Εκεί όπου άναψε η σπίθα της ελληνικής Επανάστασης

Στην Αρεόπολη ύψωσαν το λάβαρο του αγώνα - Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
7:09
25/03/2020
Εκεί όπου άναψε η σπίθα της ελληνικής Επανάστασης
2
loading

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1821, όταν στην Τσίμοβα, την «πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων» -τη σημερινή Αρεόπολη- αποφασίστηκε η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη, σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση.

Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες, οι πρόκριτοι της περιοχής ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι, μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Σύμφωνα, πάντα με τις γραπτές πηγές,  εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων», όπως μαρτυρεί ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος επίσης παρίστατο, ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας.

Στην τοπική παράδοση, το γεγονός αυτό διασώθηκε σαν θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, η οποία ήταν πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο, ενώ στην πάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή επί τας».

Η έναρξη της επανάστασης στην Ελλάδα, δεν πραγματοποιήθηκε σε μία μέρα μόνο, ούτε συγχρόνως σε όλες τις περιοχές, αν και είχε ορισθεί ως μέρα γενικής εξέγερσης η 25η Μαρτίου. Πολλοί παράγοντες και οι τοπικές ιδιομορφίες συντέλεσαν, ώστε η επανάσταση να αρχίσει πριν την 25η Μαρτίου και ακόμη άλλες περιοχές να προηγηθούν στην εξέγερση και άλλες να ακολουθήσουν. Η έναρξη δηλαδή της επανάστασης να γίνει σταδιακά και να κλιμακωθεί σε χρόνο μακρότερο από δύο μήνες, ενώ μεμονωμένες εξεγέρσεις έγιναν και αργότερα.

Η Αρεόπολη,σήμερα, είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός και βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη ενώ είναι χτισμένη πάνω από το φυσικό λιμάνι της, το Λιμένι. Πλακόστρωτα σοκάκια, εκκλησίες πολλών ετών, πετρόχτιστα σπίτια συμπληρώνουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό της.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Και τέζα όλοι

    Το Πέτρο-ΜΠΕΗΣ δεν μας έχει πει μόνο κάνεις που κολλάει!!. Που είναι και άγαλμα στην πλατεία, τρομάρα του. Οχι φυσικά οτι πλήρωναν φόρο υποτελείας στους Τούρκους και τον ειχαν διορίσει αρχηγό. Τάχα μου δεν πάτησαν ποτέ οι Τούρκοι. Οτι μας συμφέρει...

  2. avatar τριαλαρο

    σωστόςςς γιατί Μεσσηνία κυρήχθηκε πιο γρήγορα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει