνεις δεν μπήκε σε διαδικασία σχεδιασμού δεύτερου επιπέδου εκτίμησης των δεδομένων».

Εξήγησε επίσης, ότι θα μπορούσε να εξετάσει κανείς ένα μοντέλο που έχουμε δραστηριότητες ανοιχτές με τέτοιο συντεταγμένο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να κινείται, αλλά να κινείται σε ένα πλαίσιο με πιο αυστηρούς κανόνες και με ασφάλεια σε αντίθεση με το να είναι όλα κλειστά, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις να γίνονται σε ένα πλαίσιο εντελώς ασύντακτο δηλαδή να μαζευτούν όλοι σε ένα σπίτι χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. «Δεν δοκιμάστηκε το μοντέλο αλλά θα μπορούσε να έχει δουλέψει» αποσαφήνισε.