Σε τρίτο καθολικό lockdown επιστρέφει η Αττική από την Πέμπτη έως και τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στον απόηχο των άσχημων επιδημιολογικών στοιχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στην Αττική αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, θα κλείσουν τα σχολεία εκτός από την ειδική αγωγή. 

Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους».

Πάμε όμως να δούμε πόσο διήρκησε το πρώτο και το δεύτερο lockdown και ποιο ήταν το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, τόσο στην πρώτη καραντίνα του περασμένου Μαρτίου, όσο και το δεύτερο lockdown στις αρχές Νοέμβρη.

Το πρώτο ξάφνιασμα του Μαρτίου

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας που οδήγησε στο πρώτο lockdown και τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2020 ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είχαν φτάσει συνολικά τα 89, αριθμός που για τα δεδομένα των ημερών εκείνων αποτελούσε ραγδαία αύξηση. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου, οπότε και ελήφθη η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Στις 13 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί το λουκέτο σε κινηματογράφους,  θέατρα, εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης και γενικά στο λιανεμπόριο. Με 73 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα την ημέρα εκείνη, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα  άγγιζε τα 190, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν μόλις πέντε και είχε καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Στις 16 Μαρτίου έκλεισε το λιανεμπόριο και απαγορεύτηκε προσωρινά «η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Παρά το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και των επισκέψιμων χώρων τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται. Εκείνο το Σαββατοκύριακο ξεχύθηκαν όλοι στους δρόμους για να φύγουν εκτός λεκανοπεδίου και τα διόδια εξόδου των μεγάλων αστικών κέντρων είχαν γεμίσει από χιλιάδες αυτοκίνητα αψηφώντας τις συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεών των πολιτών. 

Ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό μήνυμά του ανακοίνωνε πως η χώρα μπαίνει σε απαγορευτικό κυκλοφορίας. Πλέον στο δρόμο μπορούσαν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονταν για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονταν γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειαζόταν φροντίδα. Και, όσοι ασκούνταν ατομικά ή ανά δύο ή συνόδευαν το κατοικίδιό τους.  Έτσι στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε το πρώτο lockdown, το οποίο συνολικά διήρκεσε 69 ημέρες με άξονα το άνοιγμα των σχολείων την 1η Ιουνίου του 2020.

Πρώτο lockdown

10/03/2020 – Κλειστά σχολεία

13/03/2020 – Λουκέτο σε εστιατόρια/ καφέ/ κινηματογράφους

16/03/2020 – Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα

23/03/2020 – Περιορισμός μετακινήσεων – επιβολή SMS

04/05/2020 Σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων

1/6/2020   Άνοιξαν τα σχολεία – επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

(69 μέρες)

Η επιστροφή σε καραντίνα τον Νοέμβριο

Μετά από πέντε μήνες και ενώ είχε μεσολαβήσει η χαλαρότητα των διακοπών, η χώρα μπήκε ξανά στον πάγο για δεύτερη φορά, καθώς επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου δεύτερο lockdown.

Οι δρόμοι της Αθήνας παρουσίασαν και πάλι ένα πρωτοφανές μποτιλιάρισμα, με τους πολίτες να σπεύδουν στα καταστήματα για να αγοράσουν τηλεοράσεις και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για ψυχολογικούς λόγους η κυβέρνηση έδινε ειδική άδεια ώστε, παρά το lockdown, τα κομμωτήρια να μείνουν ανοιχτά ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Οι επιχειρήσεις κατέβασαν πάλι ρολά, επέστρεψε η αβεβαιότητα, οι εργαζόμενοι βγήκαν και πάλι σε αναστολή και οικονομία σε βαθιά κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη καραντίνα επιβλήθηκε με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της τάξης των 50.000 και περίπου 3000 κάθε ημέρα με ζητούμενο να κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός αυτών των νέων φορέων. Επίσης, τον Νοέμβριο υπήρχε η σαφής εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες ο καθημερινός αριθμός νεκρών θα παρουσίαζε αυξητικές τάσεις και μία υπερκάλυψη στις ΜΕΘ. 

Τα κρούσματα εστιάζονταν στην κεντρική Μακεδονία -περίπου το 50% όλης της χώρας – ( λόγω και της γιορτής του Αγίου Δημητρίου) και στην Αττική είχαν περιορισθεί στο 25%. Ενδεικτικό της εντυπωσιακής μεταβολής του επιδημιολογικού χάρτη ήταν ότι στη Ροδόπη υπήρχε τον Μάρτιο ποσοστό κρουσμάτων 1 στους 100.000 κατοίκους, όταν ο αριθμός αυτός έχει φθάσει στα 600! 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 62% των κλινών ΜΕΘ κορονοϊού είχαν καλυφθεί. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική  δέχονταν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονταν και οι απλές κλίνες κορονοϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι είχαν αγγίξει τους 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.

Ο πρωθυπουργός σημείωνε σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού. Η διάρκεια του δεύτερου lockdown -παρά την αρχική πρόβλεψη για 3 εβδομάδες, τελικά είχε διαρκέσει 64 ημέρες, οπότε και οι μαθητές επέστρεψαν στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Δεύτερο lockdown

07/11/2020 – Λουκέτο σε λιανεμπόριο – περιορισμός στις μετακινήσεις

14/11/2020 – Κλείνουν τα σχολεία

14/12/2020 – 02/01/2021 – Ανεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα

11/01/2021 – Ανοίγουν τα σχολεία

(64 ημέρες)  

Ολικό lockdown στην Αττική από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου: Κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο

Τα νέα μέτρα του σκληρού lockdown στην Αττική ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία θα ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης (11/2) και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως από μεθαύριο Πέμπτη 11/2 και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική.

Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα σχολεία και το λιανεμπόριο, στο νέο lockdown δεν θα λειτουργούν ούτε τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τake away και delivery στα καταστήματα εστίασης θα είναι σε ισχύ όπως σήμερα, ενώ ο κωδικός 6 για άσκηση θα είναι ενεργός για χωρίς της χρήση οχήματος.

Κανονικά θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο τα ανθοπωλεία να είναι ανοιχτά την Κυριακή 14/2, λόγω του Αγίου Βαλεντίνου.

Παράλληλα, πιθανώς οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές αλλά έως 9 πιστούς.

Πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση σε γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά

Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης το πρωί, ενώ το μεσημέρι θα λειτουργεί η τηλεκπαίδευση στα δημοτικά.

Από τα μέτρα εξαιρούνται τα σχολεία ειδικής αγωγής όπου η εκπαίδευση θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.