Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στέλνοντας με τις δηλώσεις τους το δικό τους μήνυμα στους ψηφοφόρους.

«Ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Δημοκρατικά και ενωτικά βγαίνουμε από την κρίση», ήταν η λακωνική δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ψήφισε στην Πύλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ψήφισε στο 27ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης, τόνισε ότι ο κόσμος θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να επέλθει αλλαγή ηγεσίας στις πόλεις και τις περιφέρειες. Επεσήμανε ότι είναι «σπουδαία μέρα γιατί ο λόγος ανήκει ξανά στους πολλούς. Στους πολίτες που με την ετυμηγορία τους θα κάνουν ένα ακόμα σημαντικό σήμα για να αλλάξουν ηγεσία οι πόλεις και οι περιφέρειες μας».

Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης ψήφισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είναι σημαντική η μέρα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες επιλέγουν ποιους επιθυμούν για Περιφερειάρχες και δημάρχους. Ελπίζω και αυτή και την επόμενη Κυριακή να κάνουν τη σωστή επιλογή. Ελπίζω οι επιλογές τους να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Την ευχή οι κάλπες να απελευθερώσουν αναπτυξιακές δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος άσκησε στη Νέα Ερυθραία το εκλογικό του δικαίωμα μαζί με τη σύζυγό του Άντα. «Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και από τα σπλάχνα του και από τον ευρύτερο χώρο στελέχη σίγουρα, ικανά να συγκρουστούν με παλιές αντιλήψεις», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και από τα σπλάχνα του και από τον ευρύτερο χώρο στελέχη σίγουρα, ικανά να συγκρουστούν με παλιές αντιλήψεις».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος άσκησε σήμερα το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας και σε δήλωσή του κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάσουν τις επιλογές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, απορρίπτοντας στα πρόσωπά τους «τα μνημόνια». «Θέλω να θυμίσω στους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα πρέπει αύριο το πρωί να επιτρέψουμε να κάνουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου την επόμενη των δημοτικών εκλογών του 2010. Να μην πουν δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε τα μνημόνια» είπε ο κ. Καμμένος.Τέλος συνεχάρη τους υποψήφιους για τον προεκλογικό τους αγώνα, και ευχήθηκε στους υποψήφιους του κόμματός του «καλά αποτελέσματα».

Στο 41ο και 42ο δημοτικό σχολείο Αθηνών ψήφισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Οι πολίτες με την ψήφο τους διεκδικούν μια τοπική αυτοδιοίκηση προοδευτική, αλληλέγγυα με την κοινωνία. Η κοινωνία δοκιμάζεται και προσπαθεί να σηκωθεί όρθια. Η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Κουβέλης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Λίγο μετά της 11 πήγε στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσει να σταθεί όρθιος ο λαός μας. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό που σήμερα λείπει απ’ τη χώρα μας, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους και απέναντι στις αντιλαϊκές τοπικές αρχές σε δήμους και περιφέρειες. Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών», τόνισε.

Στο 2ο γυμνάσιο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν πέρα από κομματικές γραμμές. «Ελπίζω να ψηφίσουμε όλοι τους καλύτερους, τους αξιότερους δηλαδή, έξω από κομματικές γραμμές. Αυτή είναι η άποψή μας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου όπου ψήφισε σήμερα το μεσημέρι. Και πρόσθεσε: «Πρέπει οι πόλεις, τα χωριά, η περιφέρεια να ψηφίσει, όχι κατ’ εντολή της Συγγρού, της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου, αλλά να ψηφίσει τους ικανότερους, τους αξιότερους, αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν την περιφέρεια και τις πόλεις»