Ξεκίνησε χθες το μεσημέρι ο έλεγχος στο φορτηγό πλοίο NOOR-M που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ρόδου από την περασμένη Παρασκευή. Ο έλεγχος συνεχίζεται και όπως έγινε γνωστό θα διαρκέσει μέρες και για τον λόγο αυτό βρέθηκε στη Ρόδο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οποίος σε δηλώσεις του, τόνισε:

«Είμαστε εδώ με τον αρχηγό του Λιμενικού τον αντιναύαρχο κ. Μπαντιά για να διαπιστώσουμε από κοντά ποιά είναι κατάσταση γύρω από το ύποπτο πλοίο και φορτίο, το οποίο το Λιμενικό Σώμα κρατάει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Έχουμε διαπιστώσει τρία πράγματα:

»Ότι είναι έμφορτο από σφαίρες και από οπλισμό. Βεβαίως δεν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε έως τώρα όλα τα κιβώτια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

»Το ίδιο το πλοίο δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας και για αυτό θα κρατηθεί.

»Σύμφωνα με τις φορτωτικές αλλά και τις δηλώσεις του πληρώματος, οι οποίες είναι αντιφατικές μέχρι αυτή τη στιγμή, το πλοίο κατευθυνόταν προς χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται από τον ΟΗΕ να πηγαίνουν όπλα και σφαίρες. Και εμείς τηρώντας τις διεθνείς μας υποχρεώσεις οφείλουμε να κρατήσουμε το πλοίο για όσο χρόνο χρειαστεί.

Εγώ θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που σε ακόμα μία περίπτωση έδειξαν πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι ελέγχονται, επιτηρούνται με επάρκεια και ότι η χώρα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ελέγχοντας τα ύποπτα πλοία και φορτία που περνάνε μέσα από τη θάλασσά μας.

Υπήρχαν παραστατικά, είναι διαφορετικά παραστατικά, θα σας πει ο αρχηγός περισσότερα, εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι ελέγχονται και τα παραστατικά και οι δηλώσεις του πληρώματος, η αρμόδια εισαγγελέας έχει αναλάβει την έρευνα και αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη για να τοποθετηθεί τελικά στο πόρισμά της.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί μόνο σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπλισμός όπως λένε και τα παραστατικά.

Δεν έχουμε ανοίξει όλα τα εμπορευματοκιβώτια. Έχουμε ανοίξει μόνο αυτά τα οποία ήταν προσβάσιμα. Περιμένουμε να έρθει ο γερανός για να μπορέσουμε να ξεφορτώσουμε και να ελέγχονται ένα – ένα τα εμπορευματοκιβώτια. Θα σας πως ότι για να ανοιχτεί κάποιο εμπορευματοκιβώτιο έχουν έρθει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν από πριν κατά πόσο αυτά είναι παγιδευμένα ή όχι…»

Στην ερώτηση πως σχολιάζει τις δηλώσεις του Τούρκου πλοιάρχου στη Χουριέτ ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Ελέγχεται και ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος για την αξιοπιστία τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το πλοίο φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά δεν έχουμε γίνει αποδέκτες καμίας ενόχλησης είτε από τους ιδιοκτήτες του φορτίου, είτε από τους ιδιοκτήτες του πλοίου» .

Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι είναι Ινδοί.

Για το ίδιο θέμα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Μπαντιάς τόνισε:

«Η περίπτωση αυτή του συγκεκριμένου πλοίου είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη λεγόμενη «visit and search» του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο έδινε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και για τον προορισμό του (άλλα έγραφαν τα έγγραφά του άλλα έδινε ο πλοίαρχος και άλλα δήλωσαν οι υποπλοίαρχοι). Αντιλαμβάνεστε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε ο πρώτος έλεγχος, δηλαδή το «χέλινγκ» όπως ονομάζεται διεθνώς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα από τον πλοίαρχο αλλά και από το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Ταυτότητας του πλοίου (AIS). Αμέσως προβήκαμε στον έλεγχο, στην επίσκεψη του πλοίου και διαπιστώσαμε ότι έχει πυρομαχικά.

Κατέβηκα και εγώ στα αμπάρια με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ότι είναι προσβάσιμο φαίνεται ότι είναι πυρομαχικά. Όμως μέσα από τα δηλωτικά προκύπτει ότι υπάρχει και οπλισμός.

Όμως αυτή τη στιγμή ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Όπως επίσης δεν είναι σαφές ούτε από τα έγγραφα ούτε από τις δηλώσεις των μελών των πληρώματος για το πού προορίζονταν αυτός ο οπλισμός και αυτά τα πυρομαχικά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες δηλώσεις, υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος χειρίζεται το όλο θέμα κατά συνέπεια μετά από λίγες μέρες αφού θα έχουν ξεφορτωθεί όλα και θα έχουμε διασταυρώσει όλες τις πληροφορίες θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού τα οποία προέβησαν σε αυτήν την πράξη η οποία είναι πολύ σημαντική.

Περνάμε ένα μήνυμα σε όλους όπως είπε ο κ. υπουργός, ότι όποιος μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να είναι νόμιμος, διαφορετικά θα ελεγχθεί θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος».