Θα έβαζα στοίχημα πως οι εικόνες με τις μητέρες να έχουν πάρει αγκαλιά τα μωρά τους ή με μικρά κοριτσάκια να έχουν στα χέρια τις κούκλες τους και να μπαίνουν μέσα στις κλούβες της Ελληνικής Αστυνομίας, σίγουρα δεν ενίσχυσαν το αίσθημα ασφάλειας κάποιου πολίτη. Είμαι σίγουρος, επίσης, πως κανείς δεν κοιμήθηκε με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά χθες τη νύχτα.

του Νίκου Δεμισιώτη

Επιπλέον, είμαι σίγουρος πως αυτοί που κάνουν εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων, συνέχιζαν να το κάνουν και χθες και κάτι μου λέει πως και σήμερα θα βρίσκονται στα γνωστά σημεία που γίνονται τα νταλαβέρια. Διόλου δεν θα θορυβήθηκαν από την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων.

Γιατί, λοιπόν, μια αστυνομική επιχείρηση (που τόσο έχει προαναγγελθεί και όλοι την περιμένουν) δεν ξεκινάει από αυτό που πράγματι είναι το βασικό «αγκάθι»; Είσαι έτοιμος (ως κράτος) να «φιλοξενήσεις» αυτές τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά σε δομές που είναι ασφαλείς; Μόλις προχθές στη Μόρια υπήρχε ένας νεκρός και δυο τραυματίες από μαχαιρώματα. Το θεωρείς μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δημόσια ασφάλεια απ’ ότι το εμπόριο ναρκωτικών; Εκτός κι αν θεωρήσουμε πως η σύλληψη μερικών ατόμων πριν από μερικές ημέρες και η κατάσχεση περίπου 400 γραμμαρίων χασίς και άλλων τόσων κοκαΐνης είναι καμιά ανελέητη «σκούπα» που τελείωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.

Η επιλογή προφανέστατα και είναι πολιτική και ίσως τα πράγματα για την επικοινωνιακή διαχείρισή της, να ήταν χειρότερα αν δεν είχε εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» ο Μπαλάσκας, να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με τον γνωστό ακραίο του λόγο.

Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτή η ρητορική μίσους. Απλά τώρα εξελίχθηκε και πήγε ένα βήμα παραπέρα. Πριν από λίγους μήνες φώναζε και πάλι στα κανάλια, πως αν δώσουν το «οκ» δεν θα μείνει «ούτε… κουνούπι στα Εξάρχεια γιατί έχουμε την τρίτη καλύτερη αστυνομία στην Ευρώπη και ξέρει καλά την δουλειά της» κλπ κλπ κλπ.

Χθες φτάσαμε στις «σκόνες» και στα «σκουπίδια». Δηλώσεις που όταν τις ακούς και τις ξανακούς, σε κάνουν να πιστέψεις πως πράγματι δεν υπάρχει πάτος σε όλο αυτό. Δηλώσεις, όμως, που ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένο ακροατήριο. Είναι μια δήλωση που αγγίζει τα όρια του μισανθρωπισμού και έχει στόχευση το ακροατήριο αυτών που, τα προηγούμενα χρόνια, έκαναν τη Χρυσή Αυγή να παίρνει μέχρι και 15% στα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν οι αστυνομικοί.

Το ότι αργότερα προσπάθησε να τις πάρει πίσω και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα , είναι η απόδειξη αυτού που τόσο εύστοχα έγραψε ο Καζαντζάκης πως «υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».

Πέρα από αυτό, ωστόσο, αποδείχθηκε και κάτι άλλο. Υπάρχει άβατο; Και βέβαια υπάρχει και θ’ αποδειχθεί περίτρανα σε λίγες εβδομάδες από σήμερα που πλέον το θέμα θα έχει «ξεφουσκώσει» και η ΕΔΕ που διατάχθηκε θα έχει μπει -όπως πολλές, πάρα πολλές, ακόμα- σε κάποιο συρτάρι. Η πληροφορία πως στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι έξαλλοι με τον Μπαλάσκα, προφανώς απευθύνεται σε εκείνους που μετοίκισαν πρόσφατα στην Ελλάδα ή ζούσαν σε κάποιο βουνό αποκομμένοι και κατέβηκαν πρόσφατα στον… «πολιτισμό».

Είναι, βλέπετε, η ασυλία που απολαμβάνουν ορισμένοι που νομίζουν (και καλά κάνουν, δηλαδή, αφού έτσι είναι) πως μπορούν να λένε ή να κάνουν τα πάντα και να είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες των λόγων τους ή των πράξεων τους.

Και κάτι τελευταίο, επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα λεφτά των φορολογούμενων και πως αυτά «σπαταλούνται» για να έχουν περίθαλψη οι μετανάστες που έχουν ανάγκη στα δημόσια νοσοκομεία. Και ο Μπαλάσκας από λεφτά των φορολογούμενων πληρώνεται για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Και αυτή η δουλειά δεν είναι να… πανελίζει το πρωί στον ΣΚΑΪ, το βράδυ στο STAR και στο ενδιάμεσο να είναι όλη την ώρα στα τηλέφωνα με δημοσιογράφους . Έτσι νομίζω, τουλάχιστον…