Η «Μικρή Αγγλία» κατά τον Ιμπραήμ που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση

Η συμβολή της αρχόντισσας Ύδρας το ’21 - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
8:00
23/03/2019
Η «Μικρή Αγγλία» κατά τον Ιμπραήμ που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση
3
loading

Τόπος ιστορικός που αποπνέει αρχοντιά, η Ύδρα έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα και ατμόσφαιρα που την κάνουν μοναδική. Άρρηκτα συνδεδεμένη με το ένδοξο ναυτικό της παρελθόν και τη σημαντική συμβολή της στην Ελληνική Επανάσταση του ’21. Άλλωστε, μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά  έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον απελευθερωτικό Αγώνα, διαθέτοντας τον εμπορικό και πολεμικό στόλο τους, καθώς και χρήματα.

Η Επανάσταση βρήκε την Ύδρα κάτοχο αμύθητου πλούτου, αποτέλεσμα της πετυχημένης εμπλοκής της στο εμπόριο. Ο στόλος της ήταν σχεδόν διπλάσιος από εκείνον των Σπετσών και αρκετά μεγαλύτερος άλλων ναυτικών δυνάμεων της εποχής. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης δύναμης, αλλά και πολεμικής εμπειρίας της, ο Ιμπραήμ αποκαλούσε την Ύδρα, «Μικρή Αγγλία».

Οι Υδραίοι κήρυξαν την επανάσταση στις 14 Απριλίου 1821, από τον Πλοίαρχο Αντώνιο Οικονόμου, κάμπτοντας  τις επιφυλάξεις των προκρίτων. Η Ύδρα έβγαλε πολλούς σπουδαίους αγωνιστές, με το ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη να είναι ο πιο γνωστός εξ’ αυτών. Στο νησί, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το άγαλμα του αγωνιστή του ’21, που μαζί με τα κανόνια θεωρούνται τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού.

Η Ύδρα πέρα από την ένδοξη ιστορία της είναι ένα μέρος που αποπνέει ιδιαίτερη αρχοντιά.  Από τη μία είναι τα όμορφα πέτρινα κτίριά της με τις κόκκινες κεραμοσκεπές γύρω από το λιμάνι της και από την άλλη η ησυχία λόγω της απουσίας μηχανοκίνητων μέσων.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό, όχι μόνο το καλοκαίρι. Μάλιστα, την άνοιξη είναι από τους δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς, με την ατμόσφαιρα που αποπνέει, να μαγεύει τους επισκέπτες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar l.v.

  AΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
  ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ
  \" ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ \" ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ : Η ΑΝΔΡΟΣ
  ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ !!!
  \" ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ \" ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΡΕ.......

 2. avatar Υδρα

  Οι Υδραοι ήταν Αλβανικής καταγωγής

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Παλαιών Πατρών Γερμανός: «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;»

  «Καζάνι που βράζει» έμοιαζε η Πελοπόννησος, ο Μοριάς, τις μέρες του Μάρτη του 1821.
  Η τελετή στην Αρεόπολη στις 17 του μήνα ήταν κάτι σαν σύνθημα, που περίμεναν οι σκλαβωμένοι σ’ όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής.

  Η πρώτη σχετικά οργανωμένη και μαζική εξέγερση σημειώθηκε στην Πάτρα. Στις 21 Μάρτη οι Τούρκοι, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για ξεσηκωμό των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν συν γυναιξί και τέκνοις στο Φρούριο της πόλης και από εκεί πυροβολούσαν προς τις ελληνικές συνοικίες. Ηγέτης της εξέγερσης αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καρατζάς, Φιλικός, πολύ αγαπητός στις λαϊκές μάζες και ατρόμητος αγωνιστής.
  Στις 22 Μάρτη οι επαναστάτες, με επικεφαλής τον Καρατζά κυριαρχούσαν σ’ όλη την Πάτρα. Τότε μόνο αποφάσισαν να μπουν στο χορό οι κοτζαμπάσηδες και προύχοντες της Αχαΐας. Φτάνουν, λοιπόν, στην Πάτρα ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Ρούφος, ο Χαραλάμπης και ο Δεσπότης Γερμανός.

  «Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/03/blog-post_53.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει