Απορρίπτει ως αβάσιμες, όλες τις κατηγορίες και αναφορές για εμπλοκή της σε «οικονομικό σκάνδαλο», η ελληνική εταιρία «Άκτωρ», σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα (στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέει οδικώς τη χώρα με την Ελλάδας).

«Όλες οι δραστηριότητες και οικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με την κατασκευή του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα, ως μέρος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10, διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας «Άκτωρ», σχετικά με αναφορές για τις δραστηριότητές της στην ΠΓΔΜ.

«Αυτό σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των επιδομάτων των εργαζομένων από στην Ελλάδα, καλύπτεται από συμβάσεις και τιμολόγια, όλοι οι φόροι υπολογίζονται και καταβάλλονται και, τέλος, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο του νόμου», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Η εταιρία εκτιμά ότι όλες οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το έργο είναι αβάσιμες και αδικαιολόγητες» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας «Άκτωρ».

Εχθές, η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ διέταξε προκαταρκτική εξέταση σχετικά με υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η ελληνική εταιρία «Άκτωρ», καθώς και την προσωρινή δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον δύο εταιριών στην ΠΓΔΜ, τα ονόματα των οποίων δεν γνωστοποιήθηκαν.

Το όλο θέμα σύμφωνα με το ΑΠΕ, προέκυψε μετά τις καταγγελίες του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ για «οικονομικό σκάνδαλο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ», στο οποίο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «εμπλέκονται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική Άκτωρ».

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται εδώ και ημέρες ότι το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος, ενώ κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα κατακυρώθηκε στην εταιρεία Άκτωρ και όχι σε άλλη εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είχε υποβάλει καλύτερη προσφορά.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης, για τις οποίες αναφέρει ότι έχουν «προεκλογικό χαρακτήρα» και στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων.