Η ιστορική Μονή που συνδέθηκε άρρηκτα με την Επανάσταση του ‘21

Η Αγία Λαύρα και οι αντιπαραθέσεις - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:12
24/03/2019
Η ιστορική Μονή που συνδέθηκε άρρηκτα με την Επανάσταση του ‘21
28
loading

Είναι από τις πιο ιστορικές Μονές της Ελλάδας και το όνομά της είναι γνωστό σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι, όμως και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση του ’21, μιας και εκεί φέρεται να ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το λάβαρο της επανάστασης. Αν και η αλήθεια είναι ότι η Αγία Λαύρα έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και διχογνωμίας, μιας και η μία πλευρά θέλει ως ιστορικό γεγονός να υψώθηκε εκεί το λάβαρο της Επανάστασης και η άλλη πλευρά να υποστηρίζει το αντίθετο, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν θρύλο που δεν στηρίζεται ιστορικά.

Θρύλος, λοιπόν ή ιστορικό γεγονός, η Αγία Λαύρα συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα.

Η Αγία Λαύρα βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε το μοναστήρι αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν παίρνοντας μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια. Ανοικοδομήθηκε το 1828, με την ίδρυση του νέου Καθολικού (του τρίτου κατά σειρά) στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ενώ ερειπώθηκε από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844 και χτίστηκε πάλι το 1850. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1942 η Μονή υπέστη την τελευταία καταστροφή από τους Γερμανούς που την πυρπόλησαν ενώ εκτέλεσαν όσους μοναχούς δεν είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν. Το 1950 ολοκληρώθηκε η αναστήλωσή της, στη σημερινή της μορφή.

Η Μονή διαθέτει, τέλος, πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία κι έγγραφα. Επίσης, διαθέτει μουσείο, όπου σε αυτό βρίσκονται σπάνια κειμήλια από την Ελληνική επανάσταση. Μεταξύ αυτών, ο επισκέπτης μπορεί να δει το ξακουστό λάβαρο, τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και την κάρα του Αγίου Αλεξίου, που ήταν δωρεά του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου, το 1398.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Ήρθε η διπλή, θρησκευτική και εθνική, γιορτή της πατρίδας μας

  Και όλα τα αθεοταλιμπανάκια και εθνοκομπλεξάκια δαιμονίστηκαν διπλά! Ξυδάκι! Έχει ακόμα πολλές τέτοιες γιορτές μπροστά!

 2. avatar Οι μαυροφόροι λύκοι με προβιά προβάτου

  εχουν μαγαρίσει κάθε μεγάλο γεγονός τής Ελληνικής ιστορίας.Σώνει και καλά οτι ηταν μπροστάρηδες και σωτήρες ενώ η αλήθεια είναι οτι πάντα ηταν εκμεταλλευτές του λαού και συνεργάτες του κατακτητή.
  Οσο τους γλύφει η Πολιτεία,επειδή επηρεάζουν το "ποίμνιο",θα συνεχίσουν το ιδιο βιολί.

 3. avatar Douskas John

  Το 1821 όπως δεν το δίδαξαν ποτέ στα σχολεία
  Δύο από τους ήρωες του 1821 που τιμά η κρατική αφήγηση της επανάστασης είναι ο Ρήγας Φεραίος και ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Και οι δύο θεωρούνται μάρτυρες της ίδιας «εθνικής ιδέας».
  Ο Ρήγας όμως καλούσε σε πανβαλκανική εξέγερση όλους τους καταπιεσμένους –ανεξαρτήτως θρησκείας– για την ανατροπή του σουλτάνου, αλλά και των αρχόντων, χριστιανών και μουσουλμάνων, κι ενάντια στην Εκκλησία.
  Ο Ρήγας, παιδί της παράδοσης των γιακωβίνων της Γαλλικής Επανάστασης, δημιούργησε μυστική επαναστατική οργάνωση, που τα σχέδιά της πρόδωσε στον σουλτάνο και στους Αυστριακούς όχι κάποιος Τούρκος, αλλά ένας χαφιές του Πατριαρχείου που είχε εισχωρήσει στην οργάνωση.
  Ο Ρήγας κι άλλοι 13 σύντροφοί στραγγαλίστηκαν και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη.
  Οι καλόγεροι του Πατριαρχείου πανηγύριζαν: «Όσον αφορά τον παράφρονα τον Ρήγα, ο οποίος έχει εκδώσει διάφορες διεγερτικές επιστολές… χωρίς τη συμφωνία του Χριστού… βρήκε τον καλύτερο θάνατο κι έγινε ψάρι στον Δούναβη και μαζί με τους άλλους συνωμότες θα γίνει ύλη της αιώνιας κόλασης».
  Αντίθετα, ο πατριάρχης Γρηγόριος, που πρόλαβε κι αφόρισε τους επαναστάτες το 1821, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εξουσίας που απεχθάνονταν ο Ρήγας.
  Όπως και κάθε πατριάρχης πριν από αυτόν, ήταν μέλος του Διβανίου, δηλαδή του υπουργικού συμβουλίου του σουλτάνου, και ανώτατος φοροεισπράχτορας των ορθόδοξων χριστιανών υπηκόων της αυτοκρατορίας.

  1. avatar Δεν περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από τον Douska

   Γνωστή η αντιχριστιανική εμμονή του. Στην προπαγάνδα η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Κι αυτό κάνει.Ο Ρήγας, δεν ήταν εναντίον του Πατριάρχη συγκεκριμένα, ούτε γενικά της Εκκλησίας, όπως ο Διαφωτισμός, αλλά εναντίον των προδοτών, που συνεργάζονταν με την οθωμανική εξουσία και υπήρχαν τέτοιες εξαιρέσεις παντού.Και στην Εκκλησία και στους πλούσιους Έλληνες εμπόρους και στους κοτζαμπάσηδες και στους χωρικούς.Λέγεται ότι πλούσιος έμπορος ελληνικής καταγωγής από συνέταιρος του τον κάρφωσε στους Αυστριακούς για να επεκταθεί ο ίδιος. Νομίζω υπήρχε και επικήρυξη.Το ποιος χάρηκε στο Πατριαρχείο θα πρέπει να αναφερθεί η πηγή, όπως κι αν ήταν μπροστά οι Οθωμανοί.Πολλές φορές το Πατριαρχείο έδειχνε προσποιητή υποτέλεια για να γλιτώνει τις σφαγές και κρυφά βοηθούσε τους αγωνιστές.Στην ιστορία τα εξετάζεις όλα. Όταν πχ ο Γρηγόριος τυπικά αφόρισε τον Υψηλάντη υπό την πίεση και την οργή του Σουλτάνου να σκοτώσει 100.000 αθώους χριστιανούς της Πόλης, ο Υψηλάντης έλεγε στους ιερολοχίτες " Να μην λογαριάζετε πραγματικό τον αφορισμό, γιατί ο Πατριάρχης υπό του Σουλτάνου βιαζόμενος ενήργησε". Το σύνθημα του αγώνα ήταν "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος". Καμιά σχέση με Διαφωτισμό. Ο Κολοκοτρώνης ξεκαθάριζε "Ο αγώνας ο δικός μας δεν ήταν όπως των ευρωπαίων εναντίον των κυβερνήσεων των.Εμείς πολεμούσαμε για την πίστη μας και για τη λευτεριά μας από τους Τούρκους".Βγαίνει τώρα το κάθε αντιχριστιανικό τρολ και ξέρει καλύτερα! από Υψηλάντη, Κολοκοτρώνη, Κανάρη, Παπαφλέσσα, Μακρυγιάννη..

   1. avatar Douskas John

    Φυσικά και δεν το περίμενες .Από μικρός πάντα διάβαζα εξωσχολικά βιβλία .Για όλα . ( Πολλές φορές το Πατριαρχείο έδειχνε προσποιητή υποτέλεια για να γλιτώνει τις σφαγές και κρυφά βοηθούσε τους αγωνιστές- Όταν πχ ο Γρηγόριος τυπικά ! “αχαχα δεν μπορώ θα πάω από γέλια τελικά ” αφόρισε τον Υψηλάντη - Εμείς πολεμούσαμε για την πίστη μας ) Η αγωνιώδης προσπάθεια να πατήσουν κάπου οι τοποτηρητές παπάδες για να σώσουν ότι μπορούν .Πες τε την αλήθεια μια φορά στην ζωή σας . Ναι συνεργαζόμασταν γιατί αλλιώς θα χάναμε τα κεφάλια μας και την εξουσία και αφήστε τα παραμύθια για τα πρόβατα που πηγαίνουν στο μαγαζάκι σας . Η ιστορία που διδασκόμαστε στα σχολεία, σταματάει με την πτώση της Πόλης και αφήνει (σκόπιμα) ένα τεράστιο κενό, αυτό της ιστορίας της Μεσαιωνικής Ελλάδας, και αρχίζει λίγο μετά την Επανάσταση του “ 21.Τουλάχιστον η ιστορία που μαθαίνει ο γιος μου τώρα αρχίζει και λέει πλέον κάποιες αλήθειες που στην εποχή μου θεωρούνταν κάτι σαν προδοσία . Ακόμα και τώρα επίσημα τιμούμε την Εκκλησία για την απελευθέρωση μας .Κάτι σαν να καταθέτουμε στεφάνι στους ΝΑΖΙ για την προσφορά τους στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο . Ελλας-Γελλας .

 4. avatar Οι παπάδες και η αλήθεια. 2

  Ο πρώτος μετά την Άλωση εγκάθετος του Πορθητή πατριάρχης Γεννάδιος (εικ.1&2), εξευτελίστηκε όταν μια ερωμένη του, χολωμένη που την παράτησε, πήγαινε κάτω από το πατριαρχείο και τον ξεμπρόστιαζε με φωνές. Ο Σουλτάνος δεν ανέχθηκε τη διαπόμπευση ενός ανώτατου αξιωματούχου και τον απέλυσε [Δωρόθεος Μονεμβασίας «Σύνοψις Ιστοριών»-1805, Μ.Γεδεών «Πατριαρχικοί πίνακες» (1890-96) σ.472] για τρίτη και τελευταία φορά.
  Οι καλόγεροι που ορέγονταν τον πατριαρχικό θώκο, συνωμοτούσαν με βεζίρηδες, δυτικούς πρεσβευτές, χανούμισες και βαλιδέ σουλτάνες, για τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων χρεωκοπόντας ταυτόχρονα και τα ιερά ταμεία.

 5. avatar criskalts

  Αριστεροί... πουλημένα [...]
  Ο αγοραστής αλλάζει μόνο και είναι αυτός που δίνει τα περισσότερα κάθε φορά.

 6. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η πρώτη σχετικά οργανωμένη και μαζική εξέγερση σημειώθηκε στην Πάτρα. Στις 21 Μάρτη οι Τούρκοι, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για ξεσηκωμό των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν συν γυναιξί και τέκνοις στο Φρούριο της πόλης και από εκεί πυροβολούσαν προς τις ελληνικές συνοικίες. Το γεγονός ενθάρρυνε τους Ελληνες που βγήκαν στους δρόμους με επικεφαλής αρκετά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ηγέτης της εξέγερσης αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καρατζάς, Φιλικός, πολύ αγαπητός στις λαϊκές μάζες και ατρόμητος αγωνιστής. Πολλοί Κεφαλονίτες και Ζακυνθινοί, που ζούσαν στην Πάτρα, συγκρότησαν δικές τους ξεχωριστές ομάδες και πήραν μέρος στην εξέγερση. Στην περιοχή Τάσι έγινε πραγματική μάχη με πολλούς Τούρκους νεκρούς. Στις 22 Μάρτη οι επαναστάτες, με επικεφαλής τον Καρατζά κυριαρχούσαν σ’ όλη την Πάτρα. Τότε μόνο αποφάσισαν να μπουν στο χορό οι κοτζαμπάσηδες και προύχοντες της Αχαΐας. Φτάνουν, λοιπόν, στην Πάτρα ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Ρούφος, ο Χαραλάμπης και ο Δεσπότης Γερμανός.

  «Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».
  ....
  [...]

  1. avatar Χαχαχαχα χαχαχαχαχαχα!!!

   Λέει ο σταλινικός κομματικός ινστρούκτορας Κορδάτος!!! Να σε πω κι εγώ μια ιστορία, ότι ο Μαρξ δεν ήταν αστός, ήταν μαύρος και δούλευε στις φάμπρικες της Ν. Ορλεάνης, φτωχοπαίδι, κι από εκεί ξεκίνησε ο μπολσεβικισμός, από την εργατιά!!!

  2. avatar Douskas John

   Η άγνωστη επανάσταση
   Η επανάσταση στην Πελοπόννησο δεν ξεκίνησε στις 25 Μάρτη στην Αγία Λαύρα, όπου ποτέ δεν υψώθηκε κανένα λάβαρο.
   Ο ξεσηκωμός άρχισε στις 21 Μάρτη στην Πάτρα και ο ηγέτης των εξεγερμένων, ο τσαγκάρης Παναγιώτης Καρατζάς, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, δολοφονήθηκε τελικά από τους κοτζαμπάσηδες.
   Στην Αττική, ο οργανωτής της εξέγερσης, Μελέτης Βασιλείου, έφυγε κυνηγημένος από τους προκρίτους και ενέπνευσε τον ξεσηκωμό των ακτημόνων στη Βόρεια Εύβοια, όπου κι αυτός δολοφονήθηκε.
   Ο Αντώνης Οικονόμου, ο Φιλικός δημεγέρτης της Ύδρας, κατόρθωσε να πιάσει τους πλοιοκτήτες στον ύπνο και έτσι πήραν οι εξεγερμένοι τα πλοία.
   Ο Οικονόμου δολοφονήθηκε επίσης από τους άντρες του Ανδρέα Λόντου, προύχοντα και αργότερα παραδοσιακού κομματάρχη.
   Επικεφαλής στην Άνδρο ήταν ο αγρότης Δημήτρης Μπαλής, ο οποίος δολοφονήθηκε την επόμενη χρονιά με εντολή του «Αρμοστή των Νήσων» Κ. Μεταξά, θείου του μετέπειτα δικτάτορα Ιω. Μεταξά.
   Στη Νάξο, ηγέτης της επανάστασης ήταν ένας επίσκοπος, ο Ιερόθεος. Αυτός ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και οργάνωσε μεθοδικά τις καταλήψεις των μεγάλων κτημάτων από τους ακτήμονες.
   Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε φυλακισμένος στην Πελοπόννησο.
   Καταλήψεις κτημάτων έγιναν και αλλού, όμως ειδικά στη Σάμο υπήρξε ξεκάθαρη νίκη των ακτημόνων.

   1. avatar Ακόμα με τέτοιες αθεϊστικές μπούρδες τρέφεσαι

    Έκανες copy paste την Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, η οποία κατέληξε στις χωματερές για τις ανακρίβειες και τις ιδεολογικές εμμονές της. Σε λυπάμαι.

  3. avatar criskalts

   Τιμημένο ΚΚΕ.... από τότες!!!

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η Επανάσταση άρχισε χωρίς… τον Παλαιών Πατρών Γερμανό

  Παλαιών Πατρών Γερμανός: «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;»

  «Καζάνι που βράζει» έμοιαζε η Πελοπόννησος, ο Μοριάς, τις μέρες του Μάρτη του 1821.
  Η τελετή στην Αρεόπολη στις 17 του μήνα ήταν κάτι σαν σύνθημα, που περίμεναν οι σκλαβωμένοι σ’ όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής.
  .....
  [...]

 8. avatar Οι παπάδες και η αλήθεια.

  Η εκκλησία έπαιξε και αυτή αρνητικό ρόλο. Είχε αφορίσει τον Ρήγα και τον Κολοκοτρώνη, τον οποίο κυνήγησε για να τον εξολοθρεύσει. Η Εκκλησία αποκαλούσε βασιλέα τον σουλτάνο και διέδιδε ότι εκείνος μας αγαπούσε. Αυτό ξεκίνησε από την εποχή του Γεννάδιου, ο οποίος είχε πει μετά την άλωση της Πόλης πως ο Θεός μας τιμώρησε γιατί φύγαμε από το δρόμο του''.

  1. avatar criskalts

   Τι ζόρι τραβάς ρε φιλαράκι, εσύ και η ινστρουχτορία σου!!!

   1. avatar Douskas John

    Πω πω τάπες ρε φίλε. Τρολ της πλάκας αχ κούλα κουκούλα- φιλόλογο. Ο κόσμος αρχίζει και ξυπνάει σιγά σιγά. Εσύ ακόμα στο 69 ζεις .Παρε τον μετανάστη χασαποταβερνα να πνιξεις τον πόνο σου στα πιτογυρα .Πάρε και τον χουνταλα τωρα και στην Βόρεια Μακεδονία. Είστε λίγοι πλέον. Που οι παλιές καλές εποχές πριν την δολοφονία φυσσα που γινόταν χαμός από εθνικια και ΧΑ στο ΝΒ .Περασμένα μεγαλεία .Αχαχα

 9. avatar Περίεργος.

  Δεσπότης Γερμανός;
  Ελληνα δεν μπορούσαν να βρούν;

 10. avatar Τι να πεις..

  Ας σταματήσει αυτό με τον αφορισμό γιατί ούτε πατριάρχης ήταν κανένας από εσάς τότε στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει στο λαιμό του πόσες ελληνικές ψυχές.. Ο αφορισμος έγινε με την απειλή του σουλτάνου ότι θα σφάξει όλους τους χριστιανούς της πόλης και ο πατριάρχης ο τότε της εποχής έπρεπε κάπως να προσπαθήσει να γλιτώσει τους Έλληνες της πόλης και ο μόνος τρόπος απέναντι στην πύλη ήταν να αφορίσει τους επαναστάτες.Γι αυτό έγινε ο αφορισμος...οχι ότι κατάφερε κάτι σφαγές έγιναν και πατριάρχης της εποχής της επανάστασης κρεμαστηκε στην πόρτα του πατριάρχειου..
  Φτανει με το ψέμα των ψευτοιδεολογων νέο αναρχικων-αντιεξουσιαστων..Ας διαβάσουν και λίγο..Αλλα τι να διαβάσουν αυτοί τα έχουν όλα έτοιμα από το μπαμπά και τη μαμά...

 11. avatar Parkis

  Η εκκλησία είχε αφορίσει την επανάσταση.
  Οι "κατακτητές" χριστιανοί ας αφήσουν πια τα ψέματα. Ας πούνε "ήταν λάθος μας να εναντιωθούμε στην επανάσταση ΣΑΣ" κι ας συμπλευσουν χωρίς ψέματα.

  1. avatar Πάρκις αγράμματο μου καϋμένο βατραχάκι,

   Ψάξε να δεις τι έκανε η Εκκλησία στον αγώνα, στα 500 χρόνια της σκλαβιάς, μέχρι και τον Μακεδονικό αγώνα, τι σφαγή έσωσε ο Πατριάρχης με τον ψευτοαφορισμό, ποιο ιδεολογικό σύνθημα είχε η επανάσταση, ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, και μη κάνεις το βατραχάκι του βάλτου. Εσύ αυτορεζιλεύεσαι.

  2. avatar otinanai_

   Ανιστορητος τουλαχιστον. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ αφορισε την Φιλικη Εταιρεια, τον Υψηλάντη και τον Σούτσο γιατί αν δεν το έκανε ο Σουλτάνος θα προχωρούσε θηριωδίες που θα ισοδυναμούσαν με γενοκτονία.
   Ο Γρηγόριος ο Ε' σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Σκουφά είχε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της Εταιρείας και τις επαφές τις στην Ελλάδα. Ότι και να λέτε και όσο άθεοι και να είστε αν υποστηρίζετε πως η εκκλησία και οι ιερείς τότε δεν βοήθησαν και δεν συντήρησαν τον ελληνισμό δεν είστε καλύτεροι από τον οποιοδήποτε που παραχαράζει την ιστορία σήμερα.

 12. avatar Κώστας Παναγιωτιδης

  Κύριε κλεφτοκοτα. Γιατί πρέπει πάντα να υπάρχουν κάποιοι σαν και εσάς και να μπαίνουν σε κάθε ενδιαφέρον άρθρο και να πετάνε την άσχετη κοτσάνα τους απλά για να πούνε κάτι. Λυπάμαι αλλά όλα τα άρθρα δεν αξίζουν αυτή την συμπεριφορά σας. Λυπάμαι.

  1. avatar criskalts

   Τρολάρει τα αριστερόστροφα ανθελληνίκια.

  2. avatar Douskas John

   Ασχολείσαι με το γνωστό τρολ ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ? Μην τον παίρνεις στα σοβαρά . IQ αμοιβάδας .

   1. avatar criskalts

    Άσε ρα λάκη, σε χτύπησαν οι γόβες;;;

    1. avatar Douskas John

     Μαιντανέ του ΝΒ μην πετάγεσαι .Τραγούδα το Μακεδονία ξακουστή…………..κλπ και βγάλε φωτο το παιδάκι σου που κάνει παρέλαση μπροστά σε αυτούς που του έχουν καταστρέψει το μέλλον . Γκε γκε ?

 13. avatar ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

  Τι γράφετε μέρες που είναι για εθνικιστικές κορώνες γράψτε για την πλατεία του Εξάρχεισταν που από κει ξεκινά η πραγματική επανάσταση.

  1. avatar Douskas John

   Τι γράφετε μέρες που είναι για εθνικιστικές κορώνες γράψτε για την Εκαλησταν που από κει ξεκινά η πραγματική επανάσταση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει