Την αλλαγή πλεύσης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, μετά την πρόσφατη ενοποίηση των ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo ΑΕ σε ένα σχήμα, καλείται να αποτυπώσει, μέσα σε λίγες ημέρες, η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα αποτελέσει «πρόβα τζενεράλε» για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της νέας εταιρείας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλός της Τάσος Τζήκας. Είναι, άλλωστε, η πρώτη διοργάνωση μετά από 14 χρόνια, που θα γίνει από τον ενοποιημένο εθνικό εκθεσιακό φορέα.

Ερωτηθείς για τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στην Έκθεση, ο κ. Τζήκας υπογράμμισε: «Η παρουσία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των πολιτικών αρχηγών είναι μια σημαντική ‘προίκα’ για τη διοργάνωση και τη Θεσσαλονίκη, που έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και σημαντικό ο πρωθυπουργός της χώρας να εγκαινιάζει την ΔΕΘ. Παράλληλα, όμως, η Έκθεση πρέπει να ξαναβρεί τον εμπορικό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, τον χαρακτήρα μιας γιορτής για την πόλη, τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία».

«Εξπρές» και φέτος η επίσκεψη του πρωθυπουργού;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ θα περιοριστεί στο πρωινό του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου – οπότε και θα εγκαινιάσει την Έκθεση – και θα είναι ολιγόωρη. Οι τελικές αποφάσεις για τις επαφές του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Αυγούστου.

Στο μεταξύ, παρότι η ΔΕΘ-HELEXPO κρατά κρυμμένες στο «μανίκι» της εντυπωσιακές εκπλήξεις για τη δυναμική αναγέννηση του θεσμού, ωστόσο ο κ. Τζήκας αποκάλυψε μια σειρά από συνεργασίες, που δίνουν άλλον ρυθμό στη φετινή διοργάνωση.

Μεταξύ αυτών, το τουρνουά beach volley, με συμμετοχή εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης. Επίσης, η συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), που θα γεμίσει την πόλη με παραστάσεις δρόμου, πριν από τη ΔΕΘ και στη διάρκειά της, καθώς και σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στόχος η ΔΕΘ να ξαναγίνει «μόδα»

Συνολικά για τη φετινή διοργάνωση, η διοίκηση της ΔΕΘ -HELEXPO έχει θέσει ώς στόχο να ξανακάνει τη ΔΕΘ «μόδα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τζήκας.

«Η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου έχει πολύ μεγάλη ιστορία και επιθυμούμε να ξαναγίνει ένα μεγάλο εμπορικό και ψυχαγωγικό γεγονός. Ο βασικότερος παράγοντας για να το πετύχουμε αυτό φέτος είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη, την οποία καλούμε να ‘αγκαλιάσει’ την Έκθεση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι, στη νέα περίοδο που ξεκινά για τη ΔΕΘ, η πόλη πρέπει να είναι παρούσα και μαζί όλη η Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Καινοτομία, εξωστρέφεια, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο

Βασικοί άξονες της φετινής ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 έως 15 Σεπτεμβρίου, θα είναι η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η τεχνολογία και η ανάπτυξη.

Στόχοι στη φετινή διοργάνωση είναι να αναδειχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα, να προβληθούν ελληνικές επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, ανθίστανται στην κρίση και κινούνται δυναμικά. Βασικό, όμως, στοίχημα είναι να αποκατασταθεί η επαφή της ΔΕΘ με την πόλη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo έχει στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον κεντρικό και τους περιφερειακούς δήμους και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ώστε όλοι να συμβάλλουν στη νέα προσπάθεια. Στενή, όμως, είναι η συνεργασία και με τα Επιμελητήρια, με σημαντική εκπροσώπησή τους στο θεματικό αφιέρωμα «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα».

Μέχρι στιγμής, σημαντική είναι η παρουσία ξένων ομαδικών ή εθνικών συμμετοχών στη ΔΕΘ, με τη συμμετοχή χωρών όπως: Αυστραλία, Νότιος Αφρική, Βραζιλία, Ταϊβάν, Ινδία και πολλές άλλες.

Μειωμένη κατά 40% η τιμή του εισιτηρίου τις περισσότερες ημέρες

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την επισκεψιμότητα, ο εκθεσιακός φορέας θα προχωρήσει στη μείωση κατά 40% της τιμής του εισιτηρίου για τις περισσότερες ημέρες της διοργάνωσης, από τα 5 ευρώ που ήταν πέρυσι στα 3 ευρώ.

Η μειωμένη αυτή τιμή θα ισχύσει για όλες τις καθημερινές και το πρώτο Σάββατο, ενώ την πρώτη Κυριακή και το δεύτερο Σαββατοκύριακο η τιμή θα είναι στα 5 ευρώ. Δωρεάν θα είναι η είσοδος για ΑμΕΑ.

Δεκατρία θεματικά αφιερώματα

Στον φετινό προγραμματισμό περιλαμβάνονται 13 θεματικά αφιερώματα: Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα, Ενέργεια, Δόμηση, auto-motion, «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα», «Απασχόληση», e-politia, Kosmos, Farma, e-gaming, Moda Casa, Bookmarket, athlisis και ένα ειδικό αφιέρωμα, το Exclusive Beauty.

Και διάσημες Ελληνίδες θα παίξουν μπιτς βόλεϊ στη ΔΕΘ

Όσον αφορά το προαναφερθέν τουρνουά μπιτς βόλεϊ, σε αυτό θα συμμετάσχουν οι εθνικές ομάδες αντρών από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και γυναικών από τη χώρα μας, τη Φιλανδία, τη Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο ενδιάμεσο της εν λόγω διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί και αγώνας Ελληνίδων celebrities.

Θέατρο δρόμου από τους «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένους»

Στη φετινή διοργάνωση εγκαινιάζεται, επίσης, η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» θα δίνει παραστάσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης και μέσα στο εκθεσιακό κέντρο, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ, συστήνοντας το street theater στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η ΔΕΘ-Helexpo θα συνεργαστεί φέτος για πρώτη φορά με το MAD, που θα υποστηρίξει όλες τις μουσικές-συναυλιακές εκδηλώσεις. Οι συναυλίες γνωστών ελληνικών ονομάτων του τραγουδιού θα ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Έκθεσης.