«H Kαρύταινα είναι αληθινά το Τολέδο της Ελλάδας» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, όταν επισκέφτηκε το χωριό της ορεινής Γορτυνίας. Και πράγματι, πρόκειται για ένα από ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, που κουβαλά μία μακρά και λαμπρά ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με σημαντικά γεγονότα του τόπου μας.

Η Καρύταινα, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας και είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου αποτελώντας ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή. Μάλιστα, οι παλαιοί θα τη θυμούνται από το χαρτονόμισμα του πεντοχίλιαρου, όπου απεικονιζόταν στη μία πλευρά του. Στην άλλη απεικονιζόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είχε επιλέξει το χωριό ως ορμητήριό του.

Το ιστορικό χωριό απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είναι ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας και η αύρα που αποπνέει, μέχρι και σήμερα. Τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, το επιβλητικό της κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν στο χωριό, προσωπικότητα.

Το κάστρο της είναι το ξακουστό της αξιοθέατο και είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Επίσης, στα αξιοθέατα είναι και το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη, ενώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κοντά στην Καρύταινα βρίσκονται τα δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας.