Άγιος Νικόλαος: Πώς έγινε προστάτης των ναυτικών

Γιορτάζουν το Πολεμικό Ναυτικό, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα


ΕΛΛΑΔΑ
7:20
06/12/2019
Άγιος Νικόλαος: Πώς έγινε προστάτης των ναυτικών
15
loading

Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας η σημερινή ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών αλλά και πολιούχου δεκάδων πόλεων στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλας

Ο Άγιος Νικόλαος, τη μνήμη του οποίου γιορτάζει η εκκλησία μας σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου, γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες.

Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.

Στη συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια.

Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του.

Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

Περί των Ιερών Λειψάνων του Αγίου

Ο τάφος του Αγίου Νικολάου στη Βασιλική του Μπάρι, ανοίχθηκε αναγκαστικά το 1953 μ.Χ., κατά την διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών, την νύκτα της 5ης προς 6ης Μαΐου. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή από τον Πάπα, με Πρόεδρο τον τότε Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι Ερρίκο Νικόδημο, στην οποία ανατέθηκε η κανονική αναγνώριση των λειψάνων του τάφου, σύμφωμα με το dogma.gr.

Παράλληλα ο αναγνωριστικός έλεγχος και η καταμέτρηση των οστών ανατέθηκε στον Καθηγητή της Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Λουΐτζι Μαρτίνο και τον βοηθό του Γιατρό Αλφρέντο Ρουγγίερι.

Τα Λείψανα μέσα στη λάρνακα έπλεαν σέ ένα διαυγές, άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο είχε βάθος τρία περίπου εκατοστά. Η εξέταση του υγρού αυτού από τα Ινστιτούτα Χημείας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Μπάρι απέδειξε, ότι επρόκειτο για καθαρό νερό, ελεύθερο από άλατα και στείρο από μικροοργανισμούς!

Η έρευνα απέδειξε, ότι το υγρό αυτό προήρχετο από τις μυελοκυψέλες των σπογγωδών οστέων!

Η τρίτη ιστορικά ανακομιδή έγινε την νύκτα της 7ης προς 8ης Μαΐου 1957 μ.Χ., με σκοπό νέα αναγνώριση, καταμέτρηση, ανατομική και ανθρωπολογική μελέτη, πριν την οριστική κατάθεση στην λάρνακα, μετά το πέρας των αναστηλωτικών εργασιών.

Στην ιατρική ομάδα συμμετείχε την φορά αυτή και ο Γιατρός Λουΐτζι Βενέζια. Τα αποτελέσματα της ανθρωπολογικής εξετάσεως των Ιερών Λειψάνων υπήρξαν εντυπωσιακά. Διαπιστώθηκε, ότι ανήκαν σέ ένα και το αυτό άτομο και μάλιστα σε άνδρα που είχε ύψος 1.67 περίπου, τρεφόταν κυρίως με φυτικά προϊόντα και πέθανε σε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών. Το άτομο αυτό ανήκε στην λευκή Ινδοευρωπαϊκή φυλή.

Η κατάσταση ορισμένων οστών έδειξε ακόμη, ότι το άτομο στο οποίο ανήκαν, πρέπει να είχε υποφέρει πολύ κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, που του άφησαν σημάδια στην υπόλοιπη ζωή του. Η αγκυλωτική σπονδυλοαθρίτιδα και η διάχυτη ενδοκρανιακή υπερόστωση, πρέπει να κληρονομήθηκαν από κάποια υγρή φυλακή, όπου πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία.

Η ιχνογραφική ανάπλαση του προσώπου, με την μέθοδο της υπερσκελετικής αναπλάσεως των μαλακών μερών της κεφαλής, απέδωσε επίσης θεαματικά αποτελέσματα.

Τα σχετικά ιχνογραφήματα που δημοσίευσε ο Καθηγητής Μαρτίνο, βρίσκονται σε συμφωνία με τις παλαιότερες απεικονίσεις του Αγίου, εκείνη της Αγίας Μαρίας της Πρώτης (στη Ρώμη, 8ος ή 9ος αιώνας μ.Χ.) και αυτή του Παρεκκλησίου του Αγίου Ισιδώρου, στον Ναό του Αγίου Μάρκου (στη Βενετία, ψηφιδωτό του 12ου αιώνα μ.Χ.).

Δηλαδή, με τις εξετάσεις των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, πιστοποιήθηκε η γνησιότητά τους, αποδείχθηκε επιστημονικά η μυροβλυσία του και επίσης ότι η πάροδος του χρόνου δεν άμβλυνε την μνήμη των βασικών χαρακτηριστικών της μορφής του, όπως τα διέσωσε η Ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση (πρόσωπο ασκητικό, ευγενικό, με αρμονικές αναλογίες, υψηλό και πλατύ μέτωπο, μεγάλα μάτια – ελαφρά βαθουλωτά – έντονα ζυγωματικά, φαλάκρα). (Βλ. Αντ. Μάρκου, «Τα Λείψανα του Αγ. Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας και οι ιστορικές τους περιπέτειες»· Περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Λευκωσίας, φ. 44/1994, σελ. 98 – 106· αγγλική έκδοση από το Κέντρο Παραδοσιακών Ορθοδόξων Σπουδών Έτνας Καλιφορνίας, 1994).

Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται στο Ναό Αγίου Γεωργίου του Νέου Βουκουρεστίου.Ο αριστερός βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Ρίμινι Ιταλίας.Απότμημα του αριστερού βραχίονος του Αγίου βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό Βόλου.

Μέρος των Λειψάνων του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Μπάρι Ιταλίας.Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας Ευβοίας και Φανερωμένης Σαλαμίνος, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Μόσχας, στον ομώνυμο Ναό Αγίας Πετρουπόλεως και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.Ένας εκ των οδόντων του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Πώς ο Άγιος Νικόλαος έγινε προστάτης των ναυτικών

Κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Λέγεται δε, ότι ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε, αναφέρει το dogma.gr.

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου, η 6η Δεκεμβρίου, είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες.

Επίσημη επίσης αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Jr.

  Χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα και ιδιαιτέρως στον
  Νίκο της καρδιάς μου. Να σας χαιρόμαστε.

 2. avatar noway..

  Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και καλή ανάπαυση σε όσους έχουν φύγει.
  Επειδή δεν είναι μέρα για αγιοφιλοσοφίες, το μόνο που έχω να πω είναι πως ακόμα και τους Αγίους δεν σέβεται η Εκκλησία των οποίων τα λείψανα μοιράζονται για να έχουν τα 'μαγαζάκια" της πιασάρικο "εμπόρευμα ". Κατά τα άλλα, η καύση είναι προσβολή των νεκρών.

 3. avatar ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα και αφήστε αυτούς που γράφουν μπούρδες εδώ μέσα...

 4. avatar @@@

  Που ειναι σήμερα ο άγιος Νικόλαος για να σώσει τους ναύτες εκεί κατο στο Τζιμπουτί?

 5. avatar Αλεξανδρος Αθηναιος

  Δηλαδη ειχε θαλασσοταραχη,προσευχηθηκε και η θαλασσα ηρεμησε!!!!!!

  Α ρε γριουλα τωρα που χρειαζεσαι ενα θαυμα γιατι δεν προσευχεται καποιος και για σ'ενα για να σωθεις??

  Αλλα τι λεω τωρα υπαρχουν καμερες-επιστημονες-τεχνολογια τολμαει να πει κανεις τετοιες ΜΠΟΥΡΔΕς!!!!!!!!!!!!

  1. avatar Μουρλός

   Το μουσειο του Λενιν για προσκυνημα της μουμιας του ειναι δυστυχως κλειστο σήμερα λογω της εορτής του Αγιου Νικολαου, αλλα ειναι ανοιχτο αυριο Σαββατο 11 - 5 τοπικη. Καλη σας διασκεδαση!

 6. avatar Νεο-Έλληνας

  Άγιος για το Πολεμικό Ναυτικό... Μάλιστα. Προστατεύουν οι Άγιοι τον πόλεμο? Τον σκοτωμό αθώων ψυχών? ΤΙ να πω... Μήπως να σκεφτούμε λίγο βαθύτερα?

  1. avatar …..,,,,

   Άλλαξε μυαλά και κοίτα τι συμβαίνει γύρω σου αγαπητέ μου....
   Είναι απίστευτα αυτά που γράφεις...

   1. avatar Νεο-Έλληνας

    Λυπάμε φίλε που βλέπεις αυτά που θέλεις να δεις. Κοίτα λίγο πιο καθαρά χωρίς θρησκευτική προκατάληψη και θα δεις τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο...

 7. avatar captain

  Μεγάλη η χάρη του, εύχομαι να συνεχίσει να μας προστατεύει στα ταξίδια μας στις θάλασσες του κόσμου.
  Καλά ταξίδια σε όλους μας

  1. avatar Νεο-Έλληνας

   Εσένα σε προστατεύει φίλε. Τις δεκάδες εκατοντάδες αθώες ψυχούλες μικρών παιδιών που πνίγονται ψάχνοντας να βρουν μια καλύτερη πατρίδα μάλλον τις αγνοεί.

   1. avatar captain

    Δεν θα ήθελα να σου απαντήσω τέτοια μέρα. Απλώς να ξέρεις ότι εμείς οι ναυτικοί νιώθουμε περισσότερο την αγωνία και τον πόνο αυτών των ανθρώπων όπως ακριβώς και ο προστάτης Άγιος μας,όπως θα είδες και στο παραπάνω άρθρο αν μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις.

    1. avatar Νεο-Έλληνας

     To άρθρο το διάβασα. ΤΟ να νιώθεις συμπόνια όμως δε φτάνει. Αν ο Άγιος πράγματι μπορεί να κάνει κάτι γιατι δε κάνει ? Μπορεί τελικά ή είναι όλα στη φαντασία μας? Καλα τα ευχολόγια αλλά εδώ πεθαίνουν αθώα παιδιά στη θάλασσα στις αγκαλιές των μανάδων τους! Εγώ κι εσύ ωραία γράφουμε εδώ. Τα παιδάκια όμως πεθαίνουν στη θάλασσα! Δυστυχώς!

     1. avatar captain

      Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος για να σου εξηγήσω τι σημαίνει πίστη, ούτε εγώ δεν το καταλαβαίνω καλά καλά.
      Δεν είναι όμως σίγουρα μόνο αυτό που βλέπεις αλλά κυρίως αυτό που αισθάνεσαι. Δεν περιμένω από έναν Άγιο να με σώσει με τρόπο προφανή όπως νομίζεις, στο κάτω κάτω γι αυτό έχω το μυαλό μου, ελπίζω όμως σε μια ανώτερη Προστασία και ίσως αυτή η προσδοκία μετουσιωθει σε κάτι πιο συγκεκριμένο κάποια στιγμή. Αν δεν συμβεί όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κιόλας.

 8. avatar Χρόνια Πολλά

  Μεγάλη γιορτή σήμερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει