Τόπος ιστορικός που αποπνέει αρχοντιά, η Ύδρα έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα και ατμόσφαιρα που την κάνουν μοναδική. Άρρηκτα συνδεδεμένη με το ένδοξο ναυτικό της παρελθόν και τη σημαντική συμβολή της στην Ελληνική Επανάσταση του ’21. Άλλωστε, μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά  έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον απελευθερωτικό Αγώνα, διαθέτοντας τον εμπορικό και πολεμικό στόλο τους, καθώς και χρήματα.

Η Επανάσταση βρήκε την Ύδρα κάτοχο αμύθητου πλούτου, αποτέλεσμα της πετυχημένης εμπλοκής της στο εμπόριο. Ο στόλος της ήταν σχεδόν διπλάσιος από εκείνον των Σπετσών και αρκετά μεγαλύτερος άλλων ναυτικών δυνάμεων της εποχής. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης δύναμης, αλλά και πολεμικής εμπειρίας της, ο Ιμπραήμ αποκαλούσε την Ύδρα, «Μικρή Αγγλία».

Οι Υδραίοι κήρυξαν την επανάσταση στις 14 Απριλίου 1821, από τον Πλοίαρχο Αντώνιο Οικονόμου, κάμπτοντας  τις επιφυλάξεις των προκρίτων. Η Ύδρα έβγαλε πολλούς σπουδαίους αγωνιστές, με το ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη να είναι ο πιο γνωστός εξ’ αυτών. Στο νησί, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το άγαλμα του αγωνιστή του ’21, που μαζί με τα κανόνια θεωρούνται τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού.

Η Ύδρα πέρα από την ένδοξη ιστορία της είναι ένα μέρος που αποπνέει ιδιαίτερη αρχοντιά.  Από τη μία είναι τα όμορφα πέτρινα κτίριά της με τις κόκκινες κεραμοσκεπές γύρω από το λιμάνι της και από την άλλη η ησυχία λόγω της απουσίας μηχανοκίνητων μέσων.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό, όχι μόνο το καλοκαίρι. Μάλιστα, την άνοιξη είναι από τους δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς, με την ατμόσφαιρα που αποπνέει, να μαγεύει τους επισκέπτες.