Η Άλκη Ζέη θα αναγορευτεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ

Τιμάται για την προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία


ΕΛΛΑΔΑ
0:01
22/05/2014
Η Άλκη Ζέη θα αναγορευτεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ
loading

Η διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας, Άλκη Ζέη, πρόκειται να αναγορευτεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση που έλαβε το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, θέλοντας να τιμήσει με τον τρόπο αυτό την προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία.

«Το επιστημονικό προσωπικό του τμήματος, που ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία, στο πλαίσιο των δράσεων και του αντικειμένου τους, αναγνωρίζει και τιμά το έργο της συγγραφέως» αναφέρει η πρόεδρος του τμήματος, Μαριάννα Τζεκάκη.

Η Άλκη Ζέη, είναι εξάλλου υποψήφια φέτος για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο τμήμα Σεναριογραφίας, στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο έφυγε ως πολιτική πρόσφυγας στην Σοβιετική Ένωση για μία δεκαετία, ενώ κατά την δικτατορία, το 1967 εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το τέλος της.

Είναι η δημιουργός του χαρακτήρα του Κλούβιου στο κουκλοθέατρο, καθώς και των γνωστών μυθιστορημάτων «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Ο θείος Πλάτων», «Τα παπούτσια του Αννίβα» κ.α.

Τιμήθηκε με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων το 2010 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει