Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά.

Συγκεκριμένα η χώρα μας αναδείχτηκε τέταρτη στην Ευρώπη σε καθαρά νερά, με το 95,7% των υδάτων της να χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά».

Πρωταθλήτρια είναι η Κύπρος, με το 99,1% των παραλιών της να έχει άριστης ποιότητας νερά, ενώ η Ελλάδα έρχεται τέταρτη με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Από τις χώρες που μελετήθηκαν, η Πολωνία ήταν εκείνη με λιγότερο από 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά». Η Αλβανία κατέγραψε των υψηλότερο αριθμό παραλιών με «φτωχή» ποιότητα στα νερά τους (5,9%).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος τονίζει πως η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενικά, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έρευνα