Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου συγκεντρώνουν οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρακτορεία να επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εκλογικό τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι αποτελούν βαρόμετρο για τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που σηματοδοτούν το πρώτο εκλογικό τεστ για τον Αντώνη Σαμαρά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, πριν από δύο χρόνια», αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Reuters. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει αίσθημα αμφισβήτησης του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού ο οποίος διασταυρώνει τα ξίφη του με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής».

Στην αλλαγή της νομοθεσίας στην Ελλάδα η οποία αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων κατά 50% στις τοπικές εκλογές αναφέρεται ανταπόκριση του CNBC με τίτλο «Δημοτικές εκλογές με 40.000 υποψηφίους». Με κεντρικό του άρθρο το αμερικανικό δίκτυο θέτει την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση που τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας μειονεκτήσουν σε σχέση με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι διπλές εκλογές θα μπορούσαν να απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς τα αποτελέσματά τους θεωρούνται ενδεικτικά για την ψήφο των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τεστ της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζει η Wall Street Journal τις ελληνικής αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι είναι ««Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να καθορίσει κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα ή θα βυθιστεί εκ νέου σε μια πολιτική αβεβαιότητα».

«Μια αποδοκιμασία της κυβέρνησης θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που χρειάστηκε να επιβάλλει», προσθέτει η εφημερίδα.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες για τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών που θεωρούνται ως ένα ενδιάμεσο τεστ για τον συνασπισμό υπό τον Αντώνη Σαμαρά, απέναντι στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και ένα πολιτικό βαρόμετρο πριν τις ευρωεκλογές. Δέκα εκατομμύρια ψηφοφόροι, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, καλούνται να αναδείξουν 325 δημάρχους και 13 περιφερειάρχες, αλλά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο χρώμα που θα κυριαρχήσει στον εκλογικό χάρτη: το μπλε του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού ή το κόκκινο του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.

Το εθνικό πρίσμα μέσω του οποίου ερμηνεύονται οι εκλογές αντανακλάται και στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στις κάλπες, σημειώνει το Πρακτορείο, αναφέροντας τα μηνύματα που έστειλαν Σαμαράς και Τσίπρας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. «Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στις εθνικές εκλογές του 2012, που έγιναν σε ηλεκτρισμένο κλίμα με φόντο τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η ριζοσπαστική αριστερά που κινείτο έως το 5% εκτοξεύτηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 27%, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνει το AFP.