Σε δικαστική διένεξη βρίσκεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και την «ADRIATIC LINES», με αφορμή τις κινητοποιήσεις ναυτικών στα δύο πλοία Ropax Ι και ΙΙ, που αφορούσαν τη μη πρόσληψη Ελλήνων.

Η πρώτη δίκη ήταν προγραμματισμένη τη Δευτέρα 27 Μαΐου μεταξύ της NEL και της ΠΝΟ στα δικαστήρια της Κορίνθου, αλλά αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα οριστεί νέα δικάσιμος. Η δεύτερη δίκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου, μεταξύ της ADRIATIC LINES και της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με τη ΝΕL, τα δύο Ropax με βρετανική σημαία είχαν ναυλωθεί από πλοιοκτήτη με συγκεκριμένο ναυλοσύμφωνο που υποχρέωνε την εταιρεία να είναι επανδρωμένα με τους ναυτικούς που επιθυμούσε ο πλοιοκτήτης για συγκεκριμένο διάστημα.

Στα πλοία βρίσκονταν 34 ναυτικοί από χώρες της Ευρώπης ενώ το έγγραφα των πλοίων όριζαν ότι αρκούσαν για τα συγκεκριμένα πλοία 18 ναυτικοί.

Όπως υποστήριξε ο συνήγορος της ΝΕL στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαίτηση της ΠΝΟ μαζί με τους ξένους ναυτικούς που όριζε συγκεκριμένα ο πλοιοκτήτης στο ναυλοσύμφωνο ήταν να προσληφθούν και 54 Έλληνες ναυτικοί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε συνδικαλιστική δράση.

Υποστήριξε ότι από τις κινητοποιήσεις στα δύο πλοία που ήταν ακινητοποιημένα για δύο μήνες, ακυρώθηκαν εμπορικές συμφωνίες με ματαιώσεις δρομολογίων αλλά και η συμφωνία με τον συγκεκριμένο πλοιοκτήτη που ναύλωσε στη ΝΕL τα πλοία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ζημιωθεί χρηματικά.

Από την πλευρά τους ανώτερα συνδικαλιστικά στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν λόγο για αθέτηση της έγγραφης συμφωνίας από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕL και την ADRIATIC LINES προς την ΠΝΟ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές ITF Ιταλίας, προκειμένου να προσκληθεί συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων ναυτικών.

Σύμφωνα με ναυτεργατικά σωματεία η Ναυτιλιακή Εταιρεία «ADRIATIC LINES» στο δικαστήριο την Παρασκευή απαιτεί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών, αποζημίωση 15.000.000 ευρώ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών τον Ιούνιο-Ιούλιο 2010, στο λιμάνι της Κορίνθου και στα πλοία «Ropax I» και «Ropax II».