Τι είναι τα πολυεστιακά γυαλιά;

Πρόκειται για φακούς οράσεως που συνδυάζουν βαθμούς για πολλές εστίες, διορθώνουν δηλαδή μακρινή, μεσαία και κοντινή όραση σταδιακά, καθώς τα μάτια κινούνται καθόλο το ύψος του φακού.

Διαφέρουν από τα απλά κρύσταλλα;

Παρότι ο σχεδιασμός τους είναι διαφορετικός και τεχνολογικά πολύ πιο εξελιγμένος, μοιάζουν οι ίδιοι στο ξένο μάτι.

Σε ποιους απευθύνονται;

Είναι η ιδανική λύση για όσους:

  • Έχουν κουραστεί να έχουν δύο ζευγάρια οράσεως, ένα για μακριά και ένα για κοντά.
  • Χρειάζονται υψηλή ευκρίνεια όρασης σε ενδιάμεσες αποστάσεις, εκεί που τα κοντινά ή μακρινά τους είναι λιγότερο ακριβή.
  • Νεαρούς πρεσβύωπες που συνίσταται μια μικρή βοήθεια (addition) στη διόρθωση της όρασης.
  • Υφιστάμενους χρήστες πρεσβυωπικών γυαλιών που θέλουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα όρασης τους.

Ποιος σχεδιασμός είναι ο κατάλληλος για εμένα;

Επειδή οι επιλογές διαφοροποιούνται σε ποιότητα και τεχνολογία, δεν υπάρχει σχεδιασμός που να υπερτερεί όλων. Εν γένει, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τους φακούς σε δύο ευρύτερες, γενικές κατηγορίες, αυτούς με μαλακό και αυτούς με σκληρό σχεδιασμό.

Σκληρός: Οι φακοί με σκληρό σχεδιασμό δίνουν έμφαση στην ακρίβεια της μακρινής και κοντινής όρασης, συμβιβάζοντας το εύρος της μεσαίας. Ελαχιστοποιούν δηλαδή τις εκτροπές σε μακριά και κοντά και κατά συνέπεια ενδείκνυνται για επαγγέλματα ή ασχολίες με λιγότερη έμφαση σε αποστάσεις μεταξύ 0,5 και 2 μέτρων, λ.χ. οδηγοί, ξεναγοί.

Μαλακός: Οι φακοί με μαλακό σχεδιασμό, δίνουν έμφαση στην ομαλή μετάβαση από την κοντινή στη μακρινή εστίαση, ελαχιστοποιώντας τις εκτροπές στις μεσαίες αποστάσεις (0,5 – 2 μέτρα). Είναι ιδανικά για υπαλλήλους γραφείου ή όσους χρειάζονται εύκολη και συχνή μεταβολή εστίασης από τα μεσαία στα μακρινά ή κοντινά τους πεδία. Ακόμη, συνίστανται για νέους χρήστες πολυεστιακών, λόγω της πιο εύκολης προσαρμογής σε αυτά.

Μπορούν τα πολυεστιακά γυαλιά να είναι και ηλίου;

Φυσικά, όλα τα πολυεστιακά μπορούν να κατασκευαστούν και ως ηλίου ανάλογα με το χρώμα της επιλογής σας ή ως «έξυπνοι», φωτοευέσθητοι – φωτοχρωμικοί φακοί που προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτισμού και σκουραίνουν αυτόματα.

Ταιριάζουν σε όλους τους σκελετούς;

Σε γενικές γραμμές, σκελετοί που επιτρέπουν μεγάλο ύψος και πλάτος φακών είναι προτιμητέοι από τους μικρότερους. Αυτό διότι επιτρέπουν την ομαλότερη μετάβαση της διόρθωσης της όρασης ανάλογα την εστίαση, από μακριά προς τα κοντά καθώς κινούμαστε από πάνω προς τα κάτω. Ακόμη, ένας σκελετός με μεγαλύτερο περιθώριο για τους φακούς θα «αγκαλιάσει» καλύτερα τα κρύσταλλα και δεν θα εξέχουν, ανεξαρτήτως βαθμών. Για ιδανικά αποτελέσματα προτιμήστε υψηλής τεχνολογίας υλικά, όπως με ανθρακόνημα ή τιτάνιο, για ανεπαίσθητη και πολύωρη χρήση.

Δείτε σκελετούς οράσεως εδώ.

Τι σημαίνουν αυτά σε κόστος;

Πλέον υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές κατασκευαστών και επιστρώσεων που καλύπτουν σχεδόν όλα τα budget. Το κόστος μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα τις προτιμήσεις του ασθενή και εξαρτάται από τον συνδυασμό τεχνολογίας κατασκευής, εργοστασίου, επιστρώσεων και φυσικά τον σκελετό. Παρόλα αυτά, η συνολική αξία ενός πολυεστιακού γυαλιού δεν διαφέρει κατά πολύ από το ποσό που θα έδινε κανείς για δύο ζευγάρια οράσεως, μακρινά και κοντινά.

Μη ξεχνάτε ωστόσο ότι η απαράμιλλη καθημερινή ευκολία που προσφέρει η χρήση ενός γυαλιού για όλες τις ώρες και αποστάσεις είναι ασύγκριτη για όσους δεν έχουν δοκιμάσει και τα δύο. Στην επίσκεψη σας θα δείτε τουλάχιστον πέντε επιλογές φακών, από τους πιο οικονομικούς μέχρι τους πιο εξελιγμένους κατασκευαστές στον κόσμο.r

Κλείστε ραντεβού εδώ.

Μπορώ να παραγγείλω τα πολυεστιακά μου online ή τηλεφωνικά;

Δυστυχώς δεν είναι ακόμη εφικτό λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής τους. Όπως κάθε tailor made προϊόν, έτσι και οι φακοί σας πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι στα μάτια σας και οι μετρήσεις αυτές μπορούν να γίνουν μόνο δια ζώσης. Επιπλέον, εκτός των μετρήσεων, η επιλογή του κατάλληλου σχεδιασμού και κατασκευαστή εξαρτάται από τη χρήση, τα χόμπι και την καθημερινή σας χρήση και δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη καθοδήγηση ενός οπτικού.

Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Για καλύτερη και πιο άνετη εξυπηρέτηση προτείνουμε να υπολογίζετε περίπου 45-60 λεπτά. Έπειτα, η κατασκευή και η εφαρμογή των φακών παίρνει συνήθως 5-10 εργάσιμες ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τους βαθμούς σας και τη χώρα κατασκευής.

Η συνταγή που έχω είναι αρκετή;

Πριν την επίσκεψη σας, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ελέγξετε την όραση και να επικαιροποιήσετε τη συνταγή σας με τον οφθαλμίατρο σας. Όμως, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να επαληθεύσουμε τους βαθμούς σας με τους εξής δυο τρόπους:

  • Επισκεφθείτε το κατάστημα οπτικά Αβράμης, Ερμού 7 (εντός στοάς), Σύνταγμα με ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως που χρησιμοποιείτε.
  • Κλείστε ραντεβού για δωρεάν έλεγχο όρασης από τους οπτομέτρες.

Οπτικά Αβράμης –  210 3310488

avramisoptics.gr